2020. március 28. szombatGedeon, Johanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rácstalanították a Kossuth teret a Fidesz képviselői

szerk. 2007. február 02. 13:42, utolsó frissítés: 13:13

Polgári engedetlenségi akció vagy provokáció, majomparádé? – mire a rendőri erősítés megérkezett, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők visszatértek az Országgyűlésbe.

A Fidesz parlamenti és EP-képviselői, akik ma délelőtt 10 órakor a Parlament felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.

A képviselők – megfelelő szerszámokkal felszerelkezve – kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. A fémkerítés csak kis darabon maradt meg, a tér északi részén, ott, ahol a szolgálatot teljesítő rendőrség alakított ki "főhadiszállást". Az akció közben megjelent egy Árpád-sávos és egy nemzeti színű zászlóval fellobogózott gépkocsi, amelynek utasai hangosan éljenezték a Fidesz képviselőit.
További fejlemények:

>> A rendőrség elkezdte a kordon újjáépítését >>
>> Újra áll a kordon, élőlánc alkot a rendőrsorfal előtt >>
>> Tavaszi hadjárat indul? >>
>> Szájer és Navracsics találta ki a kordonbontást >>
>> Közel ezren a Kossuth téren. A rendőrség az MTV-székház védelmére készül >>

A téren szolgálatot teljesítő rendőrök nem avatkoztak közbe, meglepődve nézték a kerítést bontó képviselőket. A kerítésbontás befejezésére öt-hat rendőrségi teherautó futott be a térre. A képviselők időközben visszatértek az Országgyűlés épületébe. Ezt követően a teret a rendőrség kiürítette, még az újságírókat is eltávolították a helyszínről. Az erősítésként érkezett rohamrendőrök élő kordont vontak a Kossuth Lajos tér köré.

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Révész Máriusz képviselő egyaránt úgy nyilatkozott az MTI kérdésére, hogy szerintük a téren folytatódhatnak a kormányellenes polgári tüntetések. Kijelentették, hogy bár ilyen értelmű döntés még nincs, a Fidesz is szervezhet tiltakozó akciót a Kossuth Lajos térre.

Orbán Viktor Fidesz-pártelnök szerint a demokrácia védelméből mutattak példát a képviselők. “Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből” – mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát. Mi szeretjük a demokráciát, el vagyunk kötelezve mellette és ilyenkor cselekszünk – tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre. Valamint arra is, hogy legyenek határozottak, álljanak ki és védjék meg a demokráciát – tette hozzá.


Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek. Nem hivatkoznak mentelmi jogukra. Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltás után az képtelen helyzet, hogy a “kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány és a jogsértő intézkedéseket hoz”. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e tömeggyűlésre pénteken, a Fidesz elnöke azt mondta: nem számítanak semmire, mert “konspiráltak”, így csak néhányan tudták, hogy mi fog történni.

A kordonbontás után nem sokkal már mintegy háromszáz szimpatizáns és érdeklődő állt a Kossuth tér körül, ahol egyre gyűlt a tömeg. Néhány parkoló autóra Árpád-sávos és nemzeti lobogót erősítettek – közli az MTI. "Aki magyar, idejön!" jelszó skandálásával próbálták csoportba szervezni az embereket.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 (a Kossuth-téri tüntetések résztvevőiből alakult testület) ügyvivője úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy február 25-ig van területfoglalási engedélyük a Kossuth Lajos térre, szerinte akár már most is visszatérhetnek ide. Hozzátette: nem zárkóznak el a Fidesszel való közös demonstrációtól sem. Időközben a rendőrség lezárta a Kossuth Lajos térre vezető összes utcát, és leállították a forgalmat a Parlament épülete előtt az alsó rakparton is.


Előzmények

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője szerdán levélben szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében.

A kormányszóvivő akkor válaszul azt közölte, hogy a téren álló kordonok eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik. Petrétei József igazságügy-miniszter kifejtette: a rendőrségi törvény szerint csak az országos rendőrfőkapitány útján adhat egyedi utasítást, így a budapesti rendőrfőkapitány intézkedésével kapcsolatban nem rendelkezik a határozat megsemmisítésének jogával.


A Kossuth teret tavaly október 22-ről 23-ára virradóra ürítették ki, és zárták le kordonokkal. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánya a rendőrségi törvény egyik paragrafusára és egy 1996-os kormányrendeletre hivatkozva rendelte el a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását októberben és novemberben. A Gergényi Péter által jegyzett dokumentum szerint a "szükséges ideig, a biztonsági kockázat fennállásának időtartamáig" lesz műveleti terület a Kossuth Lajos tér.


Reakciók

Az MSZP szerint nem hőstett, hanem provokáció az, hogy a Fidesz képviselői elkezdték bontani a Kossuth Lajos teret övező kordont – mondta Nyakó István, a szocialista párt szóvivője az MTI-nek. A Fidesz nem a kormánnyal, nem is a rendőrséggel, hanem Magyarország jogrendjével szállt szembe – közölte a szóvivő.

Gusztos Péter politikai majomparádénak nevezte a Fidesz akcióját. Az SZDSZ képviselője az MTI-nek elmondta: a legnagyobb ellenzéki párt képviselői visszaéltek mentelmi jogukkal. Egyetlen parlamenti képviselőnek sincs felhatalmazása arra, hogy önkényesen, fizikailag így közbeavatkozzon – jelentette ki, hozzátéve, hogy a megoldás nem ez.

Emlékeztetett, a politikai elemzők a tavasz nagy kérdéseként beszéltek arról, hogy vajon a Fidesz a konszolidált parlamenti politizálás, vagy pedig az utcai radikalizmus útját választja az őszi események után. "Nem kellett sokat várnunk, hogy erre megadja a választ maga a Fidesz, illetve a vezetője, Orbán Viktor" - mondta Gusztos Péter.


A KDNP egyetért és szolidaritást vállal azzal, hogy a Fidesz képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében elkezdték bontani a Kossuth Lajos teret övező kordont – közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. Ha Budapesten lennének a kereszténydemokrata képviselők, akkor ők is bontanák a kordont – mondta a szóvivő. Hozzátette: a KDNP jelenleg a Somogy megyei Csurgón tartja kihelyezett frakcióülését. Halász Zsuzsa azt mondta: remélik, hogy nem fog senkit atrocitást érni.

Tragikus fordulóponthoz érkezett a Fidesz, mert soha nem volt még példa arra, hogy képviselők jogsértést kövessenek el, és nem is buzdíthatnak erre - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az eredetileg más témában összehívott ötpárti egyeztetést követően újságírók előtt a Parlamentben pénteken. Úgy látja: a Fidesz az utcai politizálását választotta.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: furcsának tartja, hogy a törvényalkotók maguk alkalmazzák a polgári engedetlenséget. Kuncze Gábor, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője és Navracsics Tibor, a Fidesz-frakció első embere nem akart nyilatkozni a témáról.

Miután a frakcióvezetők távoztak, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érkezett egyeztetésre Szili Katalinhoz, de egyelőre ő sem nyilatkozott.


A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk – mondta sajtótájékoztatóján Danks Emese kormányszóvivő. A kormányszóvivő azt is hangsúlyozta, minden, a rendőrség jogszerű intézkedésével szemben történő fellépés jogszerűtlen. Hozzátette: a rendőrség jogszerűen fog eljárni, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A rendőrség egyelőre értékeli és elemzi a Kossuth téri kordonbontás után kialakult helyzetet – mondta Bálint Gabriella, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. "A BRFK vezetése értékeli és elemzi a kialakult helyzetet. Elsőként problémát old meg, azt követően ad tájékoztatást" - mondta. (forrás: mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS