2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaállított kettős kordon a Kossuth téren

szerk. 2007. február 03. 11:25, utolsó frissítés: 11:12

Péntek este az egyre csappanó létszámú tömegben az a pletyka terjedt, szombat délelőtt #b#Orbánék újra szétbontják#/b#.

Szombaton hajnali fél kettőkor befejeződött a demonstráció a fővárosi Kossuth téren, a rendőrök elszállították a vízágyúkat és a lovakat, a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat megkezdte a takarítást, a sörös és kólás üvegek összeszedését. Reggelre pedig újra visszaállították a rendőrök a kettős kordont az eredeti helyére – számol be az MTI.

>>Budapest, újratöltve: rácstalanították a Kossuth teret a Fidesz képviselői<<

A téren maradt utolsó tüntetőket igazoltató rendőrök egy 40 év körüli férfit - állítása szerint - megvertek, az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója annyit látott, hogy az orra és a keze vérzett, amikor kiszaladt az őt közrefogó rendőrök gyűrűjéből. A férfi azt közölte azt őt körülálló újságírókkal, hogy feljelentést tesz.>>
Forrósuló vita a Fidesz kordonbontásáról Koncz Attila pannon belpolitikai naplójában
<<

Már éjfél előtt kiszorították a tüntetőket

A rendőrök egyébként éjfél előtt már megkezdték kiszorítani a mintegy száz főre csappant létszámú tömeget a térről - számolt be az MTI tudósítója. Előzőleg a rendőrök elzárták az Alkotmány utcába betorkolló környező utcákat is, hogy a tüntetők arra ne hagyhassák el a helyszínt. Több száz rendőr tömött sorokban tolta a tüntetőket a Bajcsy-Zsilinszky út felé. Könnygázt és vízágyút nem vetettek be.A főként fiatalokból álló tüntetők, akik közük többen símaszkot viseltek, azt skandálták, hogy "Vesszen Gyurcsány" és "Hazaárulók". A kettős rendőrsorfal felsorakozott a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol leállították a forgalmat, majd az egyik sorfal a Nyugati tér, a másik a Deák tér felé szorította a tüntetőket, akik száma időközben kevesebb mint ötvenre csökkent. Az MTI helyszíni tudósítója szerint már péntek este tízig is mintegy félezerre csökkent a tüntetők száma.

Az Index arról számolt be, a tüntetők körében országos blokádra buzdító szórólap keringett. 2006 évvégére a Magyar Köztársaság működőképességének végső határára jutott, a társadalom mély erkölcsi válságba jutott, a gazdaság katasztrofális helyzetben van – állt a szórólapon, amely „az igaz országért” hirdet blokádot február 17-ére.

Követelik a kormány lemondását, a kialakult gazdasági helyzetért felelős politikusok felelősségre vonását. Szervezet, név, aláírás nincs a szórólapon, csak egy email cím és egy telefonszám – tudósított az Index. Ugyanakkor a tömegben az a pletyka terjedt, hogy szombat délelőtt Orbán Viktor vezetésével a fideszes képviselők újra lebontják a kordont.


Rendzavarásért tesznek feljelentést

A Kossuth téri kordon bontásában részt vevőkkel szemben rendzavarás szabálysértése miatt tesz feljelentést a rendőrség - mondta Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken este az MTI-nek. A szóvivő úgy fogalmazott: azon emberekkel szemben, akik a Kossuth téri kordon bontásában részt vettek, rendzavarás szabálysértése miatt tesz feljelentést a rendőrség. Ez akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható - tette hozzá.


A kormány mondjon le!

A Százak Tanácsa "csak az erkölcsileg súlyosan kompromittálódott kormány azonnali lemondásában, új választások kiírásában látja a békés megoldás lehetőségét" - írja közleményében Fekete Gyula, a Százak Tanácsa elnöke, Szijártó István titkár, valamint Bárdi László soros elnök. Mint hozzáteszik, pénteken Budapesten polgári engedetlenség kezdődött.

A Százak Tanácsa 1997-ben alakult a Magyarok Világszövetsége nemzeti együttműködési bizottságának ajánlására, tagja többek között Andrásfalvy Bertalan, Balczó András, Csoóri Sándor, Czakó Gábor, Glatz Ferenc, Jankovics Marcell, Koós Ferenc, Kopátsy Sándor, Kosáry Domokos, Mádl Ferenc, Makovecz Imre, Nemeskürty István, Pozsgay Imre, Sánta Ferenc és Szörényi Levente.

A Fidesz üdvözli hogy a köztársasági elnök is alkotmányosan aggályosnak minősítette a parlament előtti terület emberek elől való elzárását – közölte Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának szabadságjogi ügyekért felelős alelnöke, a kordon egyik lebontója az MTI-vel. Sólyom László köztársasági elnök ugyanis pénteken kora este közleményében azt írta: a Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el a Kossuth téri rendőrségi kordont. Elismerte ugyanakkor: nem hallgatható el, hogy a "Kossuth téren a gyülekezési jogot ősz óta alkotmányosan aggályos módon korlátozza a rendőrség, és nem reagált érdemben a kifogásokra sem".

Szájer közleményben kérte szombaton az MSZP-t, minden törvényes eszközzel "szorítsa rá a kormányt", hogy az hagyjon fel alkotmánysértő tevékenységével. A képviselő Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezetőhöz és Hiller István pártelnökhöz szóló nyílt levelében azt írta: "tisztelettel arra kérem Önöket, hogy a Magyar Szocialista Párt a rendelkezésére álló valamennyi alkotmányos, parlamentáris és politikai eszközzel szorítsa rá kormányt, hogy azonnal hagyjon fel jog- és alkotmánysértő tevékenységével, és járjon végre a törvényes úton".

A képviselő úgy fogalmazott, hogy korábban számtalan társadalmi és emberi jogi szervezet, országgyűlési képviselő, több alkotmányjogász, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese, pénteken pedig a köztársasági elnök is úgy nyilatkozott, hogy a Kossuth téri "vasfüggöny" felhúzása alkotmány- és jogellenes. Ráadásul a rendőrség olyan intézkedési módot választott, mely eleve kizár minden jogorvoslati lehetőséget.

Hangsúlyozza, ha a szocialista párt nem tesz meg mindent az alkotmányellenes helyzet felszámolása érdekében, akkor "magára vállalja annak felelősségét, hogy ma Magyarországon lábbal lehet tiporni az emberek szabadságjogait".Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS