2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszerűbb Becali pártja, mint a nagy-romániások

B. B. E. 2007. február 07. 18:26, utolsó frissítés: 17:54

#b#A meccs mostani állása#/b# szerint a PSD lenne az EP-választások nagy nyertese. Az RMDSZ valószínűleg két képviselőt küldhet Brüsszelbe – derül ki a Data Media szerdán közzétett felmérésből.

Továbbra is a liberális-demokrata D. A. pártszövetségre szavazna a felnőtt lakosság 41,8 százaléka, annak ellenére, hogy az utóbbi hónap botránysorozata miatt a koalíció szinte csak papíron létezik. Ha most vasárnap lennének a választások, 24,7 százalékot a szociáldemokraták, 10,6 százalékot a Gigi Becali vezette Új Generáció Pártja szerezne meg (PNG).

10 százalékkal bejutna a parlamentbe a Nagy-Románia Párt és 5,7 százalékkal az RMDSZ – derül ki a Data Media szerdán közzétett felmérésből. Futottak még: a Theodor Stolojan alapította Liberális Demokrata Párt (PLD) a választópolgárok 3,2 százalékának nyerte el szimpátiáját, a Cozmin Guşă vezette Nemzeti Kezdeményezés Pártjára (PIN) 1,5 százalék, a Kereszténydemokrata Parasztpártra (PNŢCD) 1,4 százalék, míg a Konzervatív Pártra 1,2 százalék voksolna.A többi alakulat népszerűségi indexe nem éri el az egy százalékot sem. Érdekesség továbbá, hogy a megkérdezettek 26,6 százaléka egyetlen pártot sem jelölt meg. Ez egyébként az első felmérés, amely szerint népszerűség terén


Becali pártja megelőzi Vadim Tudorét.

A D. A. Szövetség szavazóbázisa, úgy tűnik szinte egyenlően oszlik meg a két alakulat között: a PD-t választja a pártszövetségre szavazók 45,1 százaléka, míg a PNL-t 44,8 százalékuk. Ha tehát csak a felmérések számítanának, nincs igazán értelme a koalíció felrúgásának.

A közvélemény kutatás következtetéseiből továbbá arra derül fény, hogy a Tăriceanu-kormány – a konzervatívok kilépése, a PLD megalakulása, illetve a liberálisok és demokraták közötti konfliktus dacára – még mindig élvezi a lakosság támogatását.

Úgy tűnik azonban, hogy a liberálisoknak és demokratáknak csak együtt van esélyük, az európai parlamenti választásokon – ahol a PNL és PD külön listán indul – a felmérés eredményei szerint a szociáldemokraták fognak a legtöbb szavazatot kapnak, így ők küldhetnek majd a legtöbb EP-képviselőt.

Az EP-választások iránt még kisebb az érdeklődés, mint a parlamenti iránt: a megkérdezettek 28,4 százaléka nem jelölt meg egyetlen alakulatot sem, amelynek listájára pecsételne. A biztos szavazók legnagyobb hányada, 23,9 százaléka a PSD-re szavazna, 21 százaléka a PNL-re, míg 20,8 százaléka a PD-re.Továbbá a PNG (10,5 százalék), a PRM (9,7 százalék), valamint az RMDSZ (5,7 százalék) érné el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Mandátumszám szerint ez az feltételezi, hogy a legtöbb, azaz kilenc EP-képviselője a szociáldemokratáknak lesz, a liberálisok és demokraták egyaránt nyolc képviselőt küldenek Brüsszelbe, továbbá a PNG négyet,


a PRM szintén négyet, az RMDSZ pedig kettőt.

A D. A. Szövetség megítélésére külön fejezetet szántak a felmérés készítői. A megkérdezettek 51,5 százaléka véli úgy, hogy a liberális-demokrata pártszövetség nem működik túl jól, 33,4 százalék szerint egyáltalán nem működik jól, míg csupán 9,3 százalék látja úgy, hogy a szövetség működik. A november végzett közvélemény kutatás eredményeivel összevetve 4,1 százalékponttal csökkent azok száma, akik működőképesnek ítélik meg a pártszövetséget, miközben 4,3 százalékkal nőtt azok száma, akik szerint rosszul működik a D.A.

Azok többsége (41,1 százalék), akik szerint a választási szövetség tetszhalott, egyenlő mértékben hibáztatják a PD-t és PNL-t, 23,4 százalék szerint a demokraták és Traian Băsescu államfő a fő vétkesek a bajban, 20,2 százalék szerint Tăriceanu kormányfő és a liberálisok okolhatók, míg 10,2 százalék szerint a Stoica-Stolojan duó bontotta meg az egységet.

A novemberi számsorokhoz képest 11,2 százalékkal nőtt a „kollektív bűnösséget” vallók, illetve 5,9 százalékkal a Stolojanékat hibáztatók száma.Arra a kérdésre, hogy ki vagy mely alakulat képviseli a leginkább a D. A. Szövetség programját, a megkérdezettek 34,3 százaléka Traian Băsescu államfőt jelölte meg, majd 21,2 százalékkal a liberális párt következik.


Ám a nagy többség nem szeretné, ha a pártszövetség felbomlana.

A megkérdezettek 44,4 százaléka szerint legalább a következő választásokig együtt kell maradnia a két pártnak. Még Traian Băsescu támogatói is a pártszövetség megtartása mellett érvelnek: 50,5 százalékuk a D. A. megtartását támogatja, s csupán 23,8 százalék szeretné a két alakulatot külön utakon látni.

A szociológusok az eredménysor alapján úgy értékelik, a lakosság szemében a D. A. Szövetség egységes brandként működik, szimpatizánsai pedig nem akarnak egyik alakulat mellett sem egyértelműen állást foglalni.

A PNL és PLD népszerűségét firtató kérdéskörből a Tăriceanu vezette csoportosulás került ki győztesen a maga 36,7 százalékkal, míg a Stolojanék liberális demokratáinak csupán a lakosság 24,2 százalékát sikerült meggyőznie. Magas viszont (29,3 százalék) azoknak az aránya, akik nem akarnak, vagy nem tudnak választani a két alakulat között. A PNL-t preferálók több mint fele, 53 százaléka pedig szintén úgy ítéli meg, hogy az alakulatnak a D. A. Szövetségben a helye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS