2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az új rezsim botránykrónikája

S. G. 2007. február 08. 15:08, utolsó frissítés: 14:55

#b#Szent Trajánusz #/b#gyilkos iróniájú, moralizáló nyilatkozatokkal igyekszik ledöfni a korrupció sárkányát. Hűtlen csatlósa eközben komoly képpel taktikázik, és mindig sikerül hatalmon maradnia. Băsescu-Tăriceanu kettős portré.

Akárhogy igyekszik a Băsescu-Tăriceanu tandem, a 2005-ös nagy átverést nem tudják felülmúlni. Az államfő gyakorlatilag a választások megnyerése, 2004 decembere óta hangoztatta, hogy a PNL-PD koalíciónak biztos parlamenti többségre van szüksége, és folyamatosan presszionálta a frissen megalakult kormányt arra, hogy fogadja el az előrehozott választások szükségességét.

Úgy tűnt, Tăriceanu kormányfő 2005. július 7-én beadta a derekát: bejelentette, le készül mondani tisztségéről.

Aztán tizenkét nap múlva a nagy felfordulást újabb Tăriceanu-nyilatkozat követte. A miniszterelnök a politikai élet megnyugtatására azt közölte, "az árvíz fontosabb az előrehozott választásoknál", tehát mégsem mond le. Valószínűleg a lemondás visszaszívásához döntő módon járult hozzá Olli Rehn EU-bővítési biztos egy nappal korábbi, a kormányfőnek adott figyelmeztetése.
A képlet: Băsescu kezdeményez, politikai petárdákkal

tartja izgalomban a közéletet és a médiát. Tăriceanu csak reagál, ritkán kezdeményez: vagy beadja a derekát, vagy váratlanul kemény ellenállást tanúsít, de a végén ő igyekszik békéltető lépésekkel lezárni a felfordulást, és a folyamatos viták és érdekharcok közepette úgy-ahogy összetartani a kormányt, nem utolsó sorban minden kellemetlenség ellenére négy évig megtartani saját pozícióját.

– Megvádolhatjuk Băsescut szexuális zaklatással is...
<br />
– Na és melyikkel? Az Elena Udreáéval vagy a Tăriceanuéval?– Megvádolhatjuk Băsescut szexuális zaklatással is...
– Na és melyikkel? Az Elena Udreáéval vagy a Tăriceanuéval?

Az előre nem hozott választások története után a még mindig gyűrűző cédula-botrány a Băsescu-Tăriceanu rendszer második legnagyobb botránya. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kormányfő több napon át vehemensen tagadta, hogy a liberális párt nagy barátja, az olajmágnás Dinu Patriciu cége érdekében közbenjárt az államfőnél – ugyan finoman, csak az utalások szintjén mozogva.

És az is fontos részinformáció, hogy a botrány közepette konzervatív forrásból az is kiderült, a nevezetes cédulát előkaparó Băsescunak is van egy hasonló cetlije, melyet olcsóáram-ügyben a volt gazdasági miniszterhez, Codruţ Şereşhez címzett.

A média egy része Tăriceanut védelmezi, mondván, mindez a Cotroceni-palota intrikája, és a cetli tulajdonképpen csak ártatlan, baráti üzenet. A média másik, Băsescu pártján álló része azzal érvel, hogy a kormányfő nyíltan hazudott, tehát le kéne mondania; másfelől úgy állítja be a történetet, hogy Szent Trajánuszt – aki lándzsa helyett gyilkos iróniájú, moralizáló nyilatkozatokkal döfi le a korrupció sárkányát – a tisztogatásban ellenérdekelt érdekcsoportok akarják megbuktatni, és ennek érdekében eszközként használják a kormányfőt.

>> Új fejezet: Üzletemberek által kitartott politikusokról beszélt Băsescu – PSD: az elnök kérjen bocsánatot >>


Vicces helyzet,

hogy miközben a Tăriceanu-kabinetnek csak papíron van többsége a parlamentben, mégis Băsescu bársonyszéke látszik inogni. Ha a demokratáknak valóban elegük lenne a liberális kormányfőből, könnyűszerrel bizalmatlansági indítványt nyújthatnának be ellene.

Valószínűleg azért nem áll a PD érdekében dűlőre vinni a dolgot, mert úgy tűnik, egyedül maradnának. Ez tűnik ki a népszavazási törvény módosításának megszavazásából. A tét az, hogy mekkora többség kell ahhoz, hogy az államfőt referendummal meg lehessen buktatni? A választói névjegyzékben szereplők fele plusz egy szavazata, vagy elég az urnák előtt megjelenők fele?

A képviselőház az utóbbi, könnyített megoldás mellett döntött, mégpedig úgy, hogy a liberálisok a konzervatívok és a PSD mellé álltak.


Az RMDSZ tartózkodott

– vezérszónoka, Márton Árpád fölöslegesnek tartotta pont most ezt a cirkuszt –, a könnyítés ellen csak a PD és a liberális pártból kivált zsebpárt, a PLD politikusai szavaztak.

Ennek következtében újabb alkotmányossági vita várható: a törvénymódosítás a hivatalban levő elnökre is vonatkozik, vagy csak a következő mandátumra, 2008-tól érvényes? Tăriceanu maga azt mondja, Băsescut a régi keretfeltételekkel választották meg, tehát a törvénynek nem lehet visszaható érvénye. A PSD politikusai természetesen azt hangoztatják, népszavazást az érvényben levő törvény szerint kell megszervezni, akármennyit is módosult menet közben.


Ha a fenti voskolási séma érvényesülne egy bizalmi szavazáson,

Tăriceanu minden bizonnyal kormányfő maradhatna – igaz, valószínűleg csak azon az áron, hogy kooptálnia kéne a kormányba azt a PSD-t, melynek korrupciós gazságai ellen kampányolva nyert választásokat a PNL élén.

Ez azért mégiscsak túl kínos lenne: valószínűleg ez a magyarázat a kormányfő tegnap esti rendkívüli sajtónyilatkozatára. A híradós főműsoridőben, hét óra után tíz perccel Tăriceanu felöltötte az ország sorsáért aggódó államférfi komoly ábrázatát, és józanságra szólította fel a politikai pártokat.

Üzenetének lényege az volt, hogy nem volna szabad csalódást okozni a választóknak az EU-csatlakozás nyújtotta lehetőségek elszabotálásával. Sok a feladat, fiúk; tehát hagyjuk már az ilyen ügyeket, mint az államfő leváltása – intette meg Tăriceanu a csintalankodó PSD nebulóit. A kormányfő azt fejtegette, hogy minden politikai párt jobban teszi, ha az europarlamenti választásokra koncentrál, s a Băsescu leváltása körüli vitát a választás utánra halasztja.

A PSD elnöke, Mircea Geoană nem sokkal a kormányfő után nyilatkozott, és nehezen tudta leplezni csalódottságát. Mindenesetre közölte, pártja tovább forszírozza az államfő leváltására irányuló procedúrát.

– Na ez már tényleg kemény! Láttam Tăriceanut az edzőteremben
<br />
<i>(Ion Barbu karikatúrái)</i>– Na ez már tényleg kemény! Láttam Tăriceanut az edzőteremben
(Ion Barbu karikatúrái)

Hogy ennek sikere lehet, az minimum kétséges.

Először is, Băsescu az ország legnépszerűbb politikusa – ezt egy többmillió lejbe kerülő referendum megszervezése nélkül is tudni lehet. Emiatt nagyon meggyőző érvekkel kell a PSD-nek a közvélemény elé állnia, melyek alapján belátható, hogy az államfő súlyosan vétett az alkotmány előírásai ellen.

Ezt pedig nehéz azzal a módszerrel összehozni, ahogy a hírek szerint Antonie Iorgovan, a párt sztár-alkotmányjogásza dolgozott: vette az alaptörvénynek az elnöki hatáskört leíró szakaszait, és mindenikre keresett valamilyen vétket a Băsescu mandátumáról szóló, bőséges híranyagból. Leginkább még annak az érvnek lehet az alapja, mely szerint az államfő nem teljesítette a pártok felett álló, közvetítői kötelességeit. Ezzel viszont nehéz lesz megmozgatni a választóközönséget.

Elvileg a PSD viszonylag könnyen felfüggeszthetné Băsescu elnöki jogköreit 30 napra – ezt a parlament plenáris ülésén kell a többségnek megszavaznia. A PSD, a PRM és a konzervatívok összesen 228 szavazattal bírnak, tehát még hét voks kellene az elnök elleni fellépéshez. Ezt vagy a független képviselők, szenátorok, vagy a kisebbségi képviselők padsorából lehetne összeszedni. A PSD láthatóan nem igyekszik: a párt fórumain még mindig az alkotmánysértésről szóló beadványról vitatkoznak.


Így valószínűleg minden marad a régiben.

Tăriceanu és a PNL futott egy tiszteletkört a PSD körül, mikor megszavazta a népszavazási törvény módosítását. Majd a kormányfő gyorsan úgy tett, mintha szó sem lehetne a PSD-vel való lepaktálásról, és arról igyekezett biztosítani mindenkit, hogy az államfő leváltása egyenesen káros volna, mert zűrzavart okozna az EP-választások előtt.

Tăriceanu feltehetően belátta, mégis fura volna, ha ripsz-ropsz Mircea Geoană-nak, és nem Markó Bélának hívnák a helyettesét; s a PSD is azt, hogy egyelőre sem kormányra nem tud kerülni, sem Băsescut nem lesz könnyű megbuktatni. A kampányhangulat szítására viszont még van egy év; közben le lehet zavarni az EP-választásokat. Aztán, 2008 februárjában mehet tovább az egész, mert közelegnek a helyhatósági választások.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS