2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés: nem független vagyok, hanem nem pártfüggő

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. február 13. 18:33, utolsó frissítés: 18:20

Hivatalosan is bejelentette indulását a püspök, akit a királyhágómelléki egyházkerület támogat. Kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt komoly vádakkal illette az RMDSZ-t.

Bár már egy ideje nyilvánvaló, hogy indulni fog az Európa parlamenti választásokon, Tőkés László egészen a mai napig várt a hivatalos bejelentéssel, amelyet ma délben, a kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban tett meg közel negyven újságíró előtt.

A hat civil szervezet (EMNT, SZNT, MPSZ, MPE, MIT, EMI) mellett Tőkést a királyhágómelléki református egyházkerület igazgatótanácsa is teljes támogatásáról biztosította. Arról, hogy a többi egyházkerület, illetve a többi magyar egyház hogyan viszonyul jelöléséhez, a püspök elmondta: a hétfői zsinati ülésen felvetődött a kérdés, és


a zsinati tagok megkezdték az aláírásgyűjtést.

Az aláírók között van Pap Géza, az erdélyi református egyházkerület püspöke, Tonk István, a királyhágómelléki egyházkerület főgondnoka, Sipos Gábor egyetemi tanár és Geréb Péter főgondnok – lobogatta meg Tőkés az aláírásokat tartalmazó íveket. Tájékoztatása szerint erről a kérdésről hivatalos formában csütörtökön fog dönteni az erdélyi református egyházkerület.


Ma viszont az egyházi elöljárók – a katolikus, református, evangélikus, unitárius püspökök és az érsek – találkozójára kerül sor Kolozsváron. Tőkés megjegyezte: az EP-jelöltsége szóba kerülhet ezen a találkozón, de csak ha valaki más szóba hozza. A püspök egyébként ma


négyszemközt találkozik Sólyom Lászlóval,

a magyar köztársaság elnökével is, akitől a székelyföldi népszavazás védelmét fogja kérni. Ebben a témában egyébként Markó Béla támogatására is számít. Remélem, találkozom Markóval, de ha nem, akkor felhívom, hiszen az RMDSZ-nek erkölcsi kötelessége támogatni ezt a kezdeményezést – mondta. A püspök egyúttal


bemutatta kampányfőnökét,

Szilágyi Zsolt EMNT-alelnököt is, aki több mint tíz évig volt az RMDSZ képviselője, jelenleg pedig lobbi-irodát működtet Brüsszelben. Szilágyi elmondta: máris több száz, talán több ezer önkéntes gyűjti a Tőkés indulásához szükséges százezer aláírást.

A jelöltnek már szlogenje is van: Temesvártól Brüsszelig – ezzel is utalva ’89-es szerepvállalására. A püspök egyébként párhuzamot vont a Ceauşescu-diktatúra elleni fellépése és jelenlegi indulása között, bár kifejtette: teljesen más természetű dolgokról van szó, de a magyarság és az egyház érdekében való fellépés közös.


“Tisztázni szeretném, hogy én a teljes erdélyi magyarságot képviselem, nem pártérdekeket – ebben különbözik jelöltségem. Természetesen


Románia érdekeit is


képviselni fogom, amelynek a magyar közösség is része. A jól felfogott országos érdekeket és a magyar nemzeti érdekeket – remélem, ezek az érdekek egyre kevesebbszer fognak egymással szembekerülni az Unióban” – fejtette ki. Ugyanakkor felhívja a figyelmet: félrevezető a független jelölt megfogalmazás, hiszen egy egyházi vezető nem lehet független – pont fordítva: nem pártfüggő.

Tőkés még nem döntött arról, melyik EP-frakcióhoz csatlakozna, de politikai választása, keresztény-nemzeti szemlélete alapján az Európai Néppárt (EPP) áll hozzá legközelebb. Hasonlóképpen a püspök még arról sem döntött, bejutása esetén mi történik egyházi pályájával. Még korainak tartja ezen gondolkodni, de erről nem is ő, hanem az egyházkerületi közgyűlés dönt – fejtette ki a püspök-politikus.


A legfontosabb cél

az erdélyi magyarság képviselete, az erdélyi magyarság problémáinak, kérdéseinek bemutatása, az állandó kapcsolattartás az erdélyi magyarság különböző régiókban és különböző társadalmi helyzetben lévő csoportjaival – foglalta össze a célkitűzéseket Szilágyi.

Láttuk, milyen vesszőfutás volt a keresztény értékek érvényesítése az európai alkotmányban, mindenképpen ezt a keresztyén értékrendet, az európai keresztény gyökerek érvényesülését szeretném már csak egyházi hivatásomnál fogva elősegíteni, úgy érzem, ez egy globalizált Európában nagyon fontos – fűzte hozzá a püspök.


Európában az erdélyi magyarság fő megoldásra váró problémái Tőkés szerint: a háromlépcsős autonómia kivívása az erdélyi magyarok számára, Székelyföld területi autonómiája, és a magyar nyelvű állami egyetem létrehozása.

Egyházi kérésre a képviselendő fontos problémák közé került az egyházi oktatás kérdése is – bár erre az alkotmány biztosítja a jogot, a tanügyi törvényt még nem módosították. Jelenleg három református iskola működik, régen kétszáz volt – mutat rá Tőkés.


Skizofrén helyzetben van az RMDSZ,

hiszen a többség most jött rá, hogy lehetőség volt az erő egyesítésére, de a vezetés nem élt ezzel – mondja a püspök. Nagyszalontán például a 12 tanácsosból heten a Tőkés jelöltségét támogató szavazatokat gyűjtenek, máshol pedig az is előfordul, hogy miután összegyűjtötték az RMDSZ-nek szükséges aláírásokat, Tőkésnek is elkezdtek gyűjteni – számolt be Szilágyi és Tőkés.

Szilágyi Zsolt az RMDSZ több állítólagos visszaéléséről is beszámolt, ami az indulást támogató aláírások összegyűjtését illeti. A kampányfőnök elsősorban Verestóyt látja az ügy hátterében, aki szerinte az RMDSZ titkos kampányfőnöke, és aki állítólag azt mondta, hogy a Tőkés-aláírásgyűjtést “csírájában kell eltaposni”.

Szilágyi információi szerint több helységben (Nagyvárad, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyóditró, Nyárádszereda) történtek visszaélések az oktatási-nevelési támogatások kapcsán: az ennek igényléséhez szükséges űrlapot csak azok kapják meg, akik aláírnak az RMDSZ listáján – állította Szilágyi, aki a későbbiekben finomított, hogy a felsoroltak közt vannak olyan helyek, ahol egyszerűen csak megkérdezik az embereket, hogy egyúttal aláírnák-e az RMDSZ-t támogató listát is.

A magyar állam oktatási-nevelési támogatásának kiosztásával az Iskola Alapítvány van megbízva, amelynek elnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke. Szilágyi állítása szerint jelenleg ügyvédeik vizsgálják a feljelentés lehetőségét.

Szilágyi szerint Tőkés a teljes magyarságot fogja képviselni az EP-ben, és nem egy szűk csoportosulást, vagy csak telekommunikációs érdekeket vagy külkereskedelmi érdekeket – utalt a kampányfőnök az RMDSZ két miniszterének jelöltségére.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS