2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jótanácsok aláírásgyűjtőknek

Zénó Tolerancia 2007. február 16. 11:27, utolsó frissítés: 2007. február 15. 17:16

Vád vádat ér az EP-jelöltek aláírásgyűjtése kapcsán. Zénó Tolerancia ad néhány ötletet, hol lehet hatásosan, feltűnés nélkül aláírásokat gyűjteni. #b#[pamflet]#/b#

Mennyi is kell? Százezer? Kétszázezer? Ugyan már, semmiség! Ennyi aláírást néhány óra alatt lazán be lehet gyűjteni, ötleteink figyelembe vételével. Az alapszabályokat nem sorolom fel, az alábbi ötletekből úgyis minden kiderül.
Közvécékben

Amikor szorult helyzetben vannak, az emberek sok mindenre képesek, csak hogy túllegyenek rajta. Akár arra is, hogy látatlanban aláírjanak egy ívet, és a vécéből kiordibálják a személyazonosságijuk számát. Ilyen szempontból ideális helyek a vécésnénivel ellátott kocsmák, hiszen a célközönség teljesen egybevág: szédült, szavazójoggal rendelkező egyének.
Valutaváltóknál

A valutás eddig is elkérte a személyit, ami újdonság lenne, hogy alá is kellene írni egy papírt. Amikor pénzt kapsz, nem azt nézed, mit írsz alá, hanem azt számolod, pontos összeget kaptál-e.
Hotelekben, szállodákban

A kedves vendég – szokás szerint – későn és fáradtan érkezik, és minden vágya, hogy beeshessen az ágyba. Csak egy dolog számít, hogy végre megkapja a szobakulcsot. Bármit hajlandó aláírni érte, és a személyi akár reggelig is maradhat a recepción. Vigyázat, a hotelekben csak a román állampolgárokkal irattassuk alá a listát!
Fizetésosztáskor

A valutaváltóshoz hasonlít, csak sokkal szélesebb a tömegbázisa. A fizetésnap a hónap legnagyobb ünnepe, maga a megváltás, ilyenkor már tényleg senkinek sincs pénze. Mindenki szeme előtt a bevásárlólista vagy a munka utáni féldecizés álomképe lebeg, amitől legrosszabb esetben is csak homályosan látják, mit írnak alá.
Buszbérlet kiváltásakor

Itt nem annyira a szorongatott helyzet, mint a sietség miatt könnyű begyűjteni a pluszaláírást. Mindenki utál sorba állni, és azt is utálja, ha a mögötte állók türelmetlenek. Ráadásul a buszjegyárus egy kis, 20x20 centis ablakú fülkében ül, nem is látod, miket irkál, miután beadtad az irataidat. Eddig hányszor fordult elő, hogy megnézted, mit írtál alá a buszjegyárusnál? Hátrány: buszbérletet csak a nagyobb városokban lehet váltani.


Határátkelőnél

Mivel januártól megváltozott a határátkelési rendszer, a legtöbb embernek fogalma sincs, mi az új eljárás. Ha már úgyis odaadják a személyit a határőrnek, nem lepődnének meg, ha egy aláírásra is szükség lenne.
Sajtótájékoztatón

Az újságírók hozzá vannak szokva, hogy a sajtótájékoztatókon nevet, szerkesztőséget, telefonszámot, mailcímet kérnek a további tájékoztatás érdekében. Valószínűleg nem tűnne fel nekik, ha egy aláírást is kérnének tőlük. Ennek ellenére elég veszélyes vállalkozás, mert ha mégis feltűnne, kész lenne a sajtóbotrány.


Napköziben, óvodában

A szülőket értesíteni kell, hogy a gyerekrablások számbeli növekedése miatt új rendelkezések léptek életbe, és aláírásukkal kell igazolniuk, hogy kivették a gyereket az intézetből. A szülők bármit képesek megtenni, csak hogy gyerekeiket visszakapják.
Börtönben

Két remek lehetőség is van az aláírásgyűjtésre: beköltözéskor és kiköltözéskor. Az utóbbi jobb, hiszen a szabadulást mindenki várja. Külön pozitívum, hogy külföldön (például Ausztriában) is működik, a román állampolgárok beazonosítására nincs is ennél jobb hely. Különösen vigyázni kell az adócsalókkal, hamisítókkal, sikkasztókkal, ők általában megnézik, mit írnak alá. Ugyanakkor kérdés, hogyan írják alá az írástudatlanok?

Szavazáskor, támogatás-kéréskor


Szervezzünk egy népszavazást valamilyen égető kérdésben – például az autonómia ügyében. Ne bízzuk az emberek szabad akaratára, hogy elmennek-e szavazni, hanem menjünk mi, mozgóurnákkal. Egyúttal írassuk alá velük a listánkat is. A másik szuper-alkalom: támogatást – például oktatásit – kérvényező űrlap kiosztása. Az emberek hozzá vannak szokva, hogy ha valamiben részesülnek, azt aláírásukkal igazolniuk kell. Sima ügy, a siker garantált. Kár, hogy ezt a poént mások már lelőtték.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS