2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

RMDSZ: Tőkés politikai érdekeinek veti alá az egyházat!

B. B. E. 2007. február 15. 19:35, utolsó frissítés: 18:11

"Zsarolás" az erdélyi református egyházkerület felhívása, miszerint Tőkés vagy befutó helyre kerül, vagy függetlenként támogatják – mondja az RMDSZ kampányfőnöke.


„Zsarolásnak tartom az erdélyi református egyházkerület elnökségének mai felhívását. Amikor egy felhívás úgy kezdődik, hogy „ha nem..., akkor”, az minden épeszű ember számára zsarolás.

Az RMDSZ soha nem szólt bele abba, hogy ki legyen a püspök, püspökhelyettes” – válaszolt a Transindex kérdésére Kelemen Hunor, a RMDSZ EP-választási kampányfőnöke. A Pap Géza püspök által aláírt mai nyilatkozatról még elmondta, szerinte Pap Géza a református egyházat Tőkés László politikai érdekeinek rendeli alá.


A kampányfőnök a közös lista állításáról szóló újságírói felvetésről úgy nyilatkozott,


nem volt erről soha szó.

„Közös lista állításához koalícióról kellene beszélni. Mi felajánlottuk, hogy aki rajta akar lenni a listán, az jelentkezzen. Sem Tőkés László, sem hozzá közeli személyek nem adtak be pályázatot." Arra a felvetésünkre, hogy Sógor Csaba jelentkezett, a kampányfőnök azt mondta: Sógor RMDSZ-en belül van, hiszen szenátor.Kelemen szerint abból, hogy Tőkés még a február 17-i SZKT-ülés előtt bejelentette függetlenként való indulását, arra lehet következtetni, hogy a püspök sosem gondolta komolyan, hogy Sógor Csaba képviselhetné őket.

Ami Tőkést illeti, "ha jelentkezett volna, azt hiszik, hogy az RMDSZ megengedte volna magának, hogy ne tegye befutó helyre?” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Amikor azt kérdeztük, értsük-e azt, hogy ha Tőkés jelentkezett volna, akkor biztosan befutó helyre sorolták volna-e az RMDSZ listáján, Kelemen azt mondta: mindez csupán fikció.

Szerinte egyébként tévedés volt Tőkés részéről, hogy indulását megelőzően nem mondott le püspöki tisztségéről. Kelemen szerint Tőkés azért indul az EP-választásokon, mert azt reméli,


2010-ben majd ismét pályázhat

egy újabb püspöki mandátumért. Ugyanis ha a jelenlegi mandátumát végigvinné, akkor a református egyház belső szabályai értelmében nem indulhatna többet a tisztség elnyeréséért. Ez azért különös, mert szerinte nagyon sokan azért támogatják a püspök indulását és bejutását, hogy megszabaduljanak tőle.

Arra a felvetésre, miszerint ha az RMDSZ meg akar szabadulni Tőkéstől, miért nem küldi el őt Brüsszelbe, ahogy ez más pártokban is lenni szokott, Kelemen Hunor így válaszolt:


„Nem akarunk megszabadulni tőle,

kiváló püspöke a református egyháznak”. „Tőkés indulása csupán személyi ambíció. A baj az, hogy ebbe belekeveri a református egyházat” – mondta az RMDSZ kampányfőnöke, aki szerint a 21. században nem szabadna összekeverni az egyházat és a politikát, az egyházi vezetőknek pedig nem kellene politikai szerepet vállalniuk.Van esély arra, hogy Tőkés EP-képviselő legyen? – hangzott egy újságírói kérdés, amelyre Kelemen Hunor egyértelmű nemmel válaszolt. „Egyetlen percig sem hiszem, hogy bejutna” – sommázott.

Ami az RMDSZ kampányát illeti, Kelemen Hunor arról tájékoztatta az sajtó képviselőit, hogy a Szövetség nem negatív, hanem


pozitív kampánnyal indul,

üzeneteik nem a múltról, hanem a jövőről, a fejlődésről fognak szólni. Mint megtudtuk, kampányukkal két nagyobb témakört kívánnak érinteni: a romániai magyar illetve a romániai társadalmi modernizációt, valamint a közösség specifikus jogait, ideértve az autonómia különböző formáit is.

Az RMDSZ-nek egyébként tegnap estig 76 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 200 ezerből. Várakozásaik szerint már március 7-éig, azaz egy héttel a március 14-i leadási határidő előtt már meglesz a szükséges aláírásszám.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS