2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az államfő a parlament kezében van

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. február 16. 18:17, utolsó frissítés: 17:43

Macoveinek nem kell lemondania, Băsescu egyéni választókerületes referendumából egyelőre nem lesz semmi, a református egyházkerület érdekes felhívása: Eckstein-sajtótájékoztató.

A RMDSZ legszabadelvűbb szenátoraként Eckstein-Kovács Péter mindig tud újat mondani. Ma kolozsvári szenátori irodájában három nagy témát érintett, ha nem számoljuk a második Băsescu-cetlit, amit nem is érdemes.


Bonyolult egyszerű bizalmatlansági indítvány


A PSD néhány szenátora, Antonie Iorgovan ("az alkotmány atyja"), Doru Ioan Tărăcilă és Nicolae Văcăroiu olyan álláspontra helyezkedik a Monica Macovei elleni egyszerű bizalmatlansági indítvány kapcsán, ami ellenkezik az alkotmánnyal – állítja Eckstein-Kovács Péter szenátor.

Az alkotmány egyértelmű ebben a kérdésben: a miniszterek visszahívása a miniszterelnök feladata. Ez kormányátalakítással történhet, illetve abban az esetben, ha a parlament megszavazza a kormány elleni bizalmatlansági indítványt – magyarázza. Az egyszerű bizlamatlansági indítvány


nem személyekre, hanem egy politikai jelenségre,

témára vonatkozik. Az, hogy az indítványok szövegében mindig kérték a jelenségért felelős személy lemondását, mostanig nem okozott gondot, hiszen ezeket az indítványokat a parlament elutasította. Most azonban az ellenzék a szenátus szabályzatára hivatkozva követeli Macovei lemondását.

Az alkotmány egyértelműsége ellenére a PNL az alkotmánybíróságon támadta meg az indítvány szövegét. Eckstein veszélyt lát ebben, ugyanis a testületben volt PSD-sek vannak többségben, így elképzelhető, hogy „nem találnak” alkotmányos kifogást a lemondatásban.

Eckstein nem tartja jó ötletnek Băsescu kezdeményezését az egyéni választókerületekről szóló referendum kiírásáról, és nem csak azért, mert az RMDSZ nem akar egyéni választókerületeket. „A román állampolgár


mégiscsak ember, nem állat”,

belefárad a túl sok szavazásba – mondja. Idén EP-választás, 2008-ban helyhatósági és parlamenti választások, 2009-ben elnökválasztás és EP-választás lesz. Az állampolgárok megunják a szavazni járást, ha az egyéni választókerületek és az elnök felfüggesztése kapcsán is referendumot hirdetnek ki – véli a szenátor, aki azt sem rejti véka alá, hogy az RMDSZ-nek nem lenne előnyös ez a rendszer: „az RMDSZ-től ne kérjék, hogy támogassa az egyéni választókerületeket, ez a mandátumaink felének az elvesztéséhez vezetne”.

Eckstein kifejtette: három típusú referendum létezik: az alkotmánymódosításra vonatkozó, amelynek kiírásáról a parlament dönt, az államelnök felfüggesztésére vonatkozó – ezt a felfüggesztést követő 30 napon belül véghez kell vinni, és a szavazópolgárok megkérdezése országos vagy helyi kérdésekben. Utóbbi esetben az alkotmánybíróság tavalyi döntése szerint az államfő dönti el, melyek azok a kérdések, amelyekben a szavazókat közvetlenül megkérdezik, de ő nem teheti közzé a referendum kiírását, amíg a parlament nem nyilvánít véleményt ennek kapcsán. Ennek folyamata, hogy a parlament szakbizottságai elemzik, javaslatokat tesznek, a plénum megvitatja ezeket, visszaküldi a szakbizottságoknak, és így tovább – ugyanis


nincs határidő megszabva

a véleménynyilvánításig. Emiatt az államfő a parlament kezén van. A szenátor szerint nincs reális esély arra, hogy Băsescu ütemtervének megfelelően márciusban népszavazásra bocsássák az egyéni választókerületek kérdését, főleg, hogy a választást (jelen esetben az EP-választást) megelőző 3 hónapban és a választást követő 45 napban nem szabad referendumot kiírni. A szenátor szerint a legegyszerűbb az lenne, ha a parlament megszavazná az egyéni választókerületeket – bár ez az RMDSZ-nek nem lenne jó.

Eckstein azonban valószínűnek tartja azt is, hogy az Európa Parlamenti választásokra csak ősszel kerül sor, főleg ha május előtt valóban felfüggeszti a parlament az államelnököt – mivel ebben az esetben 30 napon belül kötelező referendumot kiírni. A következő hónapok ütemterve az államfő felfüggesztésétől függ – mondja Eckstein.

Az erdélyi református egyházkerület tegnapi „érdekes felhívásával” kapcsolatban a szenátor kifejtette:


egy hibája van,

az, hogy nem derül ki belőle, Tőkés felvállalta-e azt. Előnyei és hátrányai is lennének, ha Tőkést az RMDSZ-lista második helyére tennék – vélekedik a szenátor. Tőkés RMDSZ-es comebackjének egyébként nincs jogi akadálya, hiszen a püspök RMDSZ-tag – mondja.

Tőkés RMDSZ-listára kerülése egyrészt nagy lökést adna a választóknak, hogy elmenjenek szavazni (és ezáltal akár az is elképzelhetővé válna, hogy a lista harmadik helyezettje is bejusson az EP-be), megfékezné a radikálisokat (ezután, ha az RMDSZ-be rúgnának, Tőkésbe is rúgnának), és a szervezeten belüli pluralizmus is nyerne ezen – véli a politikus. Ugyanakkor belátja: Tőkés nagyon kritikus volt az RMDSZ-t illetően, ezért a comebackje


nehezen emészthető


lenne, és az RMDSZ döntéshozói folyamatán is át kellene lépni a lista módosításához. Eckstein úgy véli, más megoldások is vannak az egység megőrzésére, és reméli, hogy a holnapi SZKT-n egy ilyen döntés fog születni. A szenátor nem mulasztotta el megjegyezni: liberálisként nem érthet egyet azzal, hogy az egyház beleavatkozzon a politikába.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS