2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sabin Gherman Csíkszeredában

Szabó Kati 2001. december 18. 12:38, utolsó frissítés: 12:38

Sabin Gherman vasárnap Csíkszeredában nem tárgyalt a magyarokat érintő kérdésekről, mivel szerinte románként nem beszélhet erről, és nem is ismeri az itteni kisebbségek kultúráját.

Talán nem épp a legkedvezőbb időpontban, vasárnap, december 16-án délután került sor Sabin Gherman legelső csíkszeredai lakossági fórumára, mégis mintegy kétszázan jelentek meg a Szakszervezetek Művelődési Házának stúdiótermében tartott találkozón.

Nagy valószínűséggel nem csak a szervező RMDSZ-platform, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés szimpatizánsai voltak ott, hanem az RMDSZ politikájából kiábrándult idősebb és fiatal választók is. A tömeg nagy része csalódottan távozott. E sorok írója legalábbis úgy érzi, Sabin Gherman nem felelt meg a várakozásoknak. Hogy miért? Mert máris megkezdte választási kampányát, és fel is szólította a jelenlévőket, amennyiben úgy gondolják, írják alá az Erdély-Bánság Liga párttá alakulásához szükséges íveket.

Gherman kiáltványának
<div class=

sajtóvisszhangja" title="Gherman kiáltványának
sajtóvisszhangja" >Gherman kiáltványának
sajtóvisszhangja
Mert nagyképűnek és arrogánsnak tűnt. Mert bár a nekünk az óhajtott autonómiáról, az ország történelmi tartományok szerinti regionális megszervezéséről beszélt (ezek kisebb provinciákra oszlanának fel), nem adott megnyugtató választ a nemzetiségi problémák megoldására, kerülte az RMDSZ-ről való véleménynyilvánítást és általában nem szerette a kényes kérdéseket. Mint mondotta, nem hajlandó beszélni az alkotmány első pontjáról sem, amely az egységes nemzetállamra vonatkozik.

Szólt viszont arról, hogyan kezelnék az ország pénzügyeit hatalomra jutás esetén, mi változna az adókkal és az ÁFÁ-val kapcsolatban és arról is, hogyan szerveznék meg a pártot, amely egyelőre Csíkszeredában is akar fiókot nyitni. Sabin Gherman nem tárgyalt a magyarokat érintő kérdésekről, mivel szerinte románként nem beszélhet erről, és nem is ismeri az itteni kisebbségek nyelvét és kultúráját.

Az egyórás találkozó során Sabin Gherman hevesen bírálta a kolozsvári memorandum szerzőit és kifogásolta, hogy éppen egy külföldi, azaz magyar állampolgárságú politológus az egyik aláíró. Kissé visszatetszőnek tűnt ugyanakkor Sabin Gherman érvelése is, mely szerint a mögötte álló 14 per jelenti a garanciát arra, hogy az Erdély-Bánság Liga parlamenti bejutása után is betartja ígéreteit.


____________________________________
Parlamenti párt lehet az Erdély-Bánát Liga

Ha a románok és a magyarok összefognak, akkor az Erdély--Bánát Liga 2004-ben bekerülhet a parlamentben -- jelentette ki Sabin Gherman, a Liga elnöke vasárnap a Csíkszeredában tartott találkozón. Gherman -- látogatásának célja szerint -- meg akarta ismertetni a román történelmi régiók pénzügyi és kulturális függetlenségét célzó tervezetét, amelyet Brüsszelben véglegesített.

Gherman szerint programja nem veszélyezteti az alkotmány első szakaszát, mivel az egységes állam nem összeférhetetlen a pénzügyi-közigazgatási autonómiával, viszont kijelentette, hogy mindazok, akik nem hisznek benne, választhatnak a többi 200 román politikai párt közül. Ugyanakkor Gherman arról is beszélt: pillanatnyi törekvései között szerepel, hogy a Liga vezetőségébe az összes romániai kisebbség képviseltesse magát.

A román és magyar értelmiségiek által kezdeményezett memorandumról a Liga elnöke elmondta: nem ért egyet azzal, hogy egy ilyen jellegű dokumentumot magyar állampolgár kezdeményezzen, maga a gesztus pedig hátba támadja a Ligát, amely elérte, hogy a románok is elismerjék: autonómiát akarnak. Az Erdély--Bánát Liga képviselői eddig 10200 aláírást gyűjtöttek össze, és bíznak benne, hogy az év végéig a szám 15000-re növekszik majd. Gherman bejelentette, hogy 2002-ben küldöttség megy Bukarestbe, hogy hivatalosan is bejegyeztesse a Ligát politikai pártként. (Evenimentul Zilei)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS