2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A demokrácia hátulütője: kéthavonta voksolunk

szerk. 2007. február 20. 14:45, utolsó frissítés: 14:34

Kell ez nekünk? Ha minden a rendes kerékvágásban halad, két éven belül 11-szer mehetünk választani, de a szerencsésebbek csak tízszer. És ebbe az autonómia-referendumot nem is számoltuk bele.

A romániai politikai elit a fejére esett: 17 év után mindenképpen be akarja bizonyítani, hogy demokráciában élünk, és a nép kezében a döntés. Ha kell, ha nem, mindenki referendumokat szervez, így szinte hetente nő ezek száma. Azzal persze most senki nem számol, mekkora közpénzeket emésztenek majd fel ezek.

Legutóbb azonban nem a politikusok, hanem egy „civil kezdeményezőkből álló csoport” nyújtott be 650 ezer aláírást az alkotmány megváltoztatásáért. Kérésük, hogy


az alaptörvénybe kerüljön bele

az a cikkely, mely szerint „Romániában tilos a poligámia, a házasság pedig kizárólag egy férfi és egy nő között megengedett”. A több egyház támogatását élvező kezdeményezés van annyira nagyképű, hogy nem egy egyszerű törvénymódosítást kér, hanem alkotmánymódosítást, amelyre a választásra jogosultaknak is rá kell bólintaniuk. Gyakorlatilag fölöslegesen citálják a szavazókat az urnák elé, ha figyelembe vesszük, hogy a poligámia és az egyneműek közötti házasság jelenleg sem megengedett az országban. De ők biztosak akarnak lenni benne. Aztán ott van


Băsescu felfüggesztése:


ha ezt nyélbe üti az ellenzék, akkor 30 napon belül referendumot kell kiírni az ügyben. Figyelembe véve, hogy az államfő jelenleg is magasan vezet a politikusok népszerűségi listáján, gyakorlatilag csak matematikai esélye van annak, hogy a választók ne szavazzanak bizalmat neki. A PSD rúg magának egy nagy öngólt, ha bebizonyosodik, a lakosság nem ért egyet velük. Erre jön rá


a Băsescu-féle ellen-referendum

az egyéni választókerületes szavazásról, amelyet már márciusban meg akar szervezni. Erre semmi esélye sincs, főleg, miután ma a képviselőház jogi bizottsága úgy döntött: a referendumok közt elsőbbséget élvez a jogilag nagyobb súllyal bíró, ez márpedig az államfő felfüggesztése. Jogilag három típusú referendumot különböztetnek meg ugyanis: az alkotmánymódosítót, az államfő felfüggesztéséről szólót és a helyi (például egy község közigazgatási különválásáról) vagy országos kérdésekről (például az egyéni választókerületekről) szóló referendumot.

A nagy parlamenti pártok egyébként egyetértenek az egyéni választókerületekkel, és valószínűleg törvénymódosítással be is vezetik ezt, mielőtt referendumra kerülne sor. A PSD máris kezdeményezett egy erre vonatkozó törvénymódosítást.

A helyzetre jellemző, hogy a jogi bizottság két hét alatt


most módosította harmadszor

a törvénytervezetet. A képviselőház kedden délben fogadta el a törvényt, amelyben a PSD át tudta vinni azt a javaslatát is, hogy amennyiben az államfőt a második fordulóban választották meg, a referendum érvényességéhez nem szükséges a választásra jogosultak felének megjelenése az urnák előtt.

Legalább ennyire fontos azonban az a cikkely, amely az időtartamokat taglalja: e szerint az országos jellegű (parlamenti, államfői, Európai Parlamenti) választások és más referendum előtt és után 3-3 hónapig nem lehet referendumot szervezni. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt csak egyszer kérhető ki a választópolgárok véleménye, ami a PD szerint alkotmányellenes, ezért az alkotmánybíróságon támadják meg a törvényt.

A helyzetet nagyban bonyolítja az is, hogy az uniós csatlakozás előbb-utóbb szükségessé teszi az alkotmánymódosítást, amelyre csakis referendummal kerülhet sor. Ennek legkorábbi időpontja becslések szerint idén szeptember lehet, de sokkal valószínűbb, hogy jövőre tolódik.

Mivel a következő két évben eleve kétszer írnak ki EP-választásokat, illetve helyhatósági, parlamenti és államfőválasztásra is sor kerül, nehéz lesz beszúrni ennyi referendumot, arról nem is beszélve, hogy a polgároknak teljesen elmegy a kedve a sok urnához járulástól.

Összeállítottunk egy lehetséges ütemtervet:

1. 2007. március vagy április: az államfő felfüggesztéséről szóló referendum
2. 2007. július: EP-választások
3. 2007. október: egyéni választókerületes referendum
4. 2008. január: alkotmánymódosítás – házasság, poligámia
5. 2008. április: alkotmánymnódosítás – EU
6. 2008. július: helyhatósági választások – I. forduló
7. 2008. július: helyhatósági választások – II. forduló
8. 2008. december: parlamenti választások – I. forduló
9. 2009. január: államfőválasztás – I. forduló
10. 2009. január: államfőválasztás – II. forduló
11. 2009. május: EP-választások

Az általunk vázolt ütemterv szerint az EP-választásokat halasztják. Persze erre nem kell mérget venni, de ha az ellenzéknek érdeke lenne ez (érdemes figyelni, hogy áll a PSD, a PRM, a PNG a közvéleménykutatásokban), akkor könnyen előfordulhat, hogy átviszik Basescu felfüggesztését. A 30 napon belül kötelező referendum a ma módosított referendumtörvénnyel automatikus halasztáshoz vezet. Szép lenne azt mondani, hogy bízunk benne, hogy a pártok jobb belátásra térnek, de itt csak azt lehet remélni, hogy politikai érdekeik nem kívánják a halasztást.

A helyhatósági választások második fordulójára értelemszerűen nem mindenhol kerül sor, ugyanakkor, ha 2008 vége előtt áttérünk az egyéni választókerületes szavazásra, akkor a parlamenti választásoknak is lesz második fordulója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS