2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnéztük néhány rommagyar politikus bizalmi indexét

S. Z. 2007. március 01. 18:00, utolsó frissítés: 17:38

Bár Markó és Tőkés a legismertebb romániai magyar politikusok, a “harmincas generáció” egyre inkább felzárkózik. #b#De kiben bízunk a leginkább?#/b#

Nagy Zsolt, Kelemen Hunor, Szász Jenő: ők az a három romániai magyar politikus, akiknek az ismertsége az utóbbi két évben számottevő módon megugrott.

Igaz, még mindig nem vehetik fel a versenyt Markó Bélával és Tőkés Lászlóval, akik ismertség tekintetében magasan vezetnek: mára szinte minden, 18 éven felüli romániai magyar hallott a két politikusról.

Ha összevetjük az Etnikumközi Viszonyok Kutatóintézete (CCRIT) 2004 szeptemberében, tehát a parlamenti választások előtt a romániai magyarság körében végzett felmérésének eredményeit a 2006 novemberi számadatokkal, akkor kiderül, hogy a romániai magyar politikusok ismertsége, illetve bizalmi indexe általában emelkedett.

Bár Markóban, illetve Tőkésben bíznak a legtöbben, bizalmiindex-növekedés tekintetében például Nagy Zsolt látványosan, 24 százalékkal vezet, és ez valószínűleg miniszteri szerepvállalásának köszönhető. Meg kell jegyzni, hogy mivel az informatikai tárcavezető ismertsége eleve alacsonyabb például Tőkés Lászlóénál, abszolút számokban a bizalmi index változása valószínűleg nem olyan nagy.

Bizalmiindex-növekedés tekintetében Tőkés László követi szorosan az informatikai minisztert: tavaly ősszel 20%-kal többen bíztak a királyhágómelléki református püspökben, mint két évvel ezelőtt.

A 2006-os adatfelvétel időpontjában kereskedelmi miniszterként, nem pedig az EP-képviselői lista második helyezettjeként ismert Winkler Gyulát a romániai magyar választók mintegy negyede ismerte – az ő ismertségének, illetve bizalmi indexének az alakulásáról nem tudni semmit, mivel a 2004-es felmérésben nem szerepelt a neve.


A táblázatok az Etnikumközi Viszonyok Kutatóintézete (CCRIT) adatai alapján készültek

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS