2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román lapok szélsőségesnek látják Markó beszédeit

szerk. 2007. március 05. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

Nem kiemelt anyag, de foglalkozik a bukaresti sajtó a hétvégi RMDSZ-kongresszussal. A hívószavak: Trianon, területi autonómia.


Az Evenimentul Zilei szerint Markó Béla RMDSZ-elnök beszédének indulatossága, szélsőségessége arról tesz tanúbizonyságot, hogy az RMDSZ inog, és hogy a szövetségi politikusok attól félnek, hogy Tőkés László indulása ahhoz vezethet, hogy az RMDSZ EP-képviselet nélkül marad. Az egységre való felszólítást is


kétségbeesett segélykiáltásként értelmezi a lap.A Cotidianul címben is kiemeli azt a markói bejelentést, miszerint az autonómia megvalósulása nem évtizedek, hanem csupán évek kérdése. A lap Szász Jenő MPSZ-elnököt is megszólaltatta Markó újraválasztása kapcsán.

„Markó úr hozzászokott a politikai monopolhelyzethez a párton belül és kívül egyaránt. Őurasága szeret egyedül lenni, s ha egyedül van, ő a legjobb” – fejtette ki a lapnak a székelyudvarhelyi polgármester, aki szerint a Kulturális Autonómiatanács létrehozása csak egyszerű arculatfényezés az RMDSZ részéről.

„17 év telt el a forradalom óta, az RMDSZ egyetlen eredményt sem tud felmutatni. Ezért imázslépéseket tesz, amelyekkel eltakarhatja a politikai űröket. Ráadásul közelednek az európai parlamenti választások” – összegzett Szász Jenő.


“Nem érdekes” cím alatt

a Jurnalul Naţional rendszerint felsorakoztat néhány olyan eseményt, amely a lap szerkesztősége szerint érdektelen. Itt jelenik meg egyetlen mondatban, hogy Markó Bélát újraválasztották, ám az RMDSZ-kongresszust nem tartják külön cikkre érdemesnek.Az időnkénti magyarellenességéről ismert Ziua Markó Béla újraválasztására hegyezi ki tudósítását, hangsúlyozva, ezáltal 1989 óta Markó a második leghosszabb mandátumú pártelnök Corneliu Vadim Tudor után.

A lap újságírója a régi-új szövetségi elnök beszédének szélsőséges elemeire hívja fel a figyelmet, kiemelve azt a részletet Markó beszédéből, amikor


a trianoni következmények felszámolódásáról beszél

az uniós csatlakozásnak köszönhetően. Az egységretorikára és az autonómia melletti kiállásra összpontosít tudósításában a Gândul, továbbá idézi azt a - szinte minden lapban megjelent - markói mondatot, miszerint a magyarság, az RMDSZ nélkül Románia nem csatlakozott volna idén január elsején az Unióhoz.

Az Adevărul Markó újraválasztása kapcsán a „magyar szélsőségesek” ellenvéleményét közli Vekov Károlyt idézve, aki szerint szerint az RMDSZ vezetőség megelégedett a félmegoldásokkal és visszaélt a magyarság bizalmával.

A szombati román lapok is az autonómiáról elhangzott nyilatkozatok tükrében számoltak be a kongresszusról: Markó Béla RMDSZ-elnök "az önrendelkezéssel fenyegetőzött", és


"garmadával támadta a román politikusokat".

Az Adevărul Markónak az autonómia megvalósítására vonatkozó ígéretét emelte ki. A lap szerint az RMDSZ-elnök durva támadást intézett Traian Băsescu államfő és a szövetség koalíciós partnerei ellen. Úgy véli, hogy a politikus legfőbb elégedetlenségei a területi autonómiához fűződnek, ezért bejelentette, hogy nem adja fel az önrendelkezésért vívott küzdelmet.

A Gândul is Markó román politikusok elleni támadásairól írt, és etnikai feszültségek megjelenésére figyelmeztetett. A lap szerint a bukaresti politikai osztály elleni támadást azzal a kijelentéssel kezdte Markó, hogy a romániai magyaroknak szüleik mindig azt mondták, hogy


a román politikusok nem szavatartóak.

Ez a lap is úgy látja, hogy a magyar vezető politikus élesen bírálta a román pártok képviselőit amiért nem hajlandók kulturális és területi autonómiát biztosítani a romániai magyar közösségnek. Ezután Markó "se többet, se kevesebbet" nem tett, mint hogy egyedül az RMDSZ-nek tulajdonította Románia EU-csatlakozásának érdemét - írja a Gândul.

A Cotidianul szerint Markó "kiásta a területi önrendelkezés csatabárdját" és ezzel ahhoz a kampánytémához nyúlt, amelyet a magyar érdekvédelmi szervezet választások előtt szokott használni.

Markó vehemens beszédétől sem a román politikusok, sem a Székely Nemzeti Tanács vezetői "nem menekültek meg". Az újság szerint Markó ez alkalomból is védőpajzsot vont Nagy Zsolt informatikai miniszter köré, aki az ügyészek látókörébe került.

Az Evenimentul Zilei is arra világított rá szombati anyagában, hogy


Markó Béla "durva üzenetet" fogalmazott meg

a román politikai osztály fele, hiszen arra figyelmeztetett, hogy ha nem biztosítanak autonómiát a romániai magyarságnak, akkor "feszültségek" lesznek.
A Ziua szombati lapszáma szerint Markó el akarja venni a radikálisok kenyerét, és kiemeli, hogy az RMDSZ autonómiával fenyegetőzik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS