2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael, Irán és az Egyesült Államok megítélése a legrosszabb

B. D. T. B. D. T. 2007. március 06. 15:46, utolsó frissítés: 13:27

Globális BBC-felmérés: a megkérdezettek #b#a katonai hatalmuk fokozására#/b# törekvő országokat pontozták le a leginkább.

Izrael, Irán és az Egyesült Államok megítélése a legrosszabb a brit közszolgálati televízió- és rádiótársaság világszolgálata (BBC World Service) által kedden Londonban ismertetett globális felmérés szerint.

A kutatást a BBC a GlobeScan közvélemény-kutató céggel és a Marylandi Egyetemmel közösen készítette el. Összesen 28.389 ember véleményét kérdezték meg 27 országban arról, hogy a kutatásban szereplő tizenkét ország (az Egyesült Államok, Észak-Korea, Franciaország, India, Irán, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország, Venezuela)


pozitívan vagy negatívan befolyásolja a világ eseményeit.

Az országok megítélése, összesítettbenAz országok megítélése, összesítettben


Izraelt a válaszadók 56, Iránt 54, az Egyesült Államokat pedig 51 százaléka ítélte meg negatívan. A legpozitívabb értékelést Kanada kapta (54 százalék), megelőzve Japánt és Franciaországot. A 27 tagú Európai Uniót 53 százalék értékelte pozitívan.

A felsorolt országok közül Venezueláról tudtak a legkevesebben akár pozitív, akár negatív értékelést nyújtani: az értékelhető vélemények csupán 54%-ot tettek ki.

Steven Kull, a Marylandi Egyetem nemzetközi politikai attitűdök vizsgálatával foglalkozó programjának igazgatója szerint azoknak az országoknak rosszabb a megítélése, amelyek jellemzően katonai hatalmuk fokozására törekszenek. Ezzel szemben a Franciaországhoz, Japánhoz és az EU-hoz hasonló


"puha hatalmaknak" kedvezőbb az értékelésük.

Izrael negatív imázsához a felmérés készítői szerint valószínűleg a libanoni háború is nagyban hozzájárult: a felmérés fél évvel az incidens után történt. 23 országból mindössze kettőnek volt inkább pozitív képe az országról (Nigériának és az Egyesült Államoknak), és két állam (Kenya és India) lakói voltak nagyjából egyenlő részben megosztottak a kérdésben.

Nem meglepő, hogy Izrael megítélése főleg a muzulmán országokban rossz: Libanoban 85%, Egyiptomban 78%, Törökországban 76%, az Egyesült Arab Emirátusokban 73% pontozta le. Európa sem látta sokkal pozitívabbnak Izrael szerepét: Németországban 77%, Görögországban 68%, Franciaországban 66% ítélte meg negatívan.


Iránt 27 országból 21 pontozta le

(leginkább az Egyesült Államok és Nyugat-Európa), négyen látják inkább pozitívnak a szerepét, két államból a megkérdezettek aránya nagyjából egyformán oszlott meg.

Észak-Koreáról 20 államnak inkább negatív a véleménye, de számos muzulmán ország (Libanon, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok – valószínűleg a közös Amerika-ellenesség következményeként – kedvezőbben ítélte meg az ország szerepét.

Az Egyesült Államok megítélése tovább romlott: az előző évi eredményéhez képest 6%-kal esett összesítésben. 26 államból (vagyis a felmérés helyszínei közt magát az Egyesült Államokat nem számolva) 20-ban a megkérdezettek alapvetően negatívan értékelték Amerikát. A leginkább Európa (főleg Görögország 78%-os, Németország 74%-os, Franciaország 69%-os negatív megítéléssel) és a muzulmán országok (főleg Indonézia 71%-os, Törökország 69%-os, Egyiptom 59%-os, Libanon 58%-os negatív megítéléssel) pontozta le az Egyesült Államokat. Az USA-t


az afrikaiak és a Fülöp-szigetekiek ítélik meg pozitívan.

Az Egyesült Államok megkérdezett lakosságán belül ugyancsak csökkent azok aránya, akik szerint országuk pozitív hatással van a világ helyzetére: 2005-ben 71% volt, tavaly 63%, a mostani felmérés szerint pedig csupán 63%.

Forrás: bbc, MTI
A felmérés részletes kiértékelése a BBC honlapján (.pdf, 3.25 MB)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS