2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés László-interjú, válaszok nélkül

szerk. 2007. március 07. 11:33, utolsó frissítés: 2007. március 06. 17:33

Nyilvános interjú-kérésünkre nem kaptunk visszajelzést az RMDSZ ellenzékének EP-képviselői jelöltjétől. Így #b#közzétesszük a kérdéseinket.#/b#


Eddig semmilyen jelzést nem kaptunk interjú-ügyben Tőkés Lászlótól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökétől, illetve kampányfőnökétől, Szilágyi Zsolttól. Az EP-jelöltekkel készített beszélgetéseink sorában ugyanis a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetője következett volna Nagy Zsolt és Winkler Gyula után.

Múlt kedden közölt cikkünkben hoztuk az interjú-megkeresés sztoriját a halogatással, sértődéssel és bocsánatkérésre való igénnyel, illetve az ellenzéki jelölt azon feltételével, hogy kérdéseinket levélben előre küldjük el a részére.


Nyilvánosan felajánlottuk az EP-képviselői mandátumra pályázó független jelöltnek, hogy az RMDSZ jelöltjeivel hasonló feltételek mellett vele is készítünk egy nagyinterjút, és elfoglaltságára való tekintettel bármikor, bárhova elutazunk, amennyiben időpontot kapunk. Ajánlatunk március 2-án, pénteken délután járt le.

Úgy gondoljuk, a politikus-püspök kibúvót keres, feltehetően azért, mert erőteljesen kontroll alatt akarja tartani, hogy milyen médiában és miről kommunikál. Fontosabb, válasz nélkül maradt kérdéseinket most közzétesszük, megjegyezve, hogy a jelöltnek az interjú során általánosabb kérdéseket is feltettünk volna programjáról, illetve választási kampányáról – ugyanúgy, ahogy az RMDSZ jelöltjei esetében is történt.


Következzenek hát a kényesebb kérdések:

– Azt rebesgetik, Orbán Viktornak nagy szerepe volt abban, hogy Tőkés László indul az EP-választásokon. Igaz ez?

Értesüléseink szerint Magyarországon magyar fejléces íveken – tehát a román választási törvény értelmében használhatatlan formában – gyűjtenek önnek aláírásokat. Hogyan kommentálja ezt?

– Becslése szerint a hívek, a presbitériumok körében mekkora a támogatottsága? Számon tartják-e, hogy melyik egyházkerület mennyi aláírást “hozott”? Kötelező-e támogató aláírásokat gyűjteni a református lelkészeknek?

Egy ízben azt nyilatkozta a Duna Televízióban, hogy önnek nincsen szüksége programra. Ezt hogyan értette?

– Többen is azzal gyanúsítják, azért akar funkcióhoz jutni Brüsszelben, hogy visszatérve újabb püspöki mandátumra pályázhasson. Igaz ez?

Úgy tudjuk, a kolozsvári Protestáns Teológia alkalmazottainak társadalombiztosítási hátralékai vannak, mert az Ön által vezetett egyházkerület késve és csak részben fizette be hozzájárulásét az intézmény fenntartásához. Igaz ez? Ugyanakkor a választási kampány nem kevés pénzbe kerül. Miként hangolja össze a két gazdálkodási feladatot?

– Sajtóközleményei gyakran kezdődnek azzal a szófordulattal, hogy “megdöbbenéssel vettem tudomásul”. Valóban ennyire naiv Tőkés László, vagy pedig ez csak retorikai fogás?

Ha már mindenképp politikai projektekben gondolkozik, miért az EP-képviselőség, és miért nem az ellenzéki szervezetek – EMNT, EMI, MPSZ, SZNT stb. – egységbe kovácsolása a cél?

– Tegyük fel, hogy bejut az Európai Parlamentbe. Lemondana-e püspöki funkciójáról – noha úgy tudjuk, az egyházi kánon ezt konkrétan nem írja elő, hiszen eddig nem is merült fel hasonló súlyú kérdés?

Ha visszagondol 1990-re, volt-e olyan terve, elképzelése, hogy kizárólag politikai pályára lépjen, például képviselői vagy szenátori mandátumra pályázzon? Miért döntött a kettős, politikusi-egyházvezetői funkció mellett, noha ez az állapot azóta is állandó támadási felületet biztosít az ön kritikusainak?

– Tegyük fel hogy bejut az Európai Parlamentbe. Konkrétan hogyan fogna hozzá az autonómiáról szóló programja megvalósításához?

A legszerencsésebb esetben Brüsszelben két RMDSZ-es EP-képviselővel ülhet majd az Európai Néppárt soraiban. Hogyan fog együttműködni Nagy Zsolttal, illetve Winkler Gyulával?

– Fennáll annak a lehetősége, hogy sem Tőkés László, sem pedig az RMDSZ két jelöltje nem jut be. Ebben az esetben képzelje el, hogy rendelkezésére áll egy zsák murok – hogyan osztaná el a murkot maga és az RMDSZ között?

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS