2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Europarlamenti választások: őszre halasztva

S. G. 2007. március 12. 20:35, utolsó frissítés: 20:24

A demokratákat nehéz lesz kiszorítani a kormányból, de Tăriceanu legalább megmutatta, #b#az erő vele van#/b# – legalábbis jelenleg. #b# [linktár és összefoglaló] #/b#

A hétfő olyan volt a romániai politikai életben, mintha a szereplők karikaturistáknak álltak volna modellt, hogy az egészből vicces illusztráció legyen a The Economist Kelet-Európáról szóló legutóbbi elemzéséhez. A brit gazdasági hetilap leszögezi: Romániában ugyan nem minden feltétel adott egy "ronda összeroppanáshoz" úgy, mint Magyarországon, azonban


"látványosan véget ért a politikai fegyelem".


Tăriceanu miniszterelnök látványos elhalasztásokkal szándékszik beírni magát az ország legújabbkori történelmébe. 2005 nyarán azzal keltett meglepetést, hogy lemondott saját előre bejelentett lemondásáról, ma meg azzal, hogy egyszemélyi felelősséget vállalva elhalasztotta a május 13-ra beharangozott europarlamenti választásokat.

A kormányfő arra hivatkozott, hogy a PSD Băsescu elnök leváltását célzó kezdeményezése, illetve az államfő ötlete, az egyéni választókerületes választási rendszer bevezetése miatt hisztérikus a politikai légkör. Tăriceanu szerint csak zavart okoz az, hogy mindkét ügyben népszavazással kell dönteni, pedig jó volna, ha a pártok és választók egyaránt csak az europarlamenti választásokra koncentrálhatnának.


Hogy a választás őszire marad, ez valószínűleg azt eredményezi, hogy nemcsak a tavasz, hanem a nyár és az ősz is egyre hangosabb politikai viták jegyében telik el. Úgy tűnik, a kormányfő eltaktikázta magát. Ha ezzel a lépéssel akarta kiszorítani a kormányból – az államfővel együtt – a liberálisoknak betartó Demokrata Pártot, nehéz dolga lesz, mert a PD vezető politikusai máris bejelentették:


eszük ágában sincs távozni.

Sőt mivel Vasile Blaga belügyminiszter nem ellenjegyezte a halasztásról szóló kormányrendeletet, máris jogi vita pattanhat ki arról, egyáltalán jogszerű-e a döntés. Formai hibákra hivatkozva Monica Macovei igazságügy-miniszter – az államfő kedvence – szintén nem ellenjegyezte a döntést.

Megalapozottnak tűnik az az érv is, hogyha a kormányfő ezzel akarta megmutatni az elnöknek, hogy ki a legény a gáton, akkor túllőtt a célon, mert itt már holmi cetli-ügyeknél többről van szó. Băsescu elnök érvelése szerint "antidemokratikus húzással a kormány megfosztja választójoguk gyakorlásától a polgárokat."

Az államfő éles hangú nyilatkozatban kritizálta a kormányfőt, mondván, az egész perpatvar csak arról szól, hogy Tăriceanu az ellenzék sutyiban megszerzett támogatásával hatalmon maradhasson. Băsescu szerint a kormányfőt nyomasztó mindkét népszavazási kezdeményezés kezelhető.

Elmondta: részt vett a mai kormányülés elején, és garanciát vállalt a miniszterek előtt, hogy május 13-a előtt nem írja ki az egyéni válaszókerületes népszavazást. Hogy a másik referendummal mi kellene történjen, azt hű fegyverhordozója, Emil Boc fejtette ki: szavazza le a PNL a PD-vel együtt a parlamentben az ellenzék kezdeményezését.


A Liberális Párt legalább akkora vehemenciával

áll ki a kormányfő mellett, mint ahogy a demokraták a másik oldalon felsorakoznak. A PNL europarlamenti választási listáján befutó helyen álló Csibi Magor szerint a liberálisoknak se ilyen helyzetről álmodnak; "sőt, mi azzal is tisztában vagyunk, hogy ez számunkra nem egy előnyös lépés". A pártnak viszont támogatnia kell miniszterelnökét, magyarázta.

Az RMDSZ kampányfőnöke azzal indokolta, hogy a szervezet támogatta Tăriceanut, hogy nem az EP-választások az ország legnagyobb gondja, hanem az, hogy mivel a koalíciónak nincs parlamenti többsége, az ellenzék azt csinál, amit akar. Ide kapcsolódva az RMDSZ ellenében induló Tőkés László kampányfőnöke arra figyelmeztet, hogy Romániában már az uniós biztosok kijelölése is botrányba fulladt.

Az ellenzék természetesen üdvözli a döntést: a PSD már alig várja a kormánykoalíció felbomlását. Hogy mi várható a közeljövőben? A liberálisok már felvázolták egy lehetséges PNL-RMDSZ kisebbségi kormány névsorát – Băsescu elnök makacsságát ismerve, nem valószínű, hogy a PSD a hátsó ajtón keresztül egyszercsak beléphetne a kormányba.


HÍREK PERCRŐL-PERCRE

>> Törvénytelen a halasztásos rendelet Macovei szerint >>

>> Boc: ha a PNL nem akarná leváltatni a PSD-vel Băsescut, "tehermentesíteni" lehetne május 13-át >>

>> Elküldte már a Hivatalos Közlönyhöz a kormányrendeletet Tăriceanu >>

>> Băsescu: a kormányfő hamisan érvel és mismásol >>

>> Crin Antonescu üzenete a PD-seknek: aláírnak vagy távoznak a kormányból >>

>> Az RMDSZ programja marad, a kampány viszont változik >>

>> Kikből állna egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány? >>

>> Tăriceanu miniszterelnökként odázta el az EP-választásokat >>

>> Egyre biztosabb, hogy Blaga nem ír alá >>

>> Szilágyi: Tőkés támogatottságán nem változtat az EP-választások halasztása >>

>> EP-halasztás: félórája van a belügyminiszternek arra, hogy meggondolja magát >>

>> Fordulat: nem hajlandó ellenjegyezni a halasztást Blaga >>

>> Geoană: racionális és hasznos Tăriceanu döntése >>

>> Továbbra sincs béke a D. A. Szövetségben >>

>> Ismét egységes EP-jelöltlistát kér Toró T. Tibor és Sógor Csaba >>

>> Băsescu vezeti az EP-halasztó kormányülést >>

>> Rendkívüli kormányülésen döntenek hétfőn az EP-választások halasztásáról >>

>> Ragaszkodik az EP-választások májusi időpontjához a Néppárt >>

>> Az EP-választások halasztásával
fenyeget a miniszterelnök >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS