2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Az európai lehetőségek józan mérlegelésére van szükség“

S. Z. 2007. március 15. 12:03, utolsó frissítés: 10:32

A magyar államfő Kolozsváron: ünnepi, tehát meglehetősen semmitmondó beszédek, teltház, #b#közelharc a testőrökkel#/b# a színház bejáratánál.


Tapssal fogadták tegnap este a sétatéri színház előtt ácsingáló kolozsváriak Sólyom László magyar köztársasági elnököt. Hétórai érkezésekor a nézőtér már jórészt tele volt – közelharc kezdődött a bejutásért, miután az államfő testőrei gyűrűjében bement.

Ötvenes, kokárdás úriemberek és asszonyok szószerint egymás lábára tapostak, testőrökkel lökdösődtek, szitkozódtak csak azért, hogy elfoglalhassák a színház erkélyein megmaradt néhány ülőhelyet.


Bent aztán lecsillapodtak a kedélyek: a hangulat egycsapásra olyan lett, ami egy hasonló, március 15-i megemlékezésen lenni szokott. A protokolláris jellegű, tehát meglehetősen semmitmondó beszédeket figyelmesen hallgatták, majd tapssal díjazták az egybegyűltek.Markó Béla RMDSZ-elnök ünnepi beszédében azt vette górcső alá, mi az, ami megvalósult és mi az, ami nem az elmúlt 159 év alatt. “Szabadságból, egyenlőségből, testvériségből ma sincsen elegendő“ – mondta. Elhangzott, hogy 1848 óta


a nemzetállam eszméje legyőzte a nemzeteket,

a nemzetállam azonban a győzteseket is vesztesekké teszi, hiszen a többségnek mindig félnie kell a kisebbségtől.

Az elnök röviden számbavette, hogy anyanyelv- és szimbólumhasználat terén mi mindent sikerült elérni az erdélyi magyarságnak az utóbbi tizenhét évben; majd az uniós csatlakozással elérhetővé vált célokról beszélt, arról, hogy Erdélyt svájci mintára kellene felépíteni. (Ezt a metaforát már a szervezet aradi kongresszusán felolvasott programbeszédében már egyszer használta.)"Boldog vagyok, hogy ma este itt lehetek és közösen ünnepelünk, mert ez a magyar nemzet egységét fejezi ki" – mondta a következő szónok, Sólyom László, kiemelve:


Magyarország nem fordított hátat

a környező országokban élő magyar közösségeknek. A köztársasági elnök emlékeztetett, hogy Románia csatlakozásával az Európai Unióhoz a magyar nemzet túlnyomó többsége ismét az európai jog- és értékközösség része lett.

Hangsúlyozta: a kisebbségek kulturális autonómiája magától értetődő minimum, a kisebbségi jogok teljessége pedig – ott, ahol minden feltétel és az igény megvan – a területi autonómia lehetőségét is magában foglalja.

>> Sólyom László beszédének szövege itt olvasható >>

Hiba lenne azonban – vélekedett az államfő –, ha a kisebbségi jogok és kisebbségi problémák mintegy bezárnák vagy elszigetelnék a magyarokat az adott országokon belül. Sólyom elmondta még, hogy


csak érzelmi alapú politizálással nem lehet előre jutni,

az új európai lehetőségek józan mérlegelésére van szükség, fel kell mérni Magyarország és a szomszéd államok szükséges együttműködésének esélyeit, tiszteletben kell tartani az egyes nemzetrészek társadalmainak önállóságát. Az új viszonyoknak megfelelő, az anyaországot és a többi nemzetrész jövőjét egységben látó nemzetstratégia kidolgozása nem halogatható tovább – szögezte le.Sólyom ezután kitüntetéseket adott át. A magyar köztársasági érdemrend lovagkeresztjét adományozta Ausch Sándornak, a marosvásárhelyi izraelita hitközség elnökének, Boér Ferenc színművésznek, Cs. Erdős Tibor festőművésznek, Gálfalvi György írónak, a Látó főszerkesztőjének, Marius Tabacunak, a Videopontes Stúdió vezetőjének, és végül Márkos Albert hegedűművésznek.

Az érdemrend tisztikeresztjével Horváth Andor esszéírót és Ilyés Gyulát, Szatmárnémeti polgármesterét tüntette ki Sólyom. Arany érdemkeresztben Öllerer Ágnes zenetanár részesült, a köztársasági érdemrend középkeresztje kitüntetést Szilágyi Júlia esszéíró kapta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS