2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két miniszter vagy az egész kormány megy?

szerk. 2007. március 19. 12:06, utolsó frissítés: 11:55

Vagy letisztázza az elmúlt időszak belpolitikai történéseit, vagy tovább bonyolítja ez a hét. De valami mindenképp történni fog: új kormány, új parlamenti többség, vagy előrehozott választások.


Nem zárható ki, hogy a hét végéig új összetételű lesz a kormány, mint ahogy az sem, hogy átalakul a parlamenti többség, vagy mi több, előrehozott választásokra lesz szükség.

Az elemzők a hét legfontosabb eseményének a kedd-szerdai államfői konzultációkat tartják. Szerintük sok kérdésre választ adhatnak az államelnök és a parlamenti pártok közötti tárgyalások. Egyesek nem zárják ki viszont annak a lehetőségét sem, hogy a konzultációk után Traian


Băsescu új miniszterelnököt nevesítsen,

és kérjen fel kormányalakításra. Technokrata kormányról suttognak, amelynek élén Mugur Isărescu jegybankelnök vagy Theodor Stolojan volt államfői tanácsos, a Liberális Demokrata Párt (PLD) elnöke állhatna. A Ziua című napilap azt veti fel, hogy Băsescu a szociáldemokratákat fogja felkérni kormányalakításra.
A jelenlegi kormány számára sem lesz izgalommentes a hét. Két miniszter sorsa függőben: még mindig nem tudni,


megtűri-e a továbbiakban

az általa vezetett kabinetben Călin Popescu-Tăriceanu a „lázadó” Vasile Blaga belügyi és Monica Macovei igazságügyi minisztert. Bukhat, igaz csak enyhét, Mihail Hărdău oktatási miniszter, az ellene benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítványt kedden vitatja meg a szenátus.

A felsőházban pedig egyértelműen az ellenzék van többségben – ott sikerült átvinni a Monica Macovei ellenes egyszerű bizalmatlansági indítványt is. De a szenátorok nem érték el a várt eredményt, a miniszterek elleni egyszerű bizalmatlansági indítvány elfogadása nem jelenti azt, hogy az illető tárcavezetőnek mennie kell. Csak akkor kell távoznia a kormányból, ha a miniszterelnök is így gondolja – Macovei esetében például nem így történt.

Amennyiben pedig a miniszterelnök nem áll a parlament elé egy átalakított, csupán liberálisokból álló kisebbségi kormánnyal, a szociáldemokraták bizalmatlansági indítvánnyal készek előrukkolni. Tăriceanunak erre van még két napja,


a PSD-s ultimátum szerdán jár le.


Szerdán kell lezárnia a kivizsgálásokat az államfő alkotmányellenes cselekedeteit kutató parlamenti bizottságnak, a Voiculescu-bizottságként elhíresült testületnek pedig még a hét folyamán ismertetnie kell az elért eredményeket a parlamenttel.

Szintén szerdára várják a parlament két házának együttes ülésére a kormányfőt, aki az Európai Tanács tavaszi jelentéséről készül számot adni.

Forrás: Realitatea TV

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS