2019. december 11. szerdaÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnvádi eljárás indulhat Nagy Zsolt ellen

szerk. 2007. március 19. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Terhelő megállapítások nélkül, de az államfői bizottság rábólintott arra, hogy #b#tovább folyjon a nyomozás #/b#az informatikai miniszter ellen. Nagy Zsolt szerint a testület jelentése "felháborítóan kétértelmű".

Továbbította az igazságügyi minisztériumnak Băsescu elnök a főügyészség novemberi kérelmét, melyben az ún. "kémügyben" bűnvádi eljárás lefolytatását kérik Nagy Zsolt informatikai miniszter ellen. A miniszteri felelősségről szóló törvény szerint, mielőtt eljárás indulhatna a kormány tagjai ellen, előbb egy államelnöki bizottság vizsgálja meg, hogy az ügyészség kérése alapján az illető nyomozati anyagban van vagy nincs indíték arra, hogy elkezdjék az esetleges bűnvádi eljárást (1999/115-ös törvény).

Mindezt az államelnöki hivatal egy hétfő déli közleményben hozta nyilvánosságra, melyből az is kiderül, hogy az államfő értesítette a döntésről az informatikai tárca vezetőjét. A Transindex érdeklődésére Nagy Zsolt azt válaszolta, hétfő délután fél ötkor sajtótájékoztatón reagál a hírre, de külön nem nyilatkozik.A miniszter kapcsán az elnöki bizottság jelentése a következő megállapításra jutott: "a főügyészségi kérelem, a Nagy Zsolt által elmondottak, illetve az ügyészség és a miniszter által rendelkezésünkre bocsátott bizonyítékok alapján a bizottság nem javasolja az ügy ejtését,


de azt sem jelentheti ki,

hogy megalapozott gyanú van arra, hogy Nagy miniszter elkövette volna azokat a bűncselekményeket, melyeket a főügyészségi megkeresés említ". A bizottság így további nyomozást javasol "a bűnvádi eljárás megkezdésével vagy anélkül" annak érdekében, hogy megerősíteni vagy cáfolni lehessen Nagy Zsolt érintettségét – áll a közleményben. A bizottság arra is kitér, hogy a főügyészség vádemelési javaslata "értékelés alatt álló" bizonyítékokat említ.

A miniszter az RMDSZ bukaresti székházában tévétudósítók előtt olvasta fel nyilatkoztatát, melyben kifejtette: ártatlannak vallja magát, és teljes nyitottsággal áll az ügyészség rendelkezésére. A sajtótájékoztató bevezetőjét Markó Béla tartotta, leszögezve, hogy kérdéseket feltenni ez alkalommal nem lehet. Markó szerint az, hogy az elnöki bizottság több hónapon át lebegtette a Nagy elleni vádat, ezzel azt illusztrálja, hogy a "politikai harcban a dossziék vették át a programok helyét". Az RMDSZ elnöke "elfogadhatatlannak" nevezte az elnök eljárását.

>> Tăriceanu: "zsarolásszagú" az államelnöki állásfoglalás >>


Nagy Zsolt nyilatkoztatában "felháborítóan kétértelműnek"

minősítette az elnöki hivatal közleményét, legfőképpen azt kifogásolva, hogy sem az ő ártatlanságát, sem feltételezett bűnösségét nem mondta ki a testület, pedig ez lett volna a kötelessége. Nagy Zsolt közölte: a gyanú lebegtetése miniszteri hitelességét kezdte ki, pedig minden alkalommal az elnöki bizottság rendelkezésére állt.

"A kémkedés és szervezett bűnözői csoportok támogatása túl súlyos vád ahhoz, hogy ne kéne mihamarabb tisztázni", olvasta fel a nyilatkozat szövegéből a miniszter, hozzátéve: miniszterként sem igényel semmiféle különleges elbánást, mert tudja, a törvény az ő oldalán áll. "Remélem, hogy egy profi ügyészcsapat gyorsan elkülöníti ebben az ügyben a valós tényeket a hamisított adatoktól" – mondta. Végül hozzátette: miniszterként továbbra is "Románia modernizálásáért" dolgozik.

Markó Béla már a bevezetőben is leszögezte: az RMDSZ EP-listavezetője továbbra is Nagy Zsolt marad, a miniszter a szervezet teljes bizalmát élvezi.>> Magánosítási tanácsadás kémsztorival >>
>> Nagy Zsolt-nagyinterjú: "Nem zsarolok senkit" >>


A "kémügy" tavaly november végén pattant ki, mikor a gazdasági, illetve az informatikai tárca egy-egy munkatársát azért tartóztatta le a főügyészség, mert a vádak szerint a Credit Suisse First Boston befektetői tanácsadói iroda munkatársaival együtt közreműködtek privatizációs tanácsadási szerződések megbundázásában. A négy érintett mindvégig ártatlanságát hangoztatta; majd január 23-án mindnyájukat szabadlábra helyezték.

Codruţ Şereş gazdasági miniszter ellen még karácsony előtt büntetőjogi vizsgálat indult árulás és kémkedés vádjával. Az ügyészek szerint a miniszter titkos információkat szivárogtatott ki Stamen Stanchevnek, a Credit Suisse romániai megbízottjának. Nagy Zsolttal kapcsolatban olyan – kiszivárogtatott nyomozati anyagokra hivatkozó – sajtóhírek jelentek meg, hogy állítólag ő ellenőrizte volna, hogy


Stanchev telefonját lehallgatják-e.

A miniszter mindezt cáfolta, arra emlékeztetve, hogy az informatikai tárcának semmi beleszólása nincs abba, hogy a titkosszolgálatok kit hallgatnak le, és kit nem. Kerekes Gábor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke tanúként viszont elismerte a főügyészség szervezett bűnözés elleni osztályán, hogy egy osztrák telefonkártyát kapott Stanchevtől azért, hogy beszélgetéseiket titokban folytathassák.

A miniszter szerint az őt ért vádak alaptalanok. "A Távközlési és Informatikai Minisztériumban nem folyik magánosítás. Csak a tanácsadók kiválasztása történik a felügyeletünk alatt. Nincsenek kifizetések, az eddig megkötött szerződéseket pedig kormányülésen fogadták el" – indokolt november 30-i blogbejegyzésében a miniszter, azzal a viszont-váddal élve, hogy a főügyészséget egyszerűen nem érdekli, milyen "bizalmas jellegű, de semmiképpen sem titkosított" iratokkal foglalkozott a letartóztatott miniszteri tanácsos, Radu Donciu.

Lapunknak adott EP-képviselőjelölti interjújában a következőket nyilatkozta az ügy kapcsán:


"Az ügyészség először

november 30-án kért ki hivatalosan dokumentumokat a minisztériumtól, amikor a megvádolt tanácsadók már mind le voltak tartóztatva. Arról nem is beszélve, hogy december 22-én egy televíziós műsorban kiderült, hogy a Realitatea hírtévének az eljárás elkezdése előtt két héttel már volt információja erről az egész ügyről. Lapunk kérdésére, hogy miért húzódik el ennyire az elnöki bizottság eljárása, Nagy Zsolt így válaszolt:

"Gondolom, nagyon világos mindenki számára, hogy ha abban az iratcsomóban bármiféle terhelő dolog lenne rám nézve, akkor már rég zöld utat adtak volna a bűnvádi eljárásnak."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS