2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés László versus RMDSZ: melyik hol a nyerő?

összeállította:Sipos Géza 2007. március 22. 16:41, utolsó frissítés: 16:07

Tőkés László nem otthon népszerű, hanem a Székelyföldön; ám az RMDSZ-nek a Partiumban van több támogatója. #b#Megbogarásztuk#/b#, hogy az ellenfelek hol halászták el az EP-aláírásokat egymás elől.

Nem különösebben dicső fejezete a romániai magyar politikai életnek az europarlamenti választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtő akció.

Az RMDSZ és a református egyház hálózata egyaránt minden erőforrást megmozgatott a cél érdekében, vagyis azért, hogy jelöltjeiknek minél hamarabb begyűjthessék a szükséges 200, illetve 100 ezer szignót. Az aláírások begyűjtése legalább olyan mértékben volt szimbolikus akció, mint amennyire jogilag volt fontos.

Mivel az EP-választásokat a kormány Tăriceanu miniszterelnök döntése nyomán elhalasztotta; az RMDSZ és a Tőkés László támogatói közötti ellentét nem tűnt el, hanem egyszerűen felfüggesztődött. A felek az aláírásgyűjtés manipulálásával vádolták egymást, de mivel e kritikák javarészt a második nyilvánosságban terjedtek, csak azokra született cáfolat, melyek a sajtóban megjelentek.

A szignók körüli politikai vita

valamikor ősszel fog újra fellángolni, mikor az Állandó Választási Hatóság (AEP) a leragasztott-lepecsételt dobozokban tárolt aláírásgyűjtő íveket visszajuttatja a Központi Választási Irodához (BEC), ahol ellenőrizni fogják a dokumentumok hitelességét.

A két fél támogatottságára nézve azért nehéz következtetéseket levonni az összegyűjtött aláírások számából, mert nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a különféle nyomásgyakorló eszközök valószínűleg hatottak az aláírásokat gyűjtőkre és magukra a választókra – de persze nem lehet számszerűsíteni, hogy milyen mértékben.

Az RMDSZ-es szóbeszéd szerint Tőkés kötelezte a lelkészeit az aláírások begyűjtésére – pedig az aláírásgyűjtés módszertanát ismertető egyházkerületi körlevélben ilyen kitétel nem szerepelt.

Mikor az Erdélyi Egyházkerület azt kérte az RMDSZ szövetségi képviselőitől, ejtőernyőzzék be az RMDSZ-lista befutó helyére Tőkést, a szervezet vezérkara kórusban zsarolást emlegetett, és több ízben vádolták azzal a püspököt, Brüsszelbe való távozásával csak azt akarja elérni, hogy utána majd újabb hat évre ő lehessen a királyhágómelléki kerület vezetője.
Egy RMDSZ-es összeesküvés-elmélet szerint

a püspök-politikus részére magyar nyelvű fejléces papírokon is gyűjtöttek szignókat; mégpedig arra az esetre, hogyha Tőkés László mégis vissza szeretne lépni az indulástól, akkor a nyilvánvalóan érvénytelen íveket a többihez keverve, a Központi Választási Irodával végeztetik el a püspök kizárását. Mivel az íveket az AEP őrzi, ezt a vádat a Tőkés-stáb persze nem tudja megcáfolni.

A Tőkés László körül csoportosuló ellenzék előbb azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy az Iskola Alapítvány adminisztrálta magyarországi oktatási-nevelési támogatással kapcsolta össze az aláírásgyűjtést (ezt a vádat Kelemen Hunor kampányfőnök alaptalannak minősítette).

A bírálatok szerint a helyi RMDSZ-szervezetek hol nyugdíj-kifizetéssel, hol a tejcsarnokbeli árusítás jogával, hol a fűtéstámogatás megítélésével noszogatták aláírásra a választókat. Sepsiszentgyörgyön például az MPSZ azzal vádolta a helyi RMDSZ-t, hogy kiskorúakat és fizetett bedolgozókat alkalmaz aláírásgyűjtő biztosnak – ezt az érintettek cáfolták, hozzátéve, nem tilja a törvény, hogy a szignókat begyűjtőket pénzzel honorálják.

Tény, hogy az RMDSZ számára nemcsak az erődemonstráció szempontjából volt fontos több mint 322 ezer aláírást összeszedni, hanem – logikus módon – azért is, mert minél több támogatót gyűjt be a romániai magyar párt, annál kevesebb jut az ellenfélnek.

A szervezeten belül amolyan "vállalásos-tervtúlteljesítéses" szocialista munkaverseny alakult ki: a Maros megyei szervezet például 42 ezer szignóra kötelezte el magát, majd a tervet 126 százalékra teljesítve több mint 53 ezret gyűjtött.
Az ellenzék szemében szintén fontos fegyvertény,

hogy "ellenszélben" érték el a 136 (137) ezres eredményt. Vagyis az első csatában helytálltak, annak ellére, hogy az egyházi hálózat nehezebben mozgósítható, mint az RMDSZ helyi szervezetei.

Ráadásul olyan bakik is hátráltatták a gyűjtést, mint amikor az űrlapok első változatára magyarul került fel Tőkés László neve; majd kiderült, hogy ez a hatóságok előtt nem érvényes, mivel a püspök-politikus '60-as években kiállított személyi igazolványában Tőkés Ladislau szerepel. Szervezési malőrök miatt a Tőkés-aláírás mintegy két héttel az RMDSZ-akció után indult el.

E fenntartások mellett közöljük a két oldal támogatottságáról készített statisztikáinkat.

Az adatokból kiderül, hogy az RMDSZ listáját több mint kétszer annyian támogatták, mint Tőkés László indulását. A szövetségnek átlagban minden 3,2-ik választókorú romániai magyar polgár aláírt (30,1 százalék) . Ha azoknak az átlagát nézzük, akik a legutóbbi, 2004-es választásokon az RMDSZ listáját választották, kiderül, a szervezet támogatóinak több mint fele (50,9 százalék) most is mozgósítható volt.


Tőkés László indulását nagyjából minden 8. romániai magyar választókorú polgár

támogatta (12,7 százalék). Megnéztük, hogy a Romániában élő, magukat reformátusnak vallók közül minden 5. ember pártolta a püspököt (19,4 százalék) . A Tőkés László vezette Királyhágómelléki Egyházkerület területén élő reformátusok közül azonban csak minden 7. írt alá a püspöknek (14,7 százalék) .

Ehhez képest Tőkés László az Erdélyi Egyházkerületben, tehát Kolozsvár környékén, a Maros-mentén és a Székelyföldön népszerűbb: a saját egyházkerülete területén élő választókorú magyarok 10, míg az erdélyi kerületben élő magyar választók 14 százaléka állt Tőkés mellé az aláírásgyűjtési akció során.Ezt összevetve az RMDSZ által begyűjtött szavazatok számával az derül ki, a magyar párt támogatottsága nem mutat különösebb területi eltéréseket. A Partiumban a választókorúak 29,7, míg a történelmi Erdélyben 30,4 százaléka írt alá a szervezetnek.

Ha viszont a Partiumban – Tőkés László szűkebb pátriájában – gyűjtött aláírások számát azzal vetjük össze, hogy e megyében hányan szavaztak 2004-ben az RMDSZ listáira, már más az eredmény: kiderül, a szavazók 61,7 százaléka írt alá a szervezetnek. Az erdélyi megyékben viszont az aláírásgyűjtőknek csak a 2004-es RMDSZ-választók 47,5 százalékát sikerült mozgósítania.

Látható tehát, hogy Tőkés László otthon népszerűtlenebb, mint a Székelyföldön; az RMDSZ hatékonyabban tudta mozgósítani partiumi híveit, míg a Székelyföldön veszít népszerűségéből – például Kovászna megyében a Tőkés-támogatók száma nagyságrendben erősen közelíti az RMDSZ-nek aláírók számát.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS