2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti homokozó live: barátságos cseszegetés

szerk. 2007. április 04. 13:48, utolsó frissítés: 13:27

Szívatósdi, büfézés és mobilozás folyt #b#kormányváltás ürügyén#/b# a T. Házban. A show fényét egy kis hajigálózás is emelte.

Laza hangulat uralkodott a parlament keddi plenáris ülésén, ahol az átalakított Tăriceanu-kormány beiktatása volt a tét. Igaz ugyan, hogy a miniszterjelöltek szorongó-reménykedő pillantásokat vetettek az igen és a nem szavazatokat jelképező, fehér illetve fekete urnákra, de a társaság többsége határozottan jól szórakozott.

Legfőképpen a kisebbségi kormány támogatása mellett döntő PSD-sek voltak vidámak – a Hotnews hírportál riportja szerint Viorel Hrebenciuc frakcióvezető akkorákat hahotázott, mint a "régi szép időkben", 2000 és 2004 között.Az ülés kezdetén mindössze 414 honatya volt jelen a 469-ből – az is igaz, hogy hasonló jelenlét csak a választások után volt, amikor át kellett venni a mandátumokat. A régi-új miniszterelnök beszédével


nem tudta átugrani a szenátorok és képviselők ingerküszöbét:

nagyon sokan újságot olvastak, vagy a mailjeiket nézték át, mások a padsorok között sétálgattak. Egy RMDSZ-es képviselő láthatóan el volt varázsolva frissen beszerzett "három megapixeles" mobiltelefonjától, de a padszomszédja kellett segítsen neki a SIM-kártya berakásában.

Számos honatya hosszasan mobiltelefonált az ülés közben, pedig ez elvileg tilos – csak a házszabály semmivel sem szankcionálja a telefonozókat. És mintha előre tudták volna, hogy mi következik, a PNL képviselői a büfébe távoztak, miközben a főnök beszélt. Ezzel ellentétben a PSD parlamenti tagjai nagyon fegyelmezetteknek bizonyultak, ritkán másztak ki a padból. A Hotnews tudósítója szerint messzire érződött, hogy Octav Cozmâncă volt ügyvezető elnök tartja kézben a pártot.Mircea Geoană PSD-elnök rendkívül savas beszédben osztotta az észt az ellenzékbe szorult demokratáknak – azt mondta, hogy az államfő kétéves tevékenykedésének köszönhetik azt, ahova kerültek.


A gúnyolódás felélesztette a harci tüzet

Cristian Boureanu liberáldemokrata képviselőben is, aki ülőhelyéről szólt be a PSD-vel szövetkező liberálisoknak: Benzinbiznisz! Patricisták! – kiabálta. Mind Patriciu emberei vagytok! – csatlakozott hozzá Florin Popescu, aki szintén a Liberális Pártot hagyta ott Stolojan szakadárjai kedvéért, és nyilvánvalóan abban az összesküvés-elméletben hisz, mely szerint az egész politikai felfordulás azért van, mert a 70 millió dolláros adócsalással vádolt olajmágnás Tăriceanu kormányfő jóbarátja.Különben a Geoană-irónia kiáradása folyamán folyamatosan csipkelődtek a demokratákkal a liberális és a szociáldemokrata honatyák.

A show egyik fénypontjának Corneliu Vadim Tudor beszéde ígérkezett. Mikor a Nagy-Románia Párt elnöke a pulpitusra fellépett, síri csend támadt az ülésteremben, a megszokott alapzaj megszűnt, mintha csoda történt volna, és mindenki csupa fül lett.

Vadim legalább harminc éve gyakorolja az ellenfél sértegetéssel való sárba tiprásának mesterségét. "Legfőbb hazafias verselőként" pályafutását a Securitate szócsövénél, a hírhedt Săptămâna hetilapnál kezdte, majd pártja lapjánál, a România Mare-nál teljesítette ki pamfletírói munkásságát – és a PNL-RMDSZ kormány kapcsán sem okozott csalódást a közönségnek.Beszéde vége felé kitartóan megtapsolták

a PRM, de a PD és PLD honatyái is – pedig a minap éppen Vadim járkált fel és alá a parlamentben egy Băsescut rács mögött ábrázoló festménnyel. A másik nagy figyelemmel követett beszéd a liberális megmondóemberé, Crin Antonescué volt, aki szintén nem hagyott ki egyetlen alkalmat sem a volt koalíciós társak lövögetésére.

A végsőkig irritált Cristian Boureanu ezután majdnem összeverekedett volt liberális kollégájával, Emilian Frâncuval. A két honatya sértéseket, majd a kezükbe akadó tárgyakat vágott egymás fejéhez. Boureanu elmondása szerint Frâncu az anyját szidta, ugyanis ő kikacagta, mert rosszul szavazott. "Persze én is visszavágtam, de nem hajigáltam felé semmit" – mondta a végül lecsillapodott Boureanu az újságíróknak. A két honatya sikeresen elérte, hogy az eset


minden esti tévétudósításba bekerült.A titkos szavazás menetét az egyik parlamenti jegyző, Valeriu Zgonea (PSD) szervezte. "Elejtetted a golyóid" – szólt oda Petre Ungureanunak (PLD), és a viccen jót szórakoztak az urnák előtt sorukra váró honatyák.

Nicoale Văcăroiu, a szenátus elnöke, tisztségét tekintve az ország második embere láthatóan unta az egész hercehurcát, és odaszólt a fiatalabb PSD-kollégáknak: "Gyertek, mozogjunk gyorsabban, mert a hétórás híreket is lekéssük".

A szavazás vége felé ismét eluralkodott a laza hangulat, tovább folyt az ugratás és a viccelődés. Miután a második Tăriceanu-kabinet a PSD segítségével több szavazatot kapott, mint az első 2004 végén, mindenik vezérszónok elsietett nyilatkozni.

A legfürgébb Geoană és Antonescu volt: ők már a szemük sarkából lesték a tévéstábokat, és el is csípték az élő adásokat. A PD és a PLD parlamenti tagjai gyorsan eltűntek a képből, míg a szemmel láthatóan extázisban levő új miniszterek elkezdtek arról mesélni, mit terveznek, miután már átmelegedett alattuk a bársonyszék.
Szöveg és fotók: Hotnews.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS