2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lebegteti a visszalépést Korodi

B. B. E. – S. G. 2007. április 12. 18:11, utolsó frissítés: 18:04

#b#Talán lemond#/b# az EP-jelöltségről a miniszterség érdekében Korodi Attila, talán nem. A listán rákövetkező Sógor Csaba szerint az őszi EP-válaszást az RMDSZ és Tőkés is elbukhatja.

"Kinevezésemet követően komolyan fontolgatom, hogy visszalépek az európai parlamenti választási jelöléstől, ugyanis nem szeretném, ha bármi más elvonná a figyelmemet új megbízatásomtól" – nyilatkozta Korodi Attila, az átalakult Tăriceanu-kormány államtitkárból lett környezetvédelmi minisztere a Hargita Népe napilap szerdai számában. Indoklása szerint "a miniszteri munka többrétű,


összetettebb és teljes embert követel".


Az EP-jelöltségről való lemondás meglebegtetése azért érdekes, mert az RMDSZ listáján harmadik helyen álló Korodi mögött Sógor Csaba szenátor áll, aki Toró Tibor képviselő mellett a magyar párt ellenzékének kritikai hangját szokta képviselni a szervezet különféle fórumain.

Sógor szenátor tartózkodott, mikor az RMDSZ EP-képviselőjelölti listájáról döntött a Szövetségi Képviselők Tanácsa február közepén Marosvásárhelyen. A szenátor Hargita megyét képviseli a parlament felsőházában. Amúgy Korodi Attila az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) révén került be a nagypolitikába – a MIÉRT bázisa szintén Hargita megyében található.

Mikor rákérdeztünk, milyen következtetéseket lehet levonni a minapi sajtónyilatkozatából, Korodi Attila elmondta: a két funkció között dönteni nagyon fontos kérdés, ezért előbb meg kell beszélnie az RMDSZ vezető politikusaival, illetve elsősorban az őt támogató Magyar Ifjúsági Értekezlettel. "Meg kell tárgyalnunk, hogy melyek a prioritások" – magyarázta a 30 éves miniszter.

Korodi egyelőre nem szeretné kommentálni azt a variációt, mely szerint ha ő visszalép, Sógor Csaba kerül az RMDSZ-lista harmadik helyére. A lapunkban is megjelent esélylatolgatások szerint az RMDSZ-nek elvileg lenne esélye három képviselőt is bejuttatni az Európai Parlamentbe, amennyiben kiemelkedően hatékony kampányt folytat.


Az tény viszont, hogy Tőkés László már eldöntött indulása

több százezer szavazatot vonhat el az RMDSZ listájától. Erről szól a névsor második helyén álló Winkler Gyula március eleji nyilatkozata: eszerint a függetlenként induló püspök-politikus "megosztotta a magyar közösséget", így három képviselőre nincs esélye az RMDSZ-nek.

Korodi Attila kérdésünkre azt magyarázta, hogy a jelöltségről való esetleges lemondásnak is mindenképpen az volna az üzenete, hogy ő listán vagy azon kívül is, de mindenképpen az RMDSZ jelöltjeit támogatja.

De mivel az EP-választásokról jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni azon kívül, hogy valamikor ősszel szándékszik a kormány megszervezni, a döntés Korodi megfogalmazása szerint még nem sürgős. A miniszternek különben az a meggyőződése, hogy a kisebbségi kormány a a következő parlamenti választásokig ellátja teendőit.

Sógor Csaba szenátor lapunk kérdésére úgy nyilatkozott, a harmadik hely csakis abban az esetben lett volna befutó, ha az RMDSZ-esek és az RMDSZ-en kívüli erők meg tudtak volna egyezni.

Amikor interjúnk elején közöltük a csíki szenátorral, hogy milyen ügyben szeretnénk kérdezni, így reagált:


„azt hittem, már azért hívnak, mert Nagy Zsolt is visszalépett”.

Szerinte ugyanis ránézve akkor lenne új a helyzet, ha a listaelső Nagy Zsolt vagy a második helyezett Winkler Gyula lépne vissza, s a második, immár biztosabban befutó helyen állva kellene gondolkodnia, hogyan tovább a kampányban.

Kérdésünkre, hogy vannak esetleg információi arra vonatkozóan, hogy Nagy Zsolt a visszalépést fontolgatja, csupán annyit mondott: „megtörténhet, de én nem tudok róla” .

Sógor úgy ítéli meg, hogy Tőkés László indulása egyéniben kizárja azt az opciót, ami szerint a szövetség be tudna vinni három személyt az Európai Parlamentbe. „A kialakult vita nem kedvez a polgárok szavazókedvének. Sokan gondolkodnak úgy, hogy az urak intézzék maguk között, mi nem megyünk el szavazni” – véli a csíki szenátor.

Három RMDSZ-jelölt bejuttatására a szövetségnek több mint 8 százalékot kellene elérnie az EP-választásokon, amire pedig még soha nem volt példa. Mint Sógor felidézte, a legnagyobb szavazókedve az erdélyi magyarságnak az 1990-es választásokon volt, amikor is több mint egymillió polgár ment el az RMDSZ-re pecsételni,


s akkor is a voksok csupán 7,7 százalékát kapta a szervezet.

Sógor, korábbi nyilatkozataihoz híven még mindig optimista. Szerinte annak köszönhetően, hogy a politikai pártoknak a választások elodázása miatt még nem kellett benyújtaniuk jelöltlistáikat, van még esély a további tárgyalásokra, ki lehetne még egyezni. „Emberek vagyunk, a konszenzust kell keresnünk” – hangsúlyozta.

A jelenlegi felállásban a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy sem Tőkés László, sem az RMDSZ nem jut be az Európai Parlamentbe – magyarázza Sógor.

A második legnagyobb esélye véleménye szerint annak van, hogy csak a politikus-püspök kerül be, harmadik lehetséges forgatókönyv, hogy csak az RMDSZ – de csupán két jelölttel, negyedik opció az is-is, de ennek Sógor szerint csak matematikai esélyei vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS