2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetik a civil fehérneműt

összeállította:Szin Péter 2002. január 29. 12:32, utolsó frissítés: 12:32

Valóban felkészült-e Románia katonasága a NATO-csatlakozásra? Az ország hadseregéről az Armageddon-jelentés című weboldal szakértői lesújtó tényeket ismertetnek.
A jelentés szerint a legfőbb probléma nem a felszerelés és a pénz hiánya, hanem a tisztek mentalitása. Sok katonai vezető még abban az 1945 előtti tévhitben él, hogy a hadsereg nevelési intézményt jelent: úgy gondolják, az újoncok a kaszárnyába érkezésük után látnak először életükben tévét vagy telefont, és ottani életkörülményeik jelentősen jobbak az otthoninál. Ezért az emberi erőforrás-menedzsment a hadsereg kötelékében rendkívül gyenge.

Ritka a technikai kiképzésRitka a technikai kiképzés
A katonák elhelyezésében a legfőbb szempont, hogy hol van inkább szükség éhes szájakra. A kaszárnyák többsége az élelmezést külső kft.-kel szerződve oldja meg, amelyek magasrangű tisztek vagy politikusok tulajdonában vannak.

A kiképzés is rendkívül szegényes: teljesen elhanyagolják a taktikai és pszichológiai képzést, csak a fizikai gyakorlatokkal foglalkoznak. A bázisok nem rendelkeznek elég acélsisakkal. Románia aláírta ugyan a taposóaknákat betiltó nemzetközi egyezményt, ennek ellénre az ilyen aknák kezelésére és telepítésére oktatják az újoncoknak.

Az oldal szerzői egyébként nem nevezik meg magukat, viszont a stílus higgadt, tárgyszerű: a jelentésben megemlített visszásságokat sok katonai szolgálatát letöltött romániai fiatal meg tudja erősíteni. Az oldal szerkesztői a bevezetésben leszögezik, nem szándékuk az alaptalan vádaskodás. A szöveg stílusa az Academia Catavencu hetilap tényfeltáró írásainak hangvételére emlékeztet.


A bakancs talpa egy hónapig bírja

A felszereléssel foglalkozó alfejezetben a jelentés szerzői azt állítják, annak minősége kritkán aluli. Példaként említik azt az 1985-ből származó bakancsszállítmányt, amit 2001-ben kapott a hadsereg: a cipők rendkívül hamar elszakadnak, a talpak egy hónapig bírják. A katonákat ezen felül 1992-ben készült egyenruhákkal és 1975-ben gyártott gázmaszkokkal szerelik fel. A hadtáppal foglalkozó tisztek ügyet sem vetnek a katonák testméreteire.

A szolgálatukat teljesítőket arra kötelezik, hogy a hadsereg fehérneműjét használják. A gond az, hogy ezekben rendkívül izzad az újonc. Akinél viszont "civil" alsóneműt találnak, büntetésre számíthat. A kiképzéshez szükséges felszerelés is hiányos: nincs elegendő sisak, a vegyvédelmi felszerelések teljesen hiányoznak, a kiképzőközpontok nagy nehézségek árán bírnak céltáblákat gyártani a lőgyakorlatokhoz.


Zsúfolásig a hálóteremben

Az újoncot szolgának nézikAz újoncot szolgának nézik
A belső szolgálati szabályzat (RG1) előírása szerint a hálóteremben mindenkire 10 légköbméternyi levegőt kell számolni. A kiképzőközpontokban viszont nem ritka a 100 ágyas hálóterem sem, ahol az ágyak között 30 cm a hely. A hálókhoz közel eső vécéket ritkán fertőtlenítik, mert nincs elég klór.

Az ételfejadagok az előírás szerinti napi 4000 kalória helyett 2500-3000 kalória tápértékűek. Ugyan az raktárakból általában elegendő élelmiszert utalnak ki, az mégsem jut el a katonákhoz. A jelenséggel a katonai sajtó is sokszor foglalkozott, az eredmény szinte semmi.

A kaszárnyák egészségügyi részlegein állandó a szakemberhiány. Ha van elegendő orvos, akkor az a gond, hogy előítéletesen foglalkoznak a katonák egészségügyi problémáival. Nincs elég gyógyszer és sokszor nem megfelelően gyógyszerezik a betegeket.


A tiszt és a sereg

Románia hadseregében két típusú tiszt szolgál: akiket 1989 után képeztek ki, és vannak, akik ezután kerültek vezető tisztségbe. A hadsereg gondja az, hogy kevés frissen kiképzett tiszt került fontos pozícióba. Ezzel együtt általános probléma a kulturáltság hiánya és az, hogy gondolatkörük ritkán terjed a kaszárnyán túlra.

Csak futás és ugrálásCsak futás és ugrálás
A katonai szolgálatot töltőket a hivatásos tisztek általában rabszolgaként kezelik -- állítják a jelentés szerzői. A parancsnok szinte korlátlan hatalommal rendelkezik, a katonáknak kötelessége megjavítani feljebbvalója autóját vagy tévéjét.

A romániai katonákat semmi sem motiválja a szolgálat letöltésére, mert az egész felesleges idő- és pénzköltésnek tűnik. Egyes katonai egységeknél pénzt kérnek a kiképzéshez szükséges fogyóanyagok (pl. fegyverolaj, festék, mész) beszerzéséhez.

Ijesztő ráadásul az a diszkrimináció, amellyel a rangban fennebb állók a magyar és roma kisebbséghez tartozó újoncokat kezelik -- szögezi le az Armageddon-jelentés.


Előre a szuronnyal!

A jelentés szerzői szerint a katonák kiképzéséből teljességgel hiányoznak a taktikai elemek, a kommunikációs eszközökről (telefonok, rádió adóvevők) szóló ismereteket nagyon felületesen oktatják. A gépesített egységek működését elméletben mondják el, gyakorlati képzés alig van. Továbbra is az az uralkodó szemlélet, hogy a harci sikert az hozza meg, ha valaki kitűzött szuronnyal, harci kiáltozással csatázik.

Az Armageddon-jelentés szerzői következtetésként állapítják meg, hogy a román hadsereg jelenleg nem lenne képes egy támadást visszaverni. A sereg nem alapozhat a katonák lojalitására, mert szolgaként kezelik őket, gyenge a kiképzés és a felszerelés és a harctechnika minden téren elavult. A jelentés szerzői további elemzést ígérnek, mely az operatív egységek helyzetével foglalkozik majd.


Összeállításunkat a hadsereg hivatalos oldalának fotóival illusztráltuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS