2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csángó tisztújítás: Hegyelinek tovább kell vinnie a stafétát?

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2007. április 17. 16:57, utolsó frissítés: 16:23

A csángószövetség legnagyobb gondja nem is a pénz, hanem #b#a mókuskerék.#/b# Róka Szilvia nem vállalja tovább, Hegyeli Attila már három hete lemondott.

Nem indul újabb mandátumért a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) elnöke, Róka Szilvia. Bejelentésében egészségügyi és személyes okokkal indokolta távozását. A szervezet a hétvégén, április 21-én Bákóban tartja tisztújító közgyűlését.

“Nem vállalok tisztséget, de maradok a csapatban, és több, elsősorban kulturális jellegű projekt lebonyolításában kívánok részt venni ̶ nyilatkozta a Transindexnek a leköszönő elnök. - Előreláthatóan legalább egy évig biztosan nem vállalok funkciót, amíg befejezem a tanulmányaimat.”

Lehetséges utódaként Solomon Adriánt, a szövetség jelenleg egyik alelnökét, gazdasági felelősét nevezte meg. “Adrián az utóbbi másfél évben nagyon jól tevékenykedett a csapatban, én támogatom az ő jelölését” ̶ nyilatkozta Róka Szilvia, ugyanakkor nem zárta ki, hogy szombaton esetleg más jelölt is indulhat az elnöki tisztségért.
Solomon: ezek szerint megbíznak bennem

“Lassan két éve együtt dolgozunk a kollégáimmal, ezek szerint megbíznak bennem, ismerik a munkastílusomat, és úgy látják, képes lennék ellátni ezt a feladatot” - kommentálta neve felmerülését Solomon Adrián.

Az MCSMSZ gazdasági alelnöke ugyanakkor az Új Kézfogás Közalapítvány moldvai megbízottja is, heti húsz óra tanácsadás tartozik a munkakörébe. Ő látja el emellett a tervezett rekecsini iskola ügyvivői tisztségét. “Ha jelölnek a közgyűlésen, és meg is választanak, a tanácsadást továbbra is el tudom látni” ̶ nyilatkozta Solomon.

Mint mondta, sajnos nem tapasztalják “a nagy tülekedést” a bákói vállalkozásfejlesztési központnál; 2006-ban négy pályázatot nyújtottak be az Új Kézfogás Közalapítványhoz, és bár mind a négy nyertes lett, az egyik pályázó visszalépett. Az Új Kézfogás Közalapítvány átszervezése körüli események miatt a tevékenység jelenleg amúgyis szünetel.

A tervezett rekecsini iskola engedélyeztetési ügyét abban az esetben, ha elnökké választják, átadja másnak.Hegyeli már lemondott, de ha nem lesz új jelölt, továbbviszi a stafétát

Hegyeli Attila, az MCSMSZ oktatási alelnöke közölte lapunkkal, ő már voltaképpen három hete lemondott, és azóta ideiglenes ügyvivőként látja el feladatát. “Nagyon nagy terület az enyém, a szövetség 32 alkalmazottjából 30 az oktatás területén dolgozik, megterhelő feladat összehangolni a munkájukat. Az az igazság, elfáradtam” - indokolta döntését az oktatási program felelőse.

A csángó gyerekek magyar oktatásának megszervezése, a fizetések előteremtése nagy felelősség, a program pedig állandó finanszírozási gondokkal küzd, bele lehet fáradni ebbe a mókuskerékbe – tette hozzá Hegyeli.

Kérdésünkre, hogy szerinte ki vehetné át potenciális jelöltként a feladatkört, Hegyeli elmondta: egyelőre nem igazán került előtérbe olyan személy, aki vállalná és megfelelően el is tudná látni a tisztséget. “Ha mégis lesz ilyen jelölt, akkor átadom a stafétát. Ha nem lesz, akkor viszont muszáj továbbvinnem. Elindítottunk egy folyamatot, ebből nem lehet csak úgy kiszállni minden következmény nélkül” - nyilatkozta a Transindexnek.

Ezzel összefüggésben megállapította, hogy a csángószövetség legnagyobb problémája nem is a pénzkérdés, hanem a humán erőforrás hiánya.


Finanszírozási kérdőjelek: mégis lesz pályázati kiírás

Róka Szilvia leköszönő elnök a Moldvai Magyarság havilapnak korábban azt nyilatkozta, nem büszke arra, hogy “nem sikerült a szervezet egy bizonyos fokú anyagi biztonságát megteremteni. Minden évben pályázatoktól függünk, ami lehet ugyan jó, mert kompetitíveknek kell lennünk, de vannak dolgok, amelyeket nem kellene kitenni a pályáztatás rizikójának, hisz például az oktatást nem egy évre vállaltuk.

A biztonság hiányát az egész csapat érzi. Ettől az évtől kezdve eltűnt a Csángó Alap, mely a magyarországi támogatásokat eddig kezelte, és nem tudjuk, hogy mi lesz helyette" - nyilatkozta az interjúban.

Zilahi László, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának igazgatóhelyettese azonban cáfolta, hogy megszűnt volna a csángó programok és szervezetek magyar állami támogatása.

Közleményében leszögezte: május végén írják ki a Petrás Incze János pályázatot, a Csángó Alap tehát nem szűnt meg. “Amikor azt nyilatkoztam a Moldvai Magyarságnak, hogy nem tudjuk, mi lesz a támogatásokkal, akkor még valóban nem tudtuk ezt a dolgot” ̶ magyarázta Róka Szilvia.

Az április 21-i közgyűlés délelőtt 10-kor kezdődik; a szervezők 1200 meghívót küldtek ki a tagságnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS