2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băse a szupersztár, de Tărinek is van egy ásza

B. B. E. 2007. április 20. 18:03, utolsó frissítés: 17:56

Jó, hogy a beruházók nem aggódnak a romániai helyzet miatt, mert különben szinte ott tartanánk, mint Magyarország, ahol az ellentétek mellett mély gazdasági válság van. #b#[nemzetközi lapszemle]#/b#
Nem csak hazai szinten kapott nagy sajtóvisszhangot Traian Băsescu államfő csütörtöki parlamenti felfüggesztése, a nemzetközi sajtó is bőven reflektál a témára. A tudósítások mellett valamennyi ismert napilap vagy hírügynökség elemző anyagot, kommentárt is közöl, legtöbbjük pedig arra hegyezi ki a történteket, hogy az Európai Unió árgus szemekkel követi a romániai eseményeket.

További, szintén visszatérő motívum, hogy bármi is történjék, Traian Băsescu a legnépszerűbb politikus a lakosság körében, így valószínűsíthető, hogy újabb,


valóban ötéves mandátumot szerez magának.„Politikai bizonytalanságba taszították Romániát, amikor a parlament megszavazta az államfő felfüggesztését, első lépésként az államelnök menesztése útján” – így indítja anyagát a vezető brit baloldali napilap, a The Guardian.

A cikk politikai elemzőket idéz, akik a politikai válság súlyosbodását részletezve arról beszélnek, hogy a konfliktusok miatt Románia nem tudott maximálisan élni mindazzal, amit az uniós tagállammá válás nyújthatna. A lap újságírója szerint Băsescu bízik annyira népszerűségében, hogy lemond és kikényszeríti az előrehozott államfőválasztásokat, s további öt évre visszaköltözik a Cotroceni palotába.Az államelnök menesztéséhez a lakosság több mint felének Băsescu ellen kellene szavaznia, ami kevéssé valószínű, véli az International Herald Tribune elemzője, aki az államelnök népszerűségével és a valószínűsíthetően alacsony választási részvétellel támasztja alá kijelentését.

„Az Európai Unió követi a romániai eseményeket, s olyan dokumentumokat dolgoz ki, amelyek a Romániának járó támogatások felfüggesztéséhez vezethetnek” – áll azonban az amerikai Stratfor intézet elemzésében, amely a potenciális forgatókönyvekre is kitér. Eszerint Călin Popescu-Tăriceanu döntése, hogy támogatta az államfő felfüggesztését ellene fordulhat vissza, mivel Băsescu a „politikai szupersztár Romániában”. „De Tăriceanunak is van egy ász a kezében. A parlament módosíthatja a vonatkozó jogszabályokat, s


megtilthatja, hogy egy felfüggesztett államfő indulhasson”

– véli az elemző. A referendum és az előrehozott elnökválasztás témáját járja körül a France Presse elemzése is. „Traian Băsescu román államfő nem jelentette be lemondását, de az urnáknál adott találkát az Egyetem téren összegyűlt tüntetők ezreinek” – emeli ki a szöveg. Ám a francia hírügynökség következtetése pesszimista, az elemző úgy látja, „a válsághelyzet nem enyhíti az ország külföldi megítélését, főként, hogy az európai megfigyelők szerint ez akadályozza Romániát abban, hogy megerősítse pozícióját az Unióban”.

Az Associated Press is arra tér ki, hogy az Unió aggodalommal figyeli a romániai történéseket, hisz a korrupció felszámolását és gazdasági növekedést várnak az országtól. A hírügynökség tudósítása részletesen beszámol a személyi konfliktusokról is, amelyek a jelenlegi állapothoz vezettek.„Miközben az átlagpolgárok körében Băsescu népszerű, a politikusok körében, akiket érdekcsoportok közötti konfliktusok gerjesztésével vádolt, egyre kirekesztettebbé vált. Még a legközelebbi tanácsadói is cserbenhagyták, mivel elégedetlenek voltak nem konvencionális vezetési stílusával” – áll az Associated Press anyagában.


Szintén Băsescu nem szokványos államfői viselkedése


az egyik fő motívum az Euronews híradásában is. „Băsescu ki tudja élvezni a lakosság széles körű támogatását, de közvetlen beszédstílusa és cselekvése a hatalom folyosóin gondot jelentett számára. Călin Popescu-Tăriceanu azt próbálta biztosítani, hogy a politikai instabilitás ne befolyásolja a reformok előremenetelét. Ezt a hajóskapitányt, aki az Unióba vezette országát, ellenfelei arrogánsnak és zsarnoknak festik le, miközben ő azzal érvel, hogy csak arra mutat rá, ami rosszul megy Romániában” – számol be az európai hírtévé.

A reformok lelassulására hívja fel a figyelmet a brit Financial Times, amely kiemelten kezeli, hogy Nicolae Văcăroiu szenátusi házelnök lesz az átmeneti államfő, „aki köztudottan a reformok ellenzője”. De a történtek gazdasági-pénzügyi vonatkozásaira áttérve a szaklap optimista: az 1990-es évek súlyos válságát az ország átvészelte, és a beruházók nem aggódnak a jelenlegi politikai helyzet miatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS