2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy kamasz, egy gép, egy felhőkarcoló

összeállítottaSipos Géza 2002. január 07. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Egy 42 emeletes floridai toronyházba repült bele kisrepülőgépével szombaton a 15 éves Charles Bishop. Búcsúlevele szerint a fiú Oszama bin Ladennel szimpatizált.
Az eset a floridai Tampáben történt január 6-án. A Cessna kisrepülőgép teljesen összeroncsolódott, és Charles Bishop, aki egyedül ült a gépben, szörnyethalt. Más emberáldozatot nem követelt az ügy, mert a Bank of America 42 emeletes irodaépülete hétvégén üres volt. A felhőkarcolóban nem okozott statikai sérülést a becsapódás. A 28. emeleti iroda azonban, ahová a gép testének eleje befúródott, teljesen tönkrement.

A középiskolás Bishop mintegy tíz hónapja járt pilótaképző iskolába, és onnan "kötötte el" az egyik Cessnát. Amikor a rendőrök megvizsgálták a holttestét, ruhájára tűzve cédulát találtak, amely a hatóságok vasárnapi közlése szerint "öngyilkossági bejelentésnek" tekinthető. A levélben Charles Bishop rokonszenvet nyilvánít Oszama bin Laden-nel és a szeptember 11-i terrortámadással.

A hátrahagyott üzenet pontos tartalmát nem ismertették, de a tampai rendőrség vezetője, Bennie Holder úgy nyilatkozott, a fiú világosan kijelentette, semmiféle segítőtársa nincs. Arra sincs bizonyíték, hogy Bishop bárkit is el akart volna pusztítani. A rendőrségi vezető szerint a fiú sokat volt egyedül, kevés barátja volt; és valószínűleg semmi köze bin Laden Al-Kaida nevű terrorszervezetéhez -- írja a BBC News.A Cessnát két vadászgép próbálta elfogni

A fiú kora este repült bele a toronyházba, pár perccel azután, hogy engedély nélkül szállt fel a St Petersburg-Clearwater Nemzetközi repülőtérről. Bishopnak ugyan lett volna pilótaórája, de oktatója csak annyit mondott neki, hogy készüljön fel a repülésre -- nyilatkozta a BBC-nek a reptér igazgatója, Kate Hughes.

A Cessna 172R típusú kisgépet ezután két F15-ös vadászgép és a parti őrség egy helikoptere próbálta elkapni, főleg azután, hogy Bishop berepült a MacDill repülőbázis fölötti tiltott légtérbe. Erről a támaszpontról irányítja az amerikai hadsereg vezérkara az Afganisztán elleni háborút. Kilenc perces repülés után a fiú gépe a Bank of Amerika épületének 28. és 29. emeletébe csapódott. "Nincs kétség afelől, hogy azonnal meghalt" -- nyilatkozta Bill Wade tűzoltóparancsnok.


Jeles tanuló volt Charles

Bishop 2001 márciusától járt pilótatanfolyamra, és már nem volt egészen kezdő. Rendőrségi ügye korábban semmi nem volt. "Jeles tanuló volt, általában a legjobb jegyeket kapta. Szerette az iskolát, és boldognak tűnt" -- nyilatkozta róla Ross Stewart, egyik osztálytársa a tampai East Lake középiskolából. A család szomszédja, David Ontiveros viszont azt mondja, a fiú sohasem beszélgetett senkivel.

A volt algebratanárnő, Rayette Bouldrick szerint Bishop "mindig is jókedvű és tisztelettudó volt." Egy másik iskolatársa arra emlékezett vissza, hogy az osztályban felolvasta egyik dolgozatát, melyet a szeptember 11-i támadás után írt. "Igazán kifejező volt a megrendülése, a kiábrándulása" -- mondta Derek Perryman.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS