2019. február 18. hétfőBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A státustörvény nem befolyásolja a kivándorlást

tudósító:Sipos Géza 2001. július 27. 09:56, utolsó frissítés: 09:56

Négy éve költözött át a Bálványosi Szabadegyetem a tusnádi Univers kempingbe. Schengenen innen is túl -- ez volt a témája az idei 12. Tusványos első napjának.TUSNÁDFÜRDŐ | Vasárnap este stoppal és vonaton érkeztek a hátizsákos résztvevők, akik a szejkefürdői diáktáborból költöztek át Tusnádra. A sátorhelyek jó része már foglalt, noha a nagyobb érdeklődés a hétvégére várható. A nagyszínpadon az első koncertet a temesvári rocktrió, a Quo Vadis tartotta.

Sátornyitás a nagyszínpad elottSátornyitás a nagyszínpad elott
Schengenen innen és túl � ez volt az első délelőtt vitatémája. A délelőtti rendezvényre nem érkezett meg Mugur Isarescu jegybankelnök és Pavel Abraham, a román belügyminisztérium államtitkára. Az első előadást Turi-Kovács Béla magyar környezetvédelmi miniszter tartotta, aki a meghirdetett témával ellentétben arról beszélt, mennyire fontos az EU-csatlakozási folyamatban a környezetvédelem ügye.

MegnyitnakMegnyitnak
Turi-Kovács beszámolt a Magyarországon folyó, 2015-ig 800 milliárd forintba kerülő csatornázási projektről. A miniszter biztosította a résztvevőket, sosem szerencsés, ha a zöld ügyekbe beavatkozik a politika, ezért a környezetvédelem ügye jó együttműködési lehetőséget jelent a két ország között.

A bálványosi szabadegyetem
<div class=

szervezői a Reform Tömörülés
RMDSZ-platformban dolgoznak" title="A bálványosi szabadegyetem
szervezői a Reform Tömörülés
RMDSZ-platformban dolgoznak" >A bálványosi szabadegyetem
szervezői a Reform Tömörülés
RMDSZ-platformban dolgoznak
Végh Zsuzsanna, a magyarországi Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója azokról az intézkedésekről adott elő, melyekkel Magyarország a migrációt, a szabálytalan bevándolást és a szervezett bűnözést szabályozza. A főigazgató beszámolt a májusban elfogadott migrációs törvénycsomagról. A törvénymódosításokkal azt szerették volna elérni, hogy könnyebbé váljon a Magyarországon való tartózkodás. Így például a vízum egyben tartózkodási engedélyt is jelent. Végh elmondta, az állampolgárság odaítélésekor a határon túliak továbbra is előnyt élveznek. Számukra mintegy 8 év szükséges az állampolgárság megszerzésével, szemben a külföldiek 13 évnyi várakozási idejével.

Végh Zsuzsanna a Transindex kérdésére elmondta, jelenleg mintegy 80 000 személy él tartózkodási engedéllyel Magyarországon. Nagyrészük határon túli magyar. A státustörvény életbe lépése a főigazgató szerint nem fogja sem pozitívan, sem negatívan befolyásolni az áttelepedési kedvet. "Akiben megért a szándék a végleges áttelepedésre, az továbbra is meg fogja ezt tenni" -- mondta Végh Zsuzsanna.

Vigyázat, 
<br />
a magasban dolgoznakVigyázat,
a magasban dolgoznak
Wolfgang Eberhard Wittstock, a Német Fórum képviselője a bukaresti parlamentbem előadásában a szászság és Schengen viszonyát elemezte. Mint mondta, a szászok és svábok több hullámban a (metaforikus) schengeni térségből érkeztek Erdélybe a 11-15. Század között. A huszadik század a visszatelepedés időszaka volt. A szász közösségeket rendkívül meggyengítette az 1945. januári kitelepítés a Szovjetunióba hurcoltak. Az 1945. márciusi tulajdontörvény a szász falusi lakosságot fosztotta ki. A német kisebbség a századeleji 800 ezerről mostanra 85 ezerre csappant.

Tusványos by dayTusványos by day
Szilágyi Zsolt szerint helyi szinten a Schengen-kérdés egyszerűen fogalmazódik meg: lehet-e szabadon utazni? A képviselő újságírói kérdésre kifejtette, a státustörvény ügye erősítheti a román-magyar kapcsolatokat.

A tábort az RMDSZ Reform Tömörüléséhez közel álló intézmények (Jakabffy Elemér Alapítvány, Kolozsvár; a Reform Alapítvány), a Fidesz-közeli Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány, a bukaresti René Radu Policrat Alapítvány és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség szervezi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS