2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemond Markó kormányfőhelyettesi tisztségéről

szerk. 2007. május 21. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Elszakadt a választóktól az érdekvédelmi szervezet. Először azonban a kormányzati többséget kell megoldani. De hogyan? #b#[interjú]#/b#

Az RMDSZ elnöke egy mai bukaresti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy miután megoldódik a jelenlegi politikai válság, lemond kormányban betöltött tisztségéről.

„Folytatjuk koalíciós együttműködésünket a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), de először meg oldanunk a politikai stabilitás és kormányzati többség problémáját. Ennek kapcsán bejelentem, hogy miután körvonalazódnak a megoldások, valamint megoldódnak a problémák, lemondok kormányfőhelyettesi tisztségemről” - nyilatkozta Markó, leszögezve, döntését a következő, június 9.-i SZKT elé terjeszti Marosvásárhelyen, majd annak megvitatása után folytatódik a helyzetelemzés.


Taktikailag hogyan értelmezhető mai bejelentése, miszerint lemond kormányfő-helyettesi tisztségéről? – kérdeztük a bejelentés után.

Markó Béla: – Ha tisztességesek vagyunk, akkor próbálunk megfogalmazni bizonyos konklúziókat a népszavazással kapcsolatosan. Miközben továbbra is az a véleményem, hogy az RMDSZ álláspontja helyes volt, amikor azt mondtuk, hogy nem Traian Băsescura van szükségünk államelnökként és ezt meg is indokoltuk, legalább annyira igaz, hogy ezt az álláspontunkat nem tudtuk közvetíteni a magyar közösségünknek. Legalábbis nem tudtuk meggyőzni a magyar közösséget ennek az álláspontnak a helyességéről.

Ennek az egyik oka az, hogy nem voltunk az elmúlt időszakban kellőképpen szoros kapcsolatban a saját közösségünkkel, nem folytattunk megfelelő módon párbeszédet értelmiségiekkel, egyházakkal, véleményformáló emberekkel.

Hogyha ezt a konklúziót az ember megfogalmazta, akkor végig kell gondolnia, hogyan tovább. Én a magam számára úgy gondolom, a legfontosabb tisztségem és legfontosabb megbízatásom, hogy az RMDSZ elnökeként ennek a szervezetnek az egységét és a támogatottságát biztosítsam. Az elkövetkezőkben ezzel kívánok elsősorban foglalkozni. A miniszterelnök-helyettesi tisztség az RMDSZ számára fontos volt és sok mindenben segített, de úgy tűnik, ebben a pillanatban nem ez a legfontosabb.


Van-e elképzelés arra vonatkozóan, hogy ki lehetne miniszterelnök-helyettes az RMDSZ színeiben?

– Nem is biztos, hogy ezt a tisztséget be kell töltenünk az elkövetkezőkben. Ezt majd megbeszéljük, egyelőre én nem nyújtottam be a lemondásomat. Most a következő napokban nem csak az RMDSZ-szel kell foglalkoznom, hanem a kormánnyal is, a partnereinkkel is tárgyalnunk kell és meg kell néznünk, hogyan biztosíthatjuk a kormányzati stabilitást. Míg ezeket a dolgokat le nem rendeztük, én nem foglalkozom a lemondással.


Szervezeten belül várható-e lemondás a népszavazás következményeként?

– Nem látom ennek a szükségességét. Meg kell beszélni ezeket a dolgokat, hibák voltak, de lemondásról nincsen szó.


Mit gondol, minek köszönhető az, hogy a magyar lakosság körében többen szavaztak nemmel, mint igennel?

– A nagyon alacsony részvétellel kell ezt egymás mellé helyezni. A nagy többség egyszerűen nem volt érdekelt ebben a dologban. Valószínű, hogy azok között, akik elmentek szavazni, több az elégedetlen, vagyis olyan személy, aki egy ilyen populista politikusban hisz, aki igazságot tesz, mint egy magányos hős.Változik az elképzelés az őszi EP-választási kampányról?

- Egyelőre ezzel nem foglalkozunk. Azt elemezzük, ami történt, készülünk az SZKT-ra, az ügyvezető elnökség kinevezésére és próbáljuk a kongresszus utáni teendőket végrehajtani.

>> Portré-kísérlet: Markó Béla a kanapén >>

_____________________________


Az RMDSZ abban hibázott


[a népszavazási kampány során], hogy nem tudta kellőképpen elhatárolni magát azoktól a pártoktól, akik szembeszálltak Băsescuval, és melyek soraiban sok olyan politikus ül, aki ellen vizsgálat indult, és akiknek szép lassan a személyes szabadsága forog kockán. Ezzel együtt nincs ok a pánikhangulatra – elemezte a helyzetet még a referendum estéjén lapunk kérdésére Székely István politológus, a Magyar Kisebbség főszerkesztője.

Az RMDSZ elvekért próbált síkraszállni. Azonban nem hangsúlyozta kellőképpen, hogy a korrupció ellen fel kell lépni, de ugyanakkor az államelnök által javasolt úttal nem ért egyet, mivel az az amúgy is a Romániában alig érvényesíthető emberi jogok felszámolását jelenti, tette hozzá a szakértő.


Az RMDSZ döntéshozói szembefordultak a választói akarattal.

Le kell vonni a következtetéseket – kommentálta a szombat esti eredményeket Eckstein-Kovács Péter szenátor, a semleges álláspont egyik fő szorgalmazója az RMDSZ-en belül. A szövetség „igen” voksra buzdított a népszavazási kampány során, de exit pollok alapján úgy tűnik: a magyar választók többsége nemmel szavazott.

A szabadelvű platform vezéregyénisége szerint az alacsony részvétel annak köszönhető, hogy a szavazók úgy érezték: mindez lejátszott meccs. A kis részvétel azonban nem jelenti azt, hogy az eredmény kétségbe vonható, a voksolók reprezentatív mintát képeztek – mondta Eckstein.

Markó Béla különben Szász Jenő MPSZ-elnök urnazárás utáni nyilatkoztataira válaszolva már szombat este elismerte, hogy az érdekvédelmi szervezet nem teljesített úgy, ahogy elvárható volt a népszavazáson. Szász Jenő a Transindex-nek és a Realitatea hírtévének egyaránt azt nyilatkozta a népszavazás estéjén, hogy:


"Győztünk, az RMDSZ nagyot bukott”.

Az MPSZ elnöke szerint a begyűjtött bizalmatlansági voks akár arra is feljogosíthatja a választókat, hogy felszólítsák képviselőiket: mondjanak le, azt a néhány honatyát – Sógor Csabát, Toró T. Tibort, Eckstein-Kovács Pétert – kivéve, akik Băsescu mellett tették le a garast. Az MPSZ-elnök szerint "azoknak mindenképpen le kellene mondaniuk, akik belerángatták az erdélyi magyarságot egy ilyen népszavazásba".

Mielőtt a parlament plenáris ülése 322 igennel megszavazta volna Băsescu felfüggesztését, az RMDSZ frakciói úgy döntöttek, a szenátorok, képviselők lelkiismeretére van bízva, hogyan döntenek. A felfüggesztés nyomán kiírt népszavazást megelőző kampányban viszont az RMDSZ arra biztatta választóit, válaszoljanak igennel az államfő távozását firtató kérdésre. Az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis Băsescu a demokrácia működési elveit sértve vezeti az országot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS