2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Egy kiskanál 2% ciános folyadék halálos"

Kertész Melinda Kertész Melinda 2007. június 08. 15:20, utolsó frissítés: 2007. június 07. 18:42

– hangsúlyozzák a ciántechnológiát ellenző aktivisták, akik kampányt indítottak a bányatörvény módosításáért. A képviselőházban ősszel döntenek a kérdésben.

Megváltoztatván eredeti hozzáállását, pozitívan véleményezte tegnapi, június 6-i ülésén a kormány a bányaiparban a ciántechnológia használatának betiltására kidolgozott törvénymódosítási javaslatot, amelyet Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es, és Gheorghe Funar PRM-s szenátor dolgozott ki.

Korábban a törvénytervezet-módosításra tett lépéseket a kormány elutasította véleményezésében, felszólítva a felsőház tagjait, szavazzanak a javaslat ellen. A mostani pozitív véleményezést követően a környezetvédelmi miniszter 5 éves átmeneti türelmi időt kért azoknak a vállalatok a számára, amelyek jelenleg ciántechnológiát használnak.


A jelentős eredményről

beszámoltak ma a sajtó képviselőinek a Ciánmentes Románia Koalíció képviselői is, akik a ciántechnológia használatának betiltásáért erőteljes kampányt indítottak Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Kolozsváron és Bukarestben. A kampány során a koalíció aktivistái arra törekednek, hogy minél több polgárhoz eljuthasson a ciántechnológia káros hatásairól és alkalmazásának a környezetet fenyegető veszélyéről szóló információ.

Elmondták, a polgári és a civil szférának az összefogása példaértékű. Hozzátették, továbbra is számítanak a polgárok állásfoglalására és nyomásgyakorlására annak érdekében, hogy a képviselőházban az ősz folyamán megszavazzák a bányatörvény módosítását.

A kampányt beharangozó sajtótájékoztató során mutatták be hivatalosan a civil koalíció ciánellenes honlapját, a www.faracianura.ro-t. A honlapon megtalálhatók a cián veszélyeiről szóló információk. A látogatók például tájékoztatást kapnak arról, hogy

egy gyűrűre való arany előállításakor

20 tonna törmelék termelődik, és 5 tonna vizet használnak fel. Továbbá az is kiderül, hogy egy kiskanál 2 százalékos ciántartalmú folyadék elég ahhoz, hogy egy embernek a halálát okozza.

A honlap látogatói szavazatukkal támogathatják a törvénytervezet módosítását, továbbá arra is lehetőséget kapnak, hogy a megyéjük összes képviselőjének elküldjék körlevél formájában a petíciót. A körleveles akciónak a célja, hogy a képviselők láthassák: a szavazók számítanak arra, hogy választottjaik legyenek jelen azon az ülésen, melyen döntenek a javaslatról.A petíció utalást tesz

a nátrium-cianidnak az egészségre, valamint a környezetre gyakorolt káros hatására, a balesetveszélyre. Beszámol arról, hogy milyen országokban tiltották már be ennek a technológiának a használatát, valamint kiemeli, hogy már minden olyan romániai bányát bezártak, amelyekben a kitermelés során ciántechnológiát használtak, így az intézkedésnek gazdaságilag semmi hátránya nincs.

A sajtótájékoztatón Dan Craioveanu, a koalíció egyik tagszervezetének, a Transilvania Környezetvédelmi Központnak az elnöke hangsúlyozta, a román állam az adófizető polgárok pénzéből téríti meg Magyarországnak a 2000-ben bekövetezett ciánkatasztrófa során keletkezett kárt. Az ilyenszerű balesetek elkerülésének érdekében kellene változtatni a törvényen.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS