2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein esete „gyúróként” az RMDSZ játékosaival

Kiss Botond István 2007. június 11. 18:15, utolsó frissítés: 17:37

Mindaz, ami kimarad egy RMDSZ-tájékoztatóból. Válogatás a Marosvásárhelyen elhangzott legtalálóbb hasonlatokból, legélesebb vitákból.

Népszavazási bukta, az RMDSZ kormányzati helyzete, belső és külső kommunikációs kudarc. Ezek voltak a június 9.-i marosvásárhelyi SZKT visszatérő motívumai, amit kivétel nélkül majdnem minden felszólaló meglovagolt. Mindezt tetézte az ügyvezető elnökségen történő stafétaváltás. Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátor focicsapat-hasonlatát ki-ki saját szája íze szerint gondolta tovább.


Markó a népszavazási kudarc okairól


Az államelnök leváltására irányuló, május 19-i népszavazás kérdése osztotta meg leginkább a jelenlevőket. Markó Béla szövetségi elnök politikai tájékoztatójában kifejtette, az RMDSZ-nek semmiféle oka nem volt arra, hogy egy olyan államelnököt támogasson, aki az elnöki köztársaság és rendőrállam eszméjét, a titkosszolgálatok terjeszkedését, a telefonlehallgatásokat, a cigányozást, a magyarok kormányból való kiszorítását képviseli.

>> SZKT Marosvásárhelyen: még nem akciófilm, de most nem volt uncsi >>

Szerinte az RMDSZ nem abban hibázott, hogy az államfő leváltására ösztönözte az erdélyi magyar szavazókat hanem abban, hogy nem tudta a döntés mögött álló érveket megfelelőképpen kommunikálni a választók felé. Az RMDSZ akkor követte el a hibát, mikor következetlen volt az államfő leváltásával kapcsolatban.

Sokkal keményebben kellett volna kampányolni ahhoz, hogy a választók megértsék az RMDSZ álláspontját. Ugyanakkor hiba volt kezdetben azt mondani, a felfüggesztéstől eltérő más eszközökkel kellene szankcionálni Traian Băsescut – vélte a szövetségi elnök.Markó nyitóbeszédében kiemelte, az RMDSZ legnagyobb gondja, hogy áttörés-jellegű sikereiről nem tudja tájékoztatni a közvéleményt; olyan elfogadtatott törvények esetében, amelyek az erdélyi magyar közösséget előnyökhöz juttatják.


EP-választások: összefogva nagyot nyerni

A Tőkés-RMDSZ rivalizálás miatt veszélybe került erdélyi magyar EP-képviseletre utalva Markó leszögezte, az RMDSZ-nek ésszerű megoldást kell találnia a magyarok EP képviseletének biztosítására. Egy kompromisszumos EP jelöltlistára hivatkozva a szövetségi elnök a bulgáriai törökök példáját hozta fel, „akik összefogva nagyot nyertek legutóbb.”

Markó a teljes romániai magyar társadalom irányába történő nyitást és párbeszédet javasolta az SZKT-tagoknak, „miért ne, akár Tőkés Lászlóval is az EP jelöltlista kérdésében.”


A „gyúró” esete a játékosokkal

Eckstein-Kovács Péter felszólalása pár perc alatt kiélezte az SZKT hangulatát. Az első moraj akkor kezdődött, amikor a kolozsvári szenátor kijelentette, egyértelmű volt a népszavazási eredmény, hiszen azt a közvélemény-kutatások előrejelezték.Eckstein szerint érdemes az RMDSZ-t focicsapatként szemlélni, amelyik ha továbbra is szembemegy a választók akaratával, az elkövetkezőkben „nem csak a nemzetközi focibajnokságból de a nemzetiből is kiesik.”

Eckstein hangsúlyozta, ebben a helyzetben úgy tűnik bírálóként ő játssza a focicsapatban a gyúró szerepét, legalábbis a kollégák szerint; a jelenlegi kudarcot vállalva a csapat néhány játékosának hátra kell lépni hátvédnek – figyelmeztetett.


Borbély: a csapatba játékos kell, nem „gyúró”

Borbély László regionális fejlesztési miniszter kemény hangnemben vágott vissza Ecksteinnak. „Emlékeztette” Ecksteint, hogy nemcsak gyúró, hanem játékos is az RMDSZ-en belül. „Kedves Eckstein Kovács Péter, nem ötön-haton kell megoldani a játék problémáit, hanem 11-en” – reagált a focicsapat-hasonlatra Borbély.

Ezzel párhuzamosan a miniszter bejelentette, „ha már a politikai elemzők elmulasztották”, a szövetség elkészíti az RMDSZ elmúlt két-és fél éves kormányzati tevékenységét kiértékelő elemzést. Ez a dokumentum tartalmazni fogja az RMDSZ legutóbbi kormányzati szerepvállalásának országos, a romániai összlakosság szempontjából is fontos eredményeit. Erre vonatkozóan Borbély kifejtette, javasolni fogja, hogy minden minisztérium mutassa be eddigi tevékenységét.


Frunda: a román pártok kiszorítják az RMDSZ-t a romániai képviseletből

Frunda György felhívta a figyelmet, a román pártok és Traian Băsescu államfő az RMDSZ romániai képviseletből való kiszorítását követik. Az SZKT elnöke szerint a romániai politikai szereplők azt szeretnék, ha az RMDSZ-nek más nemzeti kisebbségekhez hasonlóan egy képviselője lenne a parlamentben. Ezért döntött jól a szövetség, mikor Traian Băsescu leváltásáért kampányolt.Markó hajlíthatatlan: fontosabb az RMDSZ, mint a kormány

Az RMDSZ belügyei előbbre valók, mint a kormányzati tisztség - közvetítette Markó Béla az SZKT-küldötteknek, illetve SZET-tagoknak. Kormányfőhelyettesi tisztségről való lemondását a szövetségi elnök az RMDSZ-en belül elvégzendő munkájával indokolta. Markó akkor sem tágított elhatározásától, amikor Veres Valér, a Szövetségi Egyeztető Tanács (SZET) szakmai tagozatvezetője a tisztség megtartására kérte. Veres az oktatás területén kilobbizható eredmények miatt tartotta fontosnak a tisztség megtartását.


Nagy Zsolt tanítómeséje: legyen mókus az RMDSZ és ne patkány!

Az RMDSZ kommunikációs hiányosságaira hívta fel Nagy Zsolt a hallgatóság figyelmét. Szerinte nem kérdés, hogy az RMDSZ döntése a referendum kapcsán helyes volt-e, hanem hogy mennyiben sikerült a népszavazás üzenetét eljuttatni a választókhoz. Nagy szerint közvetlen kommunikációval kell ellensúlyozni a román média RMDSZ lejáratására folytatott kampányát. A sikeres kommunikáció biztosítéka a jó PR – fejtette ki. „Mert mi a különbség a patkány és a mókus között? Semmi, csak a mókusnak jobb a PR-ja” - idézte a PR szakemberek által gyakran hangoztatott poént.


Elszabta az öltönyt az RMDSZ?

Sógor Csaba Hargita megyei szenátor szerint nem kell dramatizálni az Eckstein által hangoztatott „lépjen a jelenlegi vezetőség egy lépést hátra” felszólítást. A fociban, akárcsak a csíki hokiban a játékosok egy negyedórára ülnek le a kispadra játékosváltás során, nem pedig végleg – érvelt Sógor.Az SZKT-n sokat hangoztatott egységről a szenátor elmondta, „az erdélyi közképviselet fontosabb, mint az RMDSZ egysége.” Sógor hangoztatta, a közképviseletre kell figyelni, máskülönben az RMDSZ elbukik az őszi vagy tavaszi EP-választásokon. Szerinte az RMDSZ a pártosodás révén felszámolja az urnás-előválasztást. „Az RMDSZ szabott egy öltönyt, amibe bele próbál rángatni platformot, mozgalmat és embereket – fordítva kell, rá kellett volna szabni az öltönyt kellett az emberekre” - mondta.


Oloszt a meleg győzte le, az Erdélyi Magyar Kezdeményezés platformját Frunda

Két frakció felszólalása elmaradt: egyik érthető egészségügyi okok miatt, másik az SZKT elnökének katonás döntése miatt. Olosz Gergelyt a teremben lévő fülledtség és felfokozott hangulat akadályozta meg abban, hogy elmondja beszédét. Verestóy Attila elmondta, Olosz kimerültségnek oka, a több száz kilométeres vezetés és három órás éjszakai alvás volt. Olosz elmaradt beszédét Verestóy tolmácsolta.

Nem tolmácsolhatta azonban senki az Erdélyi Magyar Kezdeményezés SZKT-frakciójának az erdélyi katolikus püspökség alapításának 2009-ben esedékes ezeréves évfordulójának közös megünneplésére vonatkozó állásfoglalását. Frunda György SZKT-elnök ugyanis letiltotta a javaslat szóbeli ismertetését arra hivatkozva, a napirendi pontokról már korábban szavaztak az SZKT tagjai.

Az EMK azt szorgalmazta a szerkesztőségünkbe is eljuttatott dokumentumban, hogy a gyulafehérvári milleniumi ünnepségeket a katolikus egyház közösen szervezze és ünnepelje a többi történelmi egyházzal valamint az RMDSZ-szel. A platform szerint ez az ünnepség jó alkalom lenne arra, hogy az erdélyi magyar közélet szereplői felülemelkedjenek a nézeteltéréseken, és többek közt közösen kezdeményezhetnék, hogy a gyulafehérvári érseki palotát és székesegyházat a világörökség részévé nyilvánítsák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS