2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés és az RMDSZ: forgatókönyvek EP-kampány előtt

K. B. I. – S. Z. 2007. június 20. 19:36, utolsó frissítés: 19:23

#b#Ha nem akarnak#/b# megegyezni, a két fél kiüti egymást az EP-ből. #b#Ha meg akarnak#/b# egyezni, a püspöknek befutó helyet kell kapnia az RMDSZ listáján, ami mindkét tábornak csípni fogja a szemét.


Első verzió:
az RMDSZ és Tőkés nem egyezik ki. Mindenki a saját szakállára indul

A dolgok jelenlegi állása ezt a forgatókönyvet valószínűsíti. A külön indulás ellen szól a Desiré Alapítvány által májusban készített felmérés eredménye: eszerint a biztos szavazók 45 százaléka az RMDSZ-re szavazna, 23 százalék Tőkésre – 31 százalék bizonytalan. A szavazatok ilyetén megoszlása azt jelenti, hogy Tőkés Lászlónak minimális az esélye az EP-be jutásra, az RMDSZ-nek pedig gyakorlatilag nulla – a két fél tehát kamikaze-akciót hajt végre..A népszavazási kudarc azonban úgy tűnik, puhított a választási listával kapcsolatos, hivatalos RMDSZ-állásponton: Markó Béla pénteken úgy nyilatkozott, az RMDSZ kész tárgyalni akár a királyhágómelléki református püspökkel, amennyiben az „életképes projektet” mutat be.

Szilágyi Zsolt
, a független jelölt kampányfőnöke azonban a héten lapunknak azt nyilatkozta, az RMDSZ részéről ezirányú hivatalos megkeresés nem érkezett, és azt sem tudni, hogy mikor kerül sor Markó-Tőkés találkozóra, ha egyáltalán. Értesüléseink szerint azonban úgy az RMDSZ, illetve Tőkésék informálisan „tapogatóznak” valamilyen kiegyezés reményében.Második verzió:
Tőkés befutó helyet kap az RMDSZ-listán

Noha eddig Tőkésék elutasították a „pártlistán való indulást”, úgy tűnik, ez az egyedüli kompromisszum, ami jogilag is kivitelezhető, hiszen az RMDSZ Központi Választási Bizottságnál leadott listáján egyelőre még nem szerepelnek nevek.

Mivel a 33/2007-es, az EP-választások lebonyolítását szabályozó törvény előírja, hogy egyéni jelölt nem indulhat egy párt listáján, vagyis Tőkésnek előbb le kellene mondania független jelöltségéről az RMDSZ-listán való indulás érdekében, és egyszerű RMDSZ-tagként kellene pályáznia a tisztségre. (A választási törvény különben azt is kizárja, hogy a pártlistát felrúgva több egyéni jelölt – például Tőkés László, Nagy Zsolt és Winkler Gyula – közös listát állítva induljon a megmérettetésen.)

Kérdés, hogy 140 ezer összegyűjtött aláírás után a püspök-politikus belemegy-e egy ilyen kompromisszumba, mely egyértelmű presztízsveszteséget jelent számára. További fontos – és Tőkésék által gyakran hangoztatott ellenérv – az, hogy egy független jelöltnek matematikailag jobb esélyei vannak a bejutásra, mivel elegendő a szavazatok 1/35-ötödét összegyűjtenie (Románia ugyanis 35 képviselőt jelölhet az Európai Parlamentbe).Van azonban egy, a kompromisszumot valószínűsítő mozzanat: Tőkés László a tavaszi aláírásgyűjtési akció során, a marosvásárhelyi vártemplomban mondott beszédében sűrűn hivatkozott RMDSZ-tagságára, többek közt kijelentve: „nem független vagyok, hanem nem pártfüggő” . Ugyanezt, ugyanebben a megfogalmazásban hangoztatta az indulását beharangozó kolozsvári sajtótájékoztatóján is.

Ebből levonható a következtetés, hogy Tőkés már az aláírásgyűjtés során sem zárta ki annak lehetőségét, hogy az RMDSZ listáján induljon, amennyiben Markó Béla szövetségi elnök megpuhul a listaállítás kérdésében. Hogyha igen, akkor az RMDSZ-listán jelenleg befutó helyen levő két jelölt közül az egyiknek – valószínűleg felsőbb utasításra – vissza kell lépnie. Ezt viszont nem vennék jó néven a püspök-politikus azon elkötelezett hívei, akik energiát nem kímélve szervezték Tőkés László részére az aláírásgyűjtést.


Harmadik verzió:
az „összmagyar lista”

Ez az elképzelés a tavaly novemberi Markó-Tőkés találkán fogalmazódott meg. Akkor esett szó egy közös „minimális programról”, egy erdélyi magyar egyeztető kerekasztalról, illetve egy esetleges EMNT-RMDSZ együttműködésről az EP-választásokon.

A dolognak egy bökkenője van: az EMNT-nek nincsen jogi státusa, így nem is lehet választási szövetségre lépni vele, ahogy azt a 33/2007-es választási törvény előírná. De ha az EMNT papírjai rendben is lennének, akkor is túl késő lenne közös listát állítani: mind az RMDSZ, mind a független jelölt Tőkés külön-külön leadták már a Központi Választási Bizottságnál (BEC) az induláshoz szükséges aláírásokat tartalmazó íveket.

Egyébként egy ízben maga a független jelölt kampányfőnöke is úgy nyilatkozott a Transindex kérdésére, hogy a közös listaállítás lehetősége tavaly ősszel lett volna indokolt, most már nem időszerű. Mindennek ellenére az „összmagyar lista”, vagy „közös listaállítás” ötletének hangoztatása kiváló kampányfogás, hiteles és jogosnak tűnő követelés, amit Tőkésék ki is használnak minden lehetséges alkalommal.


Negyedik verzió:
az egyik fél visszalép a másik javára

A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület a közelmúltban azt javasolta, hogy az RMDSZ támogassa Tőkést: ezzel azonban már a tudományos-fantasztikus irodalom területére kalandoztunk. Nullához tart annak az esélye, hogy ez bekövetkezzen, ugyanígy nem túl valószínű, hogy Tőkés 140 ezer támogató aláírás birtokában visszalépne az RMDSZ-jelöltek javára.


A bónusz-verzió:
valamelyik fél aláírásai nincsenek rendben, és emiatt kispadra kényszerül

Ez a forgatókönyv inkább Tőkés esetében állhat fenn, figyelembe véve, hogy van precedens: az RMDSZ ellen 2004-ben indulni szándékozó MPSZ bejegyzéséhez szükséges aláírásokat szintén visszadobta a Központi Választási Bizottság. Mindkét fél a szükséges aláírások „túlgyűjtésével” próbálta kiküszöbölni ezt a lehetőséget – igaz, Szilágyi Zsolt többször is hangot adott azon gyanújának, miszerint „az RMDSZ újból ellehetetleníti” a független jelölt indulását.

A felsorolt forgatókönyveket szemlézve azt a biztos következtetést vonhatjuk le, hogy a választási szcenárióik sorából egy forgatókönyv kiesett, éspedig a „közös listaállítás”, az „összmagyar lista” lehetősége.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS