2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pajzán illusztrációkkal tartanak be egymásnak a lengyelek és németek

2007. június 27. 14:28, utolsó frissítés: 13:46

Angela Merkel a Kaczynski-ikreket szoptatja a Wprost címoldalán. A világháborús lengyel halottak „négyzetgyökéről” közöl karikatúrát a Der Tagesspiegel.


Varsóban nagy feltűnést keltett, Berlinben még nagyobb felzúdulást váltott ki a Wprost lengyel konzervatív hetilap legfrissebb számának címlapja, amelyen Európa mostohaanyja címmel egy fotomontázson a csupasz keblű Angela Merkel német kancellár látható, amint éppen a Kaczynski-ikreket szoptatja.

Ezzel egy időben a Der Tagesspiegel liberális berlini napilap olyan karikatúrát közölt, amelyen Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök a második világháborús lengyel halottak "négyzetgyökével" hozakodik elő.


Az újság ezzel arra emlékeztetett, hogy az uniós döntéshozatal megváltoztatását célzó követeléseit - a lakosságszám négyzetgyökének alkalmazását - a kormányfő a világháborús lengyel áldozatok felidézésével igyekezett alátámasztani.

A meglehetősen morbid karikatúraháború és az azt megelőző nyilatkozatpárbaj berlini megfigyelők szerint azt bizonyítja, hogy a német-lengyel kapcsolatok az EU-csúcs előzményeként és következményeként valóban


mélypontra jutottak.

A kétoldalú viszony már az elmúlt időszakban jelentősen megromlott - a német fél szerint - különösen azóta, hogy Varsóban a Kaczynski-testvérek kerültek hatalomra. Egy, a tekintélyes konzervatív Die Welt által idézett lengyel szakértő azt hangoztatta: a kétoldalú viszonyt eddig a "hidegháború" jellemezte, most pedig annál is rosszabb lesz.Az elmúlt időszakban Varsó - Prágával együtt - több alkalommal is tiltakozott a német háborús kitelepítettek ügyével foglalkozó berlini kiállítás, illetve a tervezett múzeum miatt. A kialakult feszültséget csak élezte a Balti-tenger alatt húzódó - Varsót és a baltiakat megkerülő -, tervezett német-orosz földgázvezeték ügye, amely ellen nemcsak Lengyelország, hanem a balti államok is tiltakoztak.

A helyzeten semmit nem változtatott, hogy Németország az elmúlt fél évben EU-elnöki minőségében


több gesztust is tett

Varsó irányában, a lengyel-orosz húsvitában pedig kifejezetten Lengyelország mellett foglalt állást. A brüsszeli EU-csúcson Angela Merkel kancellár minden erőfeszítést megtett a kompromisszum érdekében, s - már-már a kudarcot kockáztatva - a végső lehetőségek határáig ment el.

A kompromisszumok, s a Varsónak tett engedmények ellenére a kétoldalú viszony - mint arra a karikatúrák is utaltak - rendkívüli módon megromlott, s berlini megfigyelők szerint hosszabb időre lesz szükség a bizalom helyreállításához.

Félő, hogy a karikatúraháborút az elkövetkező időszakban újabb nyilatkozatháború követheti, amit valószínűsíthet az is, hogy Németország már csak a hónap végéig az unió soros elnöke, azaz utána már nem köti az ezzel járó kötelező diplomáciai udvariasság.

Német politológusok felhívják a figyelmet arra is, hogy noha a lengyel lakosság jelentős többsége - a Kaczynski-testvérekkel szemben - erőteljesen uniópárti, a felmérések szerint a megkérdezettek többsége támogatta a szavazati arányok megváltoztatását célzó lengyel törekvéseket. A közvélemény-kutatásokból kitűnt az is, hogy a többség úgy vélekedik:


Németország túl nagy hatalommal rendelkezik

az Európai Unióban. A lengyel sajtó pedig csak olajat önt a tűzre az olyan véleményekkel, amelyek szerint Németország továbbra is diktálni akar, összetéveszti saját érdekeit Európa érdekeivel, s hatvan évvel a háború befejezése után még mindig nem hajlandó Lengyelországot partnerként kezelni.A közvélemény-kutatások egyetlen pozitívuma, hogy a lengyelek mindennek ellenére általánosságban jó véleménnyel vannak a németekről, sőt jobb véleménnyel, mint fordítva.

Némelyest biztatónak tűnhet az is, hogy a német vezetők Angela Merkel kancellárral és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel az élen az elmúlt negyvennyolc órában több békülékeny hangú nyilatkozatot tettek.

Egy magas rangú német konzervatív politikus pedig a Franciaországot, Lengyelországot és Németországot tömörítő, úgynevezett weimari háromszög békítő tevékenységének igénybevételére tett javaslatot.

Különösebb gesztusra azonban német részről az elkövetkező időszakban aligha lehet számolni, egyelőre


maradnak a közvetlen polgári kezdeményezések,

így a különböző tudományos, illetve kulturális fórumok, a fiatalok közötti - s egyetemi - kapcsolatok, valamint a német és lengyel városok közötti, partneri együttműködés.

Az elmúlt időszakban kölcsönösen ejtett sebek túl mély nyomot hagytak ahhoz, hogy a kapcsolatokban ennél gyorsabb javulást lehessen remélni.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS