2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Országjelentés: egyelőre nem szankcionálnak

Kiss Botond István 2007. június 27. 19:04, utolsó frissítés: 18:56

Az Európai Bizottság elégedetlen a korrupció-ellenes harccal, az igazságszolgáltatás reformját további két évig monitorizálnák.


Elismerően nyilatkozik az Európai Bizottság (EB) ma közzétett országjelentése Románia és Bulgária első fél év uniós tagsága utáni eredményeiről. A dokumentum ugyanakkor számos területen elmarasztalja a két új tagországot.

Franco Frattini igazságügyi biztos az országjelentés közzététele előtt hangsúlyozta, a dokumentum nem hasonlít inkvizítori eljárásra, nem szándékoznak ujjal mutogatni, tanácsokat osztogatni a két országnak.Az ANI továbbra sem független

Az országjelentés figyelmeztet, a két országnak nem szabad megelégednie a jelenlegi helyzettel, akkor sem, ha az EB ezúttal nem léptette életbe korábban többször meglebegtetett védzáradékait.A jelentés pozitívumként értékeli az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozását Romániában, kifogásolva viszont azt, hogy az ANI továbbra sem független más politikai intézményektől. Frattini a román hivatalos szervek értésére adta, hogy az EB konkrét lépéseket vár Romániától az ANI-ügynökség függetlenítése érdekében.

Korábbi anyagaink:

>> Elmarasztaló országjelentés várható, de nem léptetik érvénybe a védzáradékot >>
>> Kritikus országjelentés: a korrupció áll nyerésre Romániában >>
>> Korrupció miatt nem, hiányos pénzügyi ellenőrzés miatt azonban szankcionálhatja Romániát az EB >>

Pozitívumként értékeli az EB, hogy mindkét országnak jelentős mértékben sikerült visszaszorítania a vámkorrupciót. Ennek ellenére kilátásba helyezték Románia és Bulgária jövőbeni büntetését, amennyiben nem gyorsítják fel a korrupció elleni harcot. Javasolják, a közeljövőben dolgozzanak ki részletes tervet a korrupció megelőzésére.


Akadályozzák a korrupciós ügyek kivizsgálását

Az ANI működése terén tapasztalható hiányosságok mellett a jelentés elítélő hangnemben nyilatkozik a Legfelsőbb Ügyészségen tapasztalható érdekkonfliktusokról, valamint a tisztségviselők korrupciós ügyei elbírálásának akadályozásáról.

A ma közzétett jelentés leszögezi, egyelőre túl korai lenne szankcionálni a két országot. Mindazonáltal az EB további két évig megfigyelés alatt tartja a román és bolgár igazságszolgáltatást, ezen a téren ugyanis a két állam komoly lemaradásokkal küszködik.

A június 27.-i országjelentést követően az EB külön jelentéseket közöl majd Románia és Bulgária uniós forrásfelhasználásáról. Az év végén esedékes kiértékelés elsősorban a két állam EU regionális forrásairól, illetve mezőgazdaságon belüli pénzalapok felhasználásáról szól majd.

Amennyiben ilyen téren nem történnek előrelépések, az EB a két ország számára kiutalható pénzforrások korlátozását helyezheti kilátásba – írja a Reuters hírügynökség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS