2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markáns politikusok kerestetnek!

K. M. K. M. 2007. június 28. 19:29, utolsó frissítés: 19:11

#b#Unalmas, potyaleső#/b#, vagy egyszerűen barátságtalan arcok uralják a kelet-európai politikai prérit. Vérátömlesztés sem ígérkezik: a fiatal politikusjelölteket az öreg saskeselyűk zavarják el a vadászterületről.

Az optimisták abban reménykednek, hogy Valdis Zatler, az ortopéd sebész belejön új állása, Lettország elnöki tisztségék gyakorlásába. De a legelszántabb támogatói is kétlik, hogy képes lesz elődje, az éles eszű, többnyelvű bevándorló Vaire Vike-Freiberga szintjére emelkedni, akinek mind a NATO-ba, mind az Európai Unióba sikerült bevezetnie kis balti országát.

De legalább Dr. Zatlers valamiben helyesen cselekedett: bevallotta, dollárezreket gyűjtött be hálás pácienseitől, most pedig sietősen adót fizetne a hálapénzre. Azonban a államigazgatáshoz nem ért és a nyilvános élet gyakorlásához nincs érzéke – értékeli a brit gazdasági-politikai hírmagazin, a The Economist.

Traian Băsescu (forrás: vidu.ro)Traian Băsescu (forrás: vidu.ro)


Az új elnök egyetlen instrumentuma az, hogy támogatja Lettországi politikai törzsfőnökeit, akik őt egy titkos alku nyomán az ország nyakára sózták: ez viszont nem valami szerencsés Lettországra nézve. De az még szomorúbb, hogy az doktor úr figurája tökéletesen beleillik


a térség iszonyúan unalmas és szürke politikai életébe.

A posztkommunista vezérek valamikor markáns, nemzetközi szinten ismert személyiségek voltak. Egyesek közülük, mint például a lengyel Lech Walesa és a Cseh Köztársaságot irányító Václav Havel örökre világhírűek maradnak. A volt lengyel államfő, Aleksander Kwasniewski diplomáciai képességeit országa határain innen és túl is csodálták.

Reformszellemű politikusok, mint az észtországi Mart Laar, az oroszországi Jegor Gajdar vagy a szlovák Mikulás Dzurinda exminiszterelnökök az alacsony adók és a szabadpiac melletti elkötelezettséggel kapcsolták össze fiatalos politikai lendületüket.

Lech KaczynskiLech Kaczynski


Vlagyimir PutyinVlagyimir Putyin


Most már a dolgok másként állnak: manapság alig két kiemelkedő személyiséget láthatunk a nemzetközi politikai színtéren: az orosz és az észt elnököt. Az oroszországi elnököt, Vlagyimir Putyint rengetegen kritizálják, de amikor beszél, odafigyelnek rá az emberek.

A svéd születésű és az Egyesült Államokban tanult Toomas Hendrik Ilves észt elnök most a Kreml európai ex-csatlósai érdekében szólal fel. Az eszes Ilves hajdani Európai Parlamenti tagként az egyedüli brüsszeli tapasztalatokkal rendelkező érett politikusa a térségnek, aki ráadásul Washington-ban is jártas.


Máshol az államelnökök ritkán akadnak fajsúlyos partnerekre:

az ukrán politikusokat látszólag végeérhetetlen és bosszantó klánháború hálózza be. Románia elnöke, Traian Băsescu az atlanti és az európai kapcsolatok ápolásának buzgó szorgalmazója, de az országot a régi politikusgárda saját civódásainak mocsarába süllyeszti – írja a The Economist.

A Lengyelországban kormányzó ikrek üde őszintesége provinciális és barátságtalan magatartással társul. Václav Klaus cseh elnök inkább a saját hangját szereti hallani, mint másokat meghallgatni.

Mikhail Saakashvili a reform és a gyors fejlődést jegyében elnököl Grúziában, de még a közeli barátai is azon a véleményen vannak, hogy csak kis adagokban lehet kibírni a személyiségét.

Tipikusabb példát képez Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök: ők ketten jó üzleti kapcsolatokkal és populista beütésekkel rendelkező, minden hájjal megkent politikai vezetők. Nem érdeklődnek a külpolitikai viszonyok ápolása és a reformok újraindítása iránt.

Gyurcsány FerencGyurcsány Ferenc

Mindemellett Közép és Kelet-Európának óhatatlanul

erős kormányzásra van szüksége annak érdekében, hogy felzárkózhasson a földrész hagyományos demokráciáihoz – véli a The Economist. A fentemlített két országban a reformon át nem esett közszolgáltatások nemcsak a pénzt nyelik el, hanem eredménytelennek is bizonyulnak. A térség demográfiai változásait figyelve, kivált a szegényebb országokban ijesztő a születésszám esése, emellett még az emigrálás is ront a helyzeten.

A Kreml szokásos felosztó és uralkodó stratégiája az uborkafára mászó, gyenge politikusok esetében tökéletesen működik. Főként Lettországra nézve jelenthet ez problémát, ahol az üzleti élet nagykutyái nyugtalanító módon azon munkálkodnak, hogy bebizonyítsák: képesek együttműködni Oroszországgal.

Abban az időben, mikor Nyugat-Európát Jacques Chirachoz, Silvio Berlusconihoz vagy Gerhard Schröderhez hasonló kiégett politikusok vezették, a köztük levő kontraszt kevésbé volt átütő. De Angela Merkel, Nicholas Sarkozy valamint Gordon Brown a németországi, a francia és a brit politikai életben való feltűnése fényt derített a kelet-európai politikai sztyeppre.

Kelet-Európa javára válna, ha új, jó benyomást keltő politikusok lépnének a politika színpadára. Sajnos a jelenlegi politikai élet régi bútordarabjai nem ösztönzik a fiatal politikusok megjelenését, sőt mi több, elriasztják őket – értékeli a helyzetet a hetilap.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS