2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés mindenkit előz az EP-futamon – állítják a szurkolók

tudósít: Kiss Botond István 2007. június 30. 21:54, utolsó frissítés: 21:50

Biztosak a dolgukban Tőkés László támogatói: az RMDSZ hajója süllyed, nem maradt más hátra, minthogy a magyar párt listája visszavonásával #b#Tőkést támogassa az őszi EP-választásokon.#/b#

Az RMDSZ a népszavazási buktával válságba került, ezért Tőkés László református püspök az egyedüli esélyes jelölt az europarlamenti (EP) választásokon – ez volt az egybehangzó vélemény az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), Székely Nemzeti Tanács (SZNT), Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), Magyar Polgári Egyesület (MPE), Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) részvételével megszervezett szombati, marosvásárhelyi találkozón.

Bár a hat, az RMDSZ ellenzékeként szereplő szervezetnek gyakorlatilag ezen a fórumon kellett volna döntenie arról, hogy Tőkés induljon-e vagy sem RMDSZ-listán az őszi EP választáson – feltéve ha erre a szövetség hivatalosan is felkéri – a szervezetek nem hatalmazták fel erre a püspököt.>> Tőkés és az RMDSZ: forgatókönyvek EP-kampány előtt >>


Úgy tűnik, a jelölt és az őt támogató szervezetek biztosabbak, mint valaha dolgukban, ami a királyhágómelléki református püspök függetlenként való indulását illeti.

Tőkés fórumnyitó beszédében kifejtette, nem pártkatonákra vagy zsákmánypolitikusokra van szükségük a romániai magyaroknak az elkövetkezőkben, hanem hiteles egységes magyar képviseletre. Szerinte referendumpolitikája nyomán az RMDSZ annyira meggyengült, hogy jelenlegi jelöltlistájával


a romániai magyar EP-képviseletet is veszélyezteti.

A püspök ennek kapcsán kifejtette, ha annyira kevesen vesznek részt az EP-választásokon ősszel, ahányan a májusi népszavazáson, az RMDSZ biztos elcsúszik. Szerinte a szövetségre hárul az a feladat, hogy összefogással elősegítse az egységes magyar képviseletet az Európai Parlamentben.

„Mi nem csak a kommunikáción akarunk változtatni, illetve nem is úgy akarjuk megváltoztatni a kommunikációt, hogy a rosszat jól kommunikáljuk – hiszen ez csak puszta politikai arculatváltás – hanem úgy, hogy a jót, az autonómia-törekvéseket közhírré tegyük” – fejtette ki Tőkés Markó Béla RMDSZ-elnök népszavazás utáni nyilatkozatára utalva, minek alapján az RMDSZ nem tudta megfelelőképpen közvetíteni üzenetét választói felé.

Tőkés ugyakkor kifejtette, az EP-választások tárgyában sem ő, sem az EMNT nem kapott eddig az RMDSZ részéről semmiféle hivatalos megkeresést, de ennek ellenére nem zárkozik el a párbeszédtől. Ehhez hozzáfűzte: a további független jelöltségről azonban nem ő dönt, hanem az őt erre felruházó szervezetek és támogatók, akik aláírásukkal is támogatták őt.Szilágyi Zsolt az EMNT képviseletében nyilatkozva elmondta, az RMDSZ hajója süllyed, ezért ő úgy látja,


"mindenki arra menekül a pártból, amerre lát".

Ennek konkrét jele az, hogy Borbély László régiófejlesztési miniszter szeretett volna a szövetség polgármester-jelöltje lenni Marosvásárhelyen, illetve maga az a tény, hogy Nagy Zsolt europarlamenti képviselő kíván lenni.

Az EMNT-alelnök ugyanakkor elmondta, az EP-választásokra az általa képviselt szervezet a nemzeti összefogást szorgalmazta, amit tavaly október-november folyamán a nemzeti kerekasztal programjával fel is ajánlottak az RMDSZ-nek, de ez utóbbi leseperte az asztalról a korábbi megállapodást. A szövetség most azonban joggal érzi, hogy meggyengült, ezért Tőkés László jelöltségére támaszkodik.

Szerinte az aritmetika is azt mutatja, hogy Tőkésnek több esélye van bejutni az EP-be ősszel, mint az RMDSZ-nek mindamellett, hogy Nagy Zsolt a szövetség EP-listavezetője miniszteri tisztségéből való felfüggesztése miatt kompromittálódott. „Ha 200 ezer szavazattal mandátumhoz lehet jutni, logikus megoldás, hogy az RMDSZ támogassa Tőkés független jelöltségét az EP-választásokon,


akár saját listája visszavonásával is”– fejtette ki Szilágyi. Amúgy Tőkés László betartotta a fair play szabályait: noha a fórumon jelenlevők szinte mindenike arról beszélt, hogy az RMDSZ léptesse vissza az embereit, ezt maga a független jelölt explicit módon nem említette. Azt a Transindex kérdésére adott válaszában azonban a püspök elmondta, az olyan fejtegetéseket, melyek arra vonatkoznak, hogy független jelöltként az RMDSZ-lista ellenében indulva, meghiúsulna az erdélyi magyarság europarlamenti képviselete, koncepciózus riogatásnak tartja, amivel jelenlegi támogatóit akarják elijeszteni. Ennek kapcsán Tőkés ugyanakkor elmondta, nem kell azokhoz alkalmazkodnia, akik novemberben a nemzeti lisát meghiúsították.

A Szilágyiéhoz hasonló álláspontra helyezkedett a kérdésben Szász Jenő, az MPSZ elnöke is. Székelyudvarhely polgármestere szerint Tőkés százszázalékos bejutási esélyekkel indul az őszi választáson. Ezért nem indokolt, hogy RMDSZ-listán szerepeljen, mivel bizonyított tény, hogy a püspöknek független jelöltként biztosított a választási siker.

Arra a kérdésünkre, hogyan kommentálja a kolozsvári Desire Társadalomkutató Intézet az EP-jelöltek bejutásra vonatkozó eredményeit – eszerint Tőkés függetlenként és az RMDSZ listája fej-fej mellett haladva a választási versenyben, nagy valószínűséggel kiütné egymást– Szász kijelentette, meg van győződve arról, hogy az MPSZ által támogatott független jelölt biztosan európai parlamenti mandátumot szerez.

Szász szerint az RMDSZ „süllyedését” mi sem bizonyítja jobban, hogy jelen pillanatban, amennyiben EP-képviseletet akar, a szövetség rákényszerül a Tőkés irányába történő nyitásra. Szász számításai alapján, míg a püspöknek elég az országos szavazatok csupán 2,8 százalékát megszereznie egy europarlamenti mandátumhoz, addig az RMDSZ-listának az országos szavazatok öt százalékát kell begyűjtenie, ami már eleve gyengíti a szövetség választási esélyeit.
Fodor Imre SZNT-elnök a marosvásárhelyi találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, a közös listaállításra vonatkozóan mindaddig csak hipotézisszerű fejtegetések léteznek, míg az RMDSZ valamilyen konkrét ajánlatot meg nem fogalmaz a független jelölt számára.

Az SZNT elnök közölte: az általa képviselt szervezet továbbra is támogatja Tőkés független EP-jelöltségét, ennek ellenére a jelöltállítás végső forgatókönyvéről, csakis az RMDSZ válaszát ismerve lehet nyilatkozni.

Maga a püspök-politikus a tájékoztatón nem felelt határozottan a Transindex kérdésére, mely arra vonatkozott, indulna-e RMDSZ-listán a magyar párt tagjaként, tekintve, hogy jogilag kivitelezhetetlen a nemzeti tanács és az RMDSZ közös listája. Tőkés László válaszából annyi derült ki, hogy tárgyalna a dologról.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS