2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó-Tőkés találkozót szeretne Kelemen Hunor

S. Z. 2007. július 03. 17:00, utolsó frissítés: 16:06

Az RMDSZ kampányfőnöke szerint „az érdekek, célok közösek”, és #b#nincsenek kizáró jellegű feltételek#/b#, ami a püspök-politikus RMDSZ-listán való szereplését illeti.


– Biztos vagyok benne, hogy július folyamán sikerül összehozni egy Markó Béla-Tőkés László csúcstalálkozót – jelentette ki lapunknak Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ez az első reakció az RMDSZ csúcsvezetősége részéről a szombati marosvásárhelyi fórumon elhangzottakra, melynek célja az volt, hogy Tőkés kikérje az őt támogató szervezetek véleményét az RMDSZ EP-választási listáján való esetleges szerepléssel kapcsolatban.


A résztvevők többsége ellenezte ezt, és azt szorgalmazták, hogy Tőkés továbbra is függetlenként induljon, mivel így több az esélye a bejutásra. Igaz, ilyen irányú hivatalos döntés nem született.

Amennyiben az RMDSZ, illetve a püspök-politikus egymás ellenében indulnak, akkor fennáll annak a veszélye, hogy kamikaze-akciót hajtanak végre, és egyik fél sem jut EP-képviselői mandátumhoz. Ezt a feltevést egy szociológiai felmérés is alátámasztja.

Tudósításunk a szombati fórumról:

>> Tőkés mindenkit előz az EP-futamon – állítják a szurkolók >>


Kelemen szerint Tőkés mégsem zárta ki az egyeztetést

Az őszi europarlamenti választások RMDSZ-es kampányfőnöke elmondta, ő személy szerint úgy értelmezi a Marosvásárhelyen elhangzottakat, hogy Tőkés nyitva hagyta az RMDSZ-szel való egyeztetés lehetőségét, ami az EP-választásokat illeti. Szász Jenő MPSZ-elnökön illetve Fodor Imrén, az SZNT elnökén kívül a résztvevők nem ellenezték a református püspök RMDSZ-listán való indulását – értékelt.Kelemen elmondta még, nem racionális az a javaslat, miszerint az RMDSZ-nek a függetlenként induló Tőkést kellene támogatnia, akár saját listája visszavonásával: nincsen értelme egy jelöltet juttatni be az Európai Parlamentbe, amikor akár három EP-képviselő is megszerezhetné a bejutáshoz szükséges szavazatszámot – így Kelemen, majd hozzátette: meg van győződve arról, hogy az észérvek, nem pedig nem a Szász Jenő-féle „minél rosszabb annál jobb” gondolkodásmód fog győzedelmeskedni.

>> Tőkés és az RMDSZ: forgatókönyvek EP-kampány előtt >>


Puhul az álláspont?

– Feltételekről korai beszélni – mondta az ügyvezető elnök, amikor rákérdeztünk: továbbra is áll-e Markó Béla korábbi, feltételes ajánlata, miszerint a jelentkezőknek elsősorban nem az esélyes helyek követelésével, elvárások hangoztatásával kell indítaniuk a tárgyalásokat.

Ehelyett életképes projekteket, terveket kell bemutatniuk, amelyek ha megegyeznek az RMDSZ célkitűzéseivel, lehetővé teszik az együttműködést.

Kelemen szerint nincsenek kizáró jellegű feltételek, ugyanis az érdekek, célok közösek. – A legfontosabb az, hogy tudjunk egyeztetni. Nem hiszem, hogy sajtón keresztül kellene feltételeket szabnunk egymásnak – mondta az ügyvezető elnök.


Tusványoson lehetne az RMDSZ-EMNT csúcs

További fejlemény, hogy „kétoldalú érdemi párbeszédre” hívják Markó Bélát és Tőkés Lászlót a XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezői. A Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő, EMNT-alelnök által szignált felhívásban az áll, hogy a tábor szervezői szívesen biztosítják az erdélyi magyar érdekképviselet brüsszeli esélyeit elemző vita-délután technikai háttérfeltételeit.

A szabadegyetem múltja miatt is alkalmas egy ilyen egyeztetésre: a tizennyolc éves rendezvény gyakran adott alkalmat csúcspolitikai találkozókra, melyek során a résztvevők "megoldhatatlannak tűnő problémákban kerestek kompromisszumos megoldást".

Markó és Tőkés amúgy hosszú mosolyszünet után 2004 októberében találkozott először Kolozsváron; akkor a püspök-politikus közös RMDSZ-MPSZ választási listát szeretett volna elérni. A tárgyalásnak kézzelfogható eredménye nem volt.

2005 nyarán több éves kihagyás után Markó elfogadta a szabadegyetem szervezőinek felkérését, és egy asztalnál vett részt a vitában Tőkés Lászlóval. A két politikus tavaly szintén együtt szerepelt a tusnádfürdői kempingben megszervezetett rendezvényen, bár az eseménynek erősen megkoreografált jellege volt.

Kelemen keddi nyilakozata, illetve Toró felhívása kapcsán Szilágyi Zsolt, Tőkés kampányfőnöke úgy nyilatkozott, hogy neki személy szerint nincsen kifogása egy tusványosi találkozó ellen. Tőkés László holnapi sajtótájékoztatóján értékeli ki a szombati fórum tanulságait, illetve reagál Toró kezdeményezésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS