2018. július 17. keddEndre
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eljárás az Armageddon2-jelentés feladója ellen

összeállította:Sipos Géza 2002. január 22. 15:49, utolsó frissítés: 15:49

A legújabb botrány: Nastase miniszterelnök vagyonának kétes eredetét taglalta az az e-mail-ben szétküldött jelentés, melynek feladója ellen eljárást indított a főügyészség.
A jelentés: "Nastase úr, a multimilliárdos"

Míg az első, Armageddon címmel megjelent jelentés Románia hadseregének siralmas állapotát elemezte, a második, azaz az Armageddon2 a kormánypárton belüli korrupcióról és Adrian Nastase miniszterelnök vagyonának eredetéről szólt. A jelentést csütörtökön jelentette meg több napilap, előtte e-mailben kóborolt. A szöveg névtelen szerzője többek között azt állítja, a Nastase család "négy luxusvillát tart fent a fővárosban és külföldön", ezen kívül "kettőt építtet a fővárosban úgy, hogy az egyik telket a 400 ezer dolláros piaci ár helyett 10000-ért vették meg."

Adrian NastaseAdrian Nastase
A jelentés azt állítja, "Nastase úr a vagyonát üzletemberekkel való kapcsolatainak köszönheti." A felsorolás mintha az utóbbi nyolc év gazdasági botrányainak összefoglalója volna: szinte az összes főszereplő neve megjelenik. A szöveg szerint Nastase -t és pártját pénzelte Sever Muresan, a csődös Dacia Felix Bank elnöke, George C. Paunescu és Alexandru Bittner nagyvállalkozó, illetve Ioan Popa, a Petrom kőolajtársaság vezérigazgatója.

Rajtuk kívül szerepel még az Armageddon-listán Adrian Costea, aki 1996-ban csempészett választási plakátokat a jelenlegi kormánypártnak, és Sorin Ovidiu Vântu, a FNI-Gelsor pénzmosási botrányban elhíresült üzletembere. Ez utóbbiról állítja a jelentés, hogy 2000-ben egyfajta "megnemtámadási egyezményt" kötött Nastase-val.


Adrian Nastase, a majmok és a sajtó

A két Armageddon-jelentés olyan elemeket tartalmaz, melyet csak szakértők ismerhetnek, mivelhogy ezeket az információkat nem lehet nyilvános forrásból vagy sajtófigyelés útján megszerezni -- jelentette ki Adrian Nastase vasárnap este. A kormányfő szerint a 2000-ben leváltott CDR-hatalom nem bírja elviselni a bukást, és az új kormányt inkorrekt módon támadja most. Ugyanakkor a miniszterelnök a sajtó felelősségét is felemlegette:

"Amikor a besúgást bátorítjuk, és nem tudjuk pontosan elválasztani az igazságot a hazugságtól, meg kéne próbálnunk a jó dolgokat is látni anélkül, hogy folyton-folyvást visszatérnénk olyan problémákra, melyek további gondokat okoznak. Ez olyan viselkedés, mint mikor a majmok időről-időre ugyanúgy vakaróznak."


Ami a sajtóbotrány után történt

Ovidiu Cristian IaneOvidiu Cristian Iane
Miután a jelentésből címlapsztori lett a romániai sajtóban, pénteken akcióba lépett a rendőrség. Először őrizetbe vették Ovidiu Cristian Iane-t, a Favorit Tech nevű bukaresti számítástechnikai cég rendszergazdáját. A nyomozók állítása szerint a kihallgatáson bevallotta, a jelentést e-mail-ben kapta Mugur Ciuvica orvostól, Emil Constantinescu exelnök volt kabinetfőnökétől.

A főügyészség verziója szerint Iane január 16-án reggel kapta e-mail-hez csatolva a jelentést Ciuvica-tól, regisztrált egy ingyenes e-mail-címet. Erről küldte szét a jelentést több hírügynökségnek, nagykövetségeknek és közintézményeknek. Ezután törölte a gépből a jelentést, de a belügyminisztérium internet-bűnözéssel foglalkozó szakértői mégiscsak rábukkantak. Zaharia Toma tábornok, belügyminisztériumi államtitkár szerint biztosra mentek: besúgó adta a tippet, kinek a számítógépén érdemes kutakodni.

Iane jelenleg 30 napos előzetes letartóztatásban van, a vád ellene hamis információk terjesztése. A büntető törvénykönyv 168-as cikkelye szerint, ha az ilyen információ a nemzetbiztonságot vagy Románia nemzetközi kapcsoltait veszélyezteti, az hír terjesztője egytől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat. A főügyész-helyettes szerint Románia nemzetközi kapcsolatait sértheti az, hogy a jelentés a bukaresti nagykövetségeknek is elküldték. Iane-t a fentiek mellett illegális szoftverhasználattal is vádolják.

Hétfő délutáni hírünk szerint a Iane elleni letartóztatási parancsot visszavonta az ügyészség, így a rendszergazda ma délutántól szabadlábon védekezhet.


Ciuvica sajtótájékoztatója

Iane mellett a főügyészség a volt kabinetfőnököt, Mugur Ciuvica-t is vádolja "hamis információk terjesztésére való felbujtással." Őt és feleségét is bekísérte a rendőrség, miután házkutatást tartottak nála és édesanyja lakását (ez utóbbi helyen a telefont is kitépték a falból). A főügyészségen Ciuvica-t kihallgatták, majd elengedték, de a hivatal megtiltotta neki, hogy egy hónapon belül elhagyja Bukarestet.

Ciuvica vasárnap esti sajtótájékoztatóján kijelentette, az ügyészségen neki nem játszották le a Iane vallomását tartalmazó kazettát. Kijelentette: ismeri ugyan Iane-t, de nem írt neki e-mail-t, és nem is adott meg számára címeket -- másrészt nem is tud e-mail-ezni. "15 magasrangú tiszt tartott házkutatást édesanyámnál meg az én lakásomon, meg Iane-nál. Az erődemostráció mögött Adrian Nastase áll, figyelem-elterelő megmozdulásról van szó" -- nyilatkozta a volt kabinetfőnök.


Az emberijog-védők és az ügyészség

"A Ciuvica és Iane elleni vizsgálat a szólásszabadság elleni durva támadás" -- jelentette ki vasárnap Monica Macovei, az Helsinki Bizottság emberijog-védő szervezet ügyvédje. Az ügyvéd szerint a büntető törvénykönyv hamis hírek terjesztésére vonatkozik, előbb tehát az igazságtartalmat szükséges vizsgálni. "Nagyon téved az az ügyész, aki Adrian Nastase imázs-gondjait nemzetbiztonsági problémaként kezeli."

Az ügyvéd szerint az sem tiszta, hogy a rendőrségi hangfelvétel Iane engedélyével készült-e. Ezt a kazettát a hatóságok elküldték a televízióknak, ez pedig a közvélemény manipulálása -- jelentette ki Macovei.A főügyészség álláspontja szerint viszont csak akkor lettek volna kötelesek vizsgálni a jelentés igazságtartalmát, ha annak összeállítója egyenesen hozzájuk fordult volna. A jelentés szétküldésének ténye viszont a hatóság szerint a szándékos rosszhírkeltést bizonyítja.

A másik fél szerint ez esetben viszont Nastase kéne feljelentést tegyen becsületsértésért. A főügyészség Adrian Nastase vagyonának ügyében az alkotmány 7. cikkelyére hivatkozik, mely szerint a törvényesen szerzett vagyont nem lehet elkobozni, és amíg az ellenkezője be nem bizonyul, a vagyon eredete törvényesnek tekintendő.


Iliescu nyugalomra int

A Szófiában tartózkodó exelnök, Emil Constantinescu vasárnap levélben kérte Ion Iliescu államfőt, nyilatkozzék a Ciuvica-ügyről. Iliescu hétfőn annyit mondott, a hatóságoknak kéne ellenőrizni a két Armageddon-jelentés információit, de hozzátette, a dokumentumok "csupán diverziók." "Nagyobb visszafogottsággal kéne vizsgálni ezeket az ügyeket" -- jelentette ki Iliescu. Általában az Armageddon jelentésekről elmondható, hogy a hatóságok tagadják hitelességüket, de nem tudnak arról beszámolni, hogy leellenőrizték volna az underground anyagokban megjelenteket.


A Catavencu-csoport feljelenti magát

Feljelentette magát az Academia Catavencu szatirikus hetilap keretében működő sajtófigyelő ügynökség (AMP), mert szombaton az intézmény is szétküldte a jelentést -- jelentette be vasárnap Mircea Toma, a lap főmunkatársa. "Ezzel azt üzenjük a Főügyészségnek, hogy nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. A jelentés egyébként is nem az euroatlanti integrációt, hanem a korruptakat zavarja. "

A korrupció veszélyezteti az országot, a sajtó megfélemlítése a korrupciónak kedvez -- tehát épp az ügyészség akciója az, mely megingatja a nemzetbiztonságot" -- jelenti ki az AMP közleménye. Mircea Toma hozzátette még, kormányszervek is használnak illegálisan Microsoft-termékeket, az ügyészség ezt is kivizsgálhatná.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS