2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély László mindenkit leköröz a kormányból

Kiss Botond István 2007. július 13. 17:36, utolsó frissítés: 17:35

A régiófejlesztési tárca vezetője a leghatékonyabb miniszter, legalábbis a 22 folyóirat szerint. Markóval is elégedettek, Nagy Zsoltnak sokat ártott a bűnvádi eljárás.

Borbély László regionális fejlesztési minisztert tartják a „második Tăriceanu-kabinetként” emlegetett kormány leghatékonyabb miniszterének a 22 című politológiai szakfolyóirat által megszólaltatott elemzők, illetve olvasók. A kormányfőhelyettesi tisztségéből nemrég távozó Markó Béla az elemzők szerint a PNL-RMDSZ kabinet második legeredményesebb minisztere. A folyóirat olvasói azonban lepontozták Markót, ezzel a végső rangsor hetedik helyére került.

A 22-összeállításban az olvasók osztályzata mellett olyan politológusok vesézték ki a miniszterek tevékenységét, mint Cristian Pârvulescu, Cristian Ghinea, Iosif Boda, Adrian Moraru, Mircea Kivu, Sorin Ioniţă és Bogdan Teodorescu. Íme a szakértői verdiktek:


Borbély László, regionális fejlesztési miniszter

Elemzők szerint Borbély szakmai szempontból az RMDSZ legmarkánsabb politikusa. Ő a párt „nehéz” embere, kormányon belül a „pénz ura”. Jó menedzser, nagy kormányzati tapasztalattal rendelkezik, minisztersége idején több projektet elindított, így a kormány lakásépítési programját, amely alacsonyabb áron juttatott fiatalokat lakáshoz.

Később az ANL-lakásokat eladta azok bérlőinek, ebből az államnak pedig nem származott semmiféle nyeresége. Sorin Ioniţă szerint több hibás lépését, mint például ez utóbbit is jól leplezte. Jelenleg ő rendelkezik a legnagyobb EU-s pénzforrások felett a kormányon belül, lévén, hogy az egyik legfontosabb tárcát vezeti.

Ami politikai attitűdjét illeti, nemcsak társadalmilag, de kormányon belül is jó a megítélése, a Victoria-palotában adnak a szavára. Az elemzők


komoly, szavahihető politikusnak tartják,

jó retorikával. Iosif Boda szerint jobb eredményeket tudott felmutatni korábbi minisztersége alatt, amikor a területfejlesztési és lakásügyi tárca élén állt. Mióta egy összevont minisztériumot vezet – emellett átmenetileg az IT-minisztériumot is Nagy Zsolt helyett – csökkent a teljesítménye.

Boda szerint a régiófejlesztési tárca (kormányátalakítás során az Európai Integrációs Minisztériumból, valamint Területfejlesztési és Lakásügyi Minisztériumból vonták össze – szerk. megj.) hatásköre túlságosan széles, így Borbély teljesítményét nehéz értékelni.

7,07-es végső osztályzattal még így is kormányelső Borbély a 22-es rangsora alapján.


Markó Béla művelődésért, oktatásért és európai integrációért felelős kormányfőhelyettes

Markó politikus, nem szakértő, aki nem villogott túlságosan sokat kormányfőhelyettesi tisztségében. Emiatt Boda nem is osztályozta tevékenységét, Moraru és Ghinea pedig lepontozta. Mindemellett az összekötő híd szerepét játszotta az RMDSZ és román politikai szféra között – véli Sorin Ioniţă.

Megjegyzik, hogy Markó a legjobb kormányzati kapcsolatokkal rendelkező magyar politikus. Emellett mindvégig jó kapcsolatokat ápolt a miniszterelnökkel – Markó maga is hivatkozott a sikeres kormányülésekre lemondása során.

Cristian Ghinea szerint ha nem is látványos Markó szakmai teljesítménye, politikai feladatát véghezvitte: biztosította az RMDSZ zökkenőmentes kormányzati részvételét. Kormányfőhelyettesként


igazán nagy kezdeményezései nem voltak,

kormányzati teljesítménye abban áll a politológusok szerint, hogy megerősítette az RMDSZ imázsát a bukaresti prérin.

Az RMDSZ elnökének teljesítményét némiképp beárnyékolja a népszavazási bukta, Teodorescu ezért le is pontozta. Olyan volt mint egy jó autó, amivel aztán a sofőr a falnak ütközött – értékelte Ioniţă.

Markó kormányzati tevékenységére 6,83-as átlagosztályzatot kapott az elemzőktől. A lap olvasói jóval kevesebbre becsülték, tőlük csak 3,14-et kapott. Végső osztályzata átmenőjegy: 5,34, ezzel a tizenhétből hetedik helyen áll a miniszterek sorában.


Nagy Zsolt, volt informatikai és távközlési miniszter

A szakemberek nehéz esetnek tartják. Többen nem osztályozták, mondván, hogy megvárják, míg az ügyészség nyilatkozik az ellene folyó bűnvádi eljárásban.

Bogdan Teodorescu: Nagy Zsolt jól teljesített mandátuma alatt, a hívásdíjakat 25 százalékkal sikerült csökkentenie, az IT-területén számos új befektetőt hozott, informatizálta a hátrányos helyzetben levő településeket. Pârvulescu szerint a felfüggesztett minisztert a DNA ügyosztálya által elindított vizsgálat miatt nagyobb médianyilvánosság övezte, mint például Borbélyt; ez utóbbitól 5-ös osztáyzatot kapott.

Mircea Kivu érdemének tartja, hogy nem tett keresztbe a román információs-technológia piacára belépni akaró cégeknek, ezért kiérdemelte a 9-es érdemjegyet. Kivu nem számította a folyamatban lévő bűnvádi eljárást, szerinte ez magaviseleti kérdés, nem pedig szakmai. Az RMDSZ volt informatikai minisztere


jó szakmai imidzset épített magának mandátuma idején.

Minden komolyabb cég szívesen venné, ha Nagy Zsolt infós, kereskedelmi imázsa fémjelezné – vélte Moraru, mégis 2-essel osztályozta.

Nagy Zsolt elemzőktől kapott átlagosztályzata 6-os. Markóhoz hasonlóan a 22-es folyóirat olvasói 3,5-ös érdemjeggyel őt is lepontozták; 4,75-ös végső osztályzattal a Tăriceanu kabinet miniszterei között a 13. helyen áll – Tăriceanutól mintegy 0, 25 pont választja el.


Korodi Attila környezetvédelmi miniszter

Vegyesen értékelik tevékenységét. Pârvulescutól 8-as, Morarutól 5-ös érdemjegyet kapott. Mircea Kivu nem osztáyozta. Sorin Ioniţă szerint túl rövid ideje miniszter, hogy értékelni lehessen, Teodorescu szerint visszafogott.

Érvek, melyek mellette szólnak: szakmailag felkészült, jó kapcsolatokat ápol a civil társadalommal, uralja a tárcája nyújtotta hatásköröket és jó viszonyt tart fent a sajtóval – jellemezte Boda.
Egyik markáns lépése Teodorescu szerint, hogy ellenállt az olaszországi szemét Romániába szállításának.

Morar úgy ítéli meg, túl sok probléma tornyosul Korodi feje fölött: a szárazság kezelésére a vezetése alatt álló tárca mai napig nem dolgozott ki hathatós stratégiát.

Korodi végső osztályzata: 5,6 -os, ami átmenő jegy. Az elemzők 6-al ebben az esetben is jobbnak ítélték Korodi miniszteri tevékenységét, mint az olvasók, ez utóbbiaktól Korodi 5,2-es jegyet kapott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS