2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újból követeli a magyar feliratokat a BKB

S. Z. 2007. július 14. 12:50, utolsó frissítés: 12:49

Az egyetem honlapján megjelent a magyar tartalom, van „Isten hozott” és lesznek háromnyelvű feliratok – replikázik Magyari Tivadar BBTE-rektorhelyettes.


A Bolyai Kezdeményező Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy a Mihai Răzvan Ungureanu volt román külügyminiszter által megjelölt 2007. július 1-i határidő elteltével sem mozdult elő a Babes-Bolyai Tudományegyetem többnyelvű feliratainak ügye – áll a BKB július 14-én kiadott közleményében. A bizottság követeli, hogy 2007. augusztus 31-ig kerüljenek ki a magyar feliratok a BBTE falaira. Ellenkező esetben a BKB önerőből fogja elhelyezni azokat – fenyegetnek.

A BKB Magyari Tivadar rektorhelyettest is élesen támadja amiatt, hogy az egyetem honlapján tagadja, hogy a magyar karok létrehozására eddig született volna részletes terv. Szerintük „cinikus hazugság” a rektorhelyettes azon kijelentése, miszerint részleges elmozdulás történt volna a többnyelvű környezet irányába, mióta az egyetem Chartája kimondja, hogy a magyar tagozaton a kommunikáció nyelve a magyar. Továbbáminősíthetetlennek tartják

Magyari azon kijelentését, miszerint „az egyetem felépítésének jelenlegi koncepciójában nem fér el nyelvi-etnikai szerkezeti elkülönülés”.

Magyari Tivadar a Transindexnek úgy nyilatkozott, ő - illetve az általa képviselt tanári közösség - nem kíván vitába bonyolódni a BKB-val. Tartja magát ahhoz a januári állásfoglaláshoz, miszerint a BBTE magyar oktatóinak döntő többsége támogatja a magyar tagozat önállósítását és az önálló magyar tannyelvű tanszékek és karok létrehozását azzal a kitétellel, hogy sokan nem értenek egyet a BKB által választott módszerekkel valamint az általa kezdeményezett, sokszor megfontolatlan, megtervezetlen, zavarkeltő és manipulatív eljárásokkal.

Magyari elmondta, pontos és eddig tartható stratégiát követnek a problémák kezelésére, és lassan


nehéz lesz cáfolni az előrehaladást:

a BBTE honlapján például már van magyar nyelvű, valós tartalom, tegnap óta a Farkas utcai épület épületben elhelyezett kijelzőn magyarul is megjelenik az „Isten hozott”, és hamarosan háromnyelvű feliratok fognak megjelenni az egyetem épületein.

Azonban nem ez a fő cél – fogalmazott Magyari – az a legfőbb igyekezetünk most, hogy a felvételi, a tanévkezdés zökkenőmentes legyen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS