2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó ajánlata: biztos bejutó lehetne Tőkés

S. Z. 2007. július 17. 17:00, utolsó frissítés: 16:59

Az RMDSZ-elnök már nem is az EP-listáról tárgyalna a független jelölttel, hanem egy „új típusú együttműködésről”, mely egyik fél szabadságát sem korlátozza. Tőkés a napokban válaszol.


Befutó helyet ajánlott az EP-jelöltlistán Markó Béla RMDSZ-elnök Tőkés Lászlónak. A július 17-én kiadott, a Szövetségi Elnöki Hivatal fejlécével ellátott és Markó Béla által aláírt közleményben ez áll: „(...) javasolja az RMDSZ Állandó Tanácsa az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének, hogy szerepeljen bejutó helyen európai parlamenti listánkon, megteremtve ezáltal a romániai magyar összefogás listáját. Megismételjük meghívásunkat egy megbeszélésre, amelyen az együttműködés konkrét feltételeit megtárgyalhatnánk.”

Azért fontos fejlemény ez az utóbbi hetek üzengetése után, mert az RMDSZ eddig sosem jött ennyire konkrét ajánlattal Tőkés számára. Az RMDSZ politikusai mindig egy Markó-Tőkés találkozótól tették függővé a független jelölt EP-listán való szereplését, és csupán céloztak arra, hogy a püspök-politikus esetleg befutó lehetne az RMDSZ listáján.A találkozó tárgya a hosszútávú együttműködés

További újdonság, hogy immár nem Tőkés befutó helye lenne a kérdés a majdani találkozón, melynek időpontja és helyszíne továbbra is vita tárgya. A közlemény szerint a cél „egy olyan új típusú együttműködés kialakítása, amely egyrészt tartósan biztosítja a közösségünk számára elengedhetetlenül szükséges politikai eszközöket, másrészt senki eszmei-elvi-ideológiai szabadságát nem korlátozza.

Ezek szerint egy ilyen együttműködés természetesen feltételezné a közös célok megállapítását és azok szolidáris képviseletét is, de nem csorbítaná egyikünk vagy másikunk önállóságát.”


Nem tudni, hogy Nagy vagy Winkler „esik”

Egyelőre nincsen információnk arról, hogy az ajánlat nyomán az RMDSZ-lista első két helyezettje, Nagy Zsolt és Winkler Gyula közül ki „csúszik ki” a biztos befutó helyek egyikéről. Mint ahogy azt sem tudni, hogy a második, vagy netalán az első helyet szánták Tőkésnek.

Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke úgy reagált a Transindexnek, hogy egyelőre nincsen módjában hivatalos választ adni az ajánlatra. Annak elfogadása vagy elutasítása végső soron Tőkés Lászlótól függ. Az ajánlat „benne volt a levegőben” – fogalmazott – és fontos, hogy így egy fokkal világosabb a helyzet.

A kampányfőnök a válaszadás előtt mindenképpen nyélbe szeretne ütni egy Markó-Tőkés találkozót, és itt többek közt az ajánlat konkrét részleteiről szeretne egyeztetni. A megbeszélésre a napokban sor fog kerülni – mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS