2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Irredenta kiképzőtáborból" nagypolitikai esemény

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2007. július 18. 14:15, utolsó frissítés: 13:29

Tusnádfürdő polgármestere: itt fogalmazódnak meg a kérések. Szilágyi Zsolt: polgárjogot nyert a szellemisége. Németh Zsolt: a nagypolitika formálója. Derzsi László főszervező: jó buli is.

Hivatalosan is megnyílt ma délelőtt, röviddel tíz óra után a 18. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Tusnádfürdő polgármestere, Zólya Zoltán a zsúfolt fősátorban elmondta: a nagykorúvá vált rendezvénynek köszönhetően sok dolog szállt föl a tusnádi hegyek közül. Itt fogalmazódtak meg az erdélyi magyarság kérései, a székelyek gondjai – így a polgármester, aki az autonómia szükségességét hangsúlyozta.

Szilágyi Zsolt új pólót kapSzilágyi Zsolt új pólót kap

Szilágyi Zsolt a tábor állandó, de mindig változó jellegére mutatott rá. 1990-ben 150-200 fiatal gyűlt össze Bálványoson, a román sajtó pedig irredenta kiképzőtábornak állította be a rendezvényt. 18 év alatt azonban polgárjogot nyert a tábor és szellemisége – fejtette ki az EMNT alelnöke, köszönetet mondva azoknak, akik előadásaikkal, sajtóbeszámolóikkal, részvételükkel hozzájárultak a rendezvény fejlődéséhez és sikeréhez. Igaz rá a sokat hangoztatott Csak együtt sikerülhet szlogen – jelentette ki.

Tudjuk jól, hogy nem vagyunk teljesen európaiak – mutatott rá, a demokráciadeficitre célozva. A tusnádi szervezők büszkék, hogy hozzá tudtak járulni az európaivá válás folyamatához, és elsőként vetettek fel olyan témákat, mint az autonómia, a regionalizmus, föderalizmus vagy éppenséggel a közös román-magyar kormányülések. Azok a témák, amelyek néhány éve tabunak számítottak, mára polgárjogot nyertek – mondta.

Szervezők egymás közt: Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt, Gáll Zoltán (tavalyi főszervező), Ilyés Szabolcs (2004-es főszervező), Derzsi László és az új pólóját próbálgató Németh ZsoltSzervezők egymás közt: Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt, Gáll Zoltán (tavalyi főszervező), Ilyés Szabolcs (2004-es főszervező), Derzsi László és az új pólóját próbálgató Németh Zsolt

Szilágyi Tusványos negatív oldaláról is beszélt: a rendszerváltás után túlzott reményeink voltak – mondta. A tusványosi nemzedék azonban kopogtat az ajtón; az erdélyi magyar nemzedékváltást nem lehet halogatni, az egy bukott rendszer fenntartása lenne – vélekedett. Tusványos olyan, mint az élet: sokkal több az öröm, a mulatság és a remény, mint a szomorúság – fejezte be gondolatmemenetét.

Derzsi László, a tábor főszervezője az előadásokkal párhuzamosan futó alternatív programokra és az esti koncertkre hívta fel a figyelmet, kellemes időtöltést kívánva mindenkinek.

Ad-hoc kiállítás az utóbbi évek Tusványos-pólóibólAd-hoc kiállítás az utóbbi évek Tusványos-pólóiból

Németh Zsolt a 18 éves múlttal kapcsolatban kifejtette: kevés rendezvény élte túl a rendszerváltás óta eltelt éveket. Lehetetlen összefoglalni azt a folyamatot, amelynek során egy földalatti rendezvényből a nagypolitika formálójává vált a tábor.

Németh szerint a tábor idei szerepe egy kiterjedt román-magyar együttműködés elősegítése lenne, amely hozzájárulhatna az egységes, erős Európa megteremtéséhez. A magyar külügyi szakértő úgy látja, Európa jelenleg gyenge, mert nem egységes.

Mindjárt nyitunk!Mindjárt nyitunk!

Ugyanígy Románia és Magyarország is gyenge – utóbbiban szerinte jelenleg a látszatdemokrácia irányába tartó féldemokrácia van. Románia gyengeségét éppen az mutatja, hogy nem tud azonosulni a másfél milliós kisebbsége számára szükséges autonómiával. Szintén gyengeségnek nevezte azt, hogy egy ekkora csoport létében fenyegetve érzi magát, és nem tud azonosulni azzal a politikával, amelynek részese.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS