2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein: irányadó lett az RMDSZ-ben, hogy benyaljunk a vezetőségnek

Kiss Botond István 2007. július 20. 19:13, utolsó frissítés: 18:54

Az RMDSZ megválasztott SZKT-tagjai nem érdekeltek abban, hogy politikai vitát gerjesszenek szövetségen belül. Tőkésnek kellene implikálódnia az RMDSZ szervezeti reformjába.
A felső vezetőséggel jóban lenni, vagyis magyarul „benyalni” – ezt követték az SZKT-ba nem közvetlenül kijelölt tagok, helyi vezetők az utóbbi időben az RMDSZ-en belül ahelyett, hogy politikai vitát gerjesztettek volna – nyilatkozta Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es szenátor, a Tusványosi Szabadegyetem Demokráciadeficit Romániában és Magyarországon c. előadása keretében.

Eckstein felhívta a figyelmet: az RMDSZ komoly demokrácia-deficittel küszködik, ezt pedig igazolja, hogy az SZKT tagjainak felét nem közvetlenül választják meg, hanem a párt központi vezetősége jelöli ki azokat. Maga Frunda György is – a Szövetségi Képviselő Tanács (SZKT) üléseinek vezetőjeként – unalmasnak, egyhangúnak tartotta az RMDSZ legfőbb döntéshozó testületének üléseit, amikor kijelentette, „hozzuk létre saját ellenzékünket” – magyarázta a kolozsvári szenátor. A szövetségből hiányzik a belső verseny, megszünt a pluralizmus – szögezte le az előadó.


Az RMDSZ szenátora szerint Markó Béla szövetségi elnök 2004-ben egy alkalommal kijelentette: az RMDSZ nem egy Janus-arcú szervezet, bármilyen kormányzati/politikai szövetségest vált, ez nem jelenti a vezetőség leváltását is egyben.Több ízben is szembefordult a demokráciával az RMDSZ, ez pedig a román partnerek szemében is rontott az alakulat politikai imidzsén. Először az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vagyonnyiltakozatokat vizsgáló tevékenységének korlátozásával – a politikusok vagyonát átvilágító törvény elfogadásában maga Markó sem volt érdekelt, – másodszor pedig a népszavazáskor, mikor nem engedte szabad lelkiismeretük alapján szavazni a magyar választókat – vélekedett az RMDSZ honatyája.

„Tanácsolom Tőkés Lászlónak, amellett, hogy a szövetség listájáról korrupcióval vádolt személyek lecserélését kéri, ami egyébként jogos kérés, követeljen demokratikus szervezetet is, illetve vállaljon szerepet egy olyan demokratikus szervezet kiépítésében, amit az aradi kongresszuson nem sikerült létrehozni.” – így Eckstein.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS