2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A régiókat nem kijelölni, elfogadni kell

P. E. É. 2007. július 23. 13:07, utolsó frissítés: 2007. július 21. 15:57

Félnek-e a román politikusok az önkormányzatiságtól? Jó-e az EU-s pénzek centralizált leosztása? - forró témákról a tusványosi kánikulában.
Félnek - és nemcsak a románok - az önkormányzatiságtól, a régiókra osztástól. Ezért erőszakosan beleavatkoznak a kialakulásba, maguk rajzolják meg a régiókat és akarják kijelölni a hatásköreiket.

De akkor mi értelme? Hogyan lehet ilyen helyzetben is értelmet adni a regionalizmusnak? - Csáky Pál, Louis Maria de Puig, Kósa Lajos, Borbély László és Gedei József válaszolnak Szilágyi Zsolt moderátor kérdésfelvetéseire.

Csáky Pál volt szlovák miniszterelnök-helyettes, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a szubszidiaritás elvének kiteljesítésében hisz, a régiókra való felosztás mellett foglal állást. Előadásában kifejtette, az Európai Unióban sem teljesen eldöntött a régiók kérdése, két nagy álláspont körül fókuszálódnak a tagországok. Egyesek a tagországok integritása mellett kardoskodnak, mások pedig a régiókban látják a perspektívát.
A regionalizmus politikai-társadalmi és gazdasági előnyökkel járna, amelyek szervesen összefüggenek. Egy társadalom akkor lesz erős, ha autonóm polgárok szövetségévé válik. Nyugat-Európában mindig is azok az országok voltak erősek, amelyekben a hatalom decentralizált – így Csáky.

Szlovákia a nemzeti félelemből, illete a csehszlovák hagyományokból kifolyólag 1993-ban nagyon centralizált lett, és ezért nem is a történelmi hagyomány alapján hozták létre a régiókat, számolt be a szlovák politikus.


A regionalizáció elkerülhetetlen –

tartja a katalóniai képviselő, az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének tagja, Louis Maria de Puig. De Puig általánosságokban számolt be a spanyol nemzeti kisebbségek és a régiók kapcsolatáról.

A Franco-diktatúra idején a nemzeti kisebbségek Spanyolországban sem rendelkeztek saját intézményekkel, nem tanulhattak saját nyelvükön. A rendszerváltás után ez megváltozott: Spanyolország hetven millió lakosa ma 17, aszimmetrikus autonómiával rendelkező régióban él.

Az autonómia szerinte nem jelent anyagi többetet, azonban a szimbolikus értéke nagyon jelentős. Ugyanakkor fontos, hogy az autonómiában az identitás és a terület egybeessen: Madridban élő katalánoknak nem lehet átruházni a Katalóniában élők jogait.
Normálisan élni

Az egyik legsikeresebb magyarországi városvezetőként bemutatott debreceni polgármester, Kósa Lajos beszámolt arról, hogy hazájában nem működik a regionalizmus, a régiós programokról is a kormány dönt.

Elmondta, a magyarokban még csak mentalitás szintjén sem beszélhetün regionalizmusról: nemhogy a regionális, de megyei identitástudat sem alakult ki, csak a helyi identitástudat működik. A régiók, mivel mesterségesen hozták létre őket, nem fejlődnek szervesen, a pénzek elosztása a lakosok száma szerint történik, nem pedig a szükségletek szerint.

Ez azért nem egészséges, mert nem tudnak stratégiailag gazdálkodni, ha Jászberény kap egy kicsivel több pénzt valamilyen fejlesztésre, a debreceniek nem értik meg, miért van rá szükség. Számukra az a fontos, hogy a városuk minél többet kapjon.

De ha egy olyan helység kapná meg azt az összeget, amellyel szorosabb történelmi-kulturális-gazdasági kapcsolat, akkor sokkal könnyebben elfogadják, mert tudják, hogy közvetve vagy közvetlenül ők maguk is haszonélvezői lehetnek a fejlesztésnek.

Ha megpróbálnánk normálisan élni, Bihar–Hajdú-Bihar–Szatmár megyék képeznének egy szervesen működő régiót - mondta Kósa. Érvként a Debrecen és Nagyvárad, Nagyszalonta példáját hozta fel, e városok között a gazdasági és kulturális kapcsolatok hatékonyabban működnek a határokon átnyúlva is, mint más helységekkel.


Vízilabda vébé Váradon és Debrecenben

Most például Nagyvárad és Debrecen közösen készülnek vízilabda-világbajnokság szervezésére. Kósa kijelentette, a regionalizmus azért is jobb, mert személy szerint nem hisz a kormányokban, hiszen a kormány célkitűzései helyi szinten nem értelmezhetőek.

Kicsit ugyan jobb kormánypárti polgármesternek lenni, mert kevesebb a macera, az ellenőrzések stb. Hátránya, hogy valamilyen szinten lojálisnak kell lenni a kormányhoz még akkor is, ha az hibázik – mondta. Az ellenzékiség előnye viszont az, hogy a kudarcok miatt nyugodtan lehet szidni a kormányt.


Pusztuljanak a fővárosok

A decentralizácó fontosságának kiemelésére elmodta: a nagyvárosok frusztrációja, hogy a költségvetés nagy részét a főváros kapja meg. 300 milliárd kulturális intézményekre szánt pénzből 280 milliárd Budapestre kerül, ugyanez van a sport és más területek esetében is.
Románia sikeres, épp csak a pénz hibádzik

Borbély László fejlesztési, középítkési és lakásügyi miniszter a román kormány sikereiről számolt be, 35 fejlesztési tervet készítettek el. Románia idén sem tud nagy pénzeket lehívni az EU-tól: 400 millió eurót kapunk, a strukturális alapok 2 százalékát.

A decentralizáció még nem honos Romániában, bebizonyosodott, hogy nem elég 8 régióra osztani az országot, újra kell rajzolni őket, hatásköröket adni nekik – így Borbély, folytatva: az Uniótól új stratégia kigondolására 2009-ig, a gyakorlatba ültetésre pedig 2012-ig kaptunk haladékot.

Aztán hirtelen a bűnvádi eljárás alá helyezett négy RMDSZ-es képviselőről kezdett beszélni, akiket azzal vádolnak, hogy magyar többségű helységeket előnyben részesítettek. A miniszter hangsúlyozta, a pályázatok, pénzek odaítélése versenyképesség alapján történik. Azok a megyék, régiók, amelyek egyáltalán nem állnak elő projektekkel, mert nem kellően tájékozottak, vagy más okok miatt, azok nem kaphatnak pénzt csak azért, mert hátrányos helyzetben vannak – erre létezik egy elkülönített alap.


Nem kijelölni, elfogadni

Gedei József, Jászberény polgármestere saját régiós tapasztalatairól számolt be: a jászoknak nemcsak a gazdasági vetület fontos, hanem az identitás megőrzésére is ugyanakkora hangsúlyt kell helyezniük. A polgármester szerint a régiókat nem megrajzolni, megalkotni, hanem elfogadni kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS