2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem kötöttek házasságot: "még ismerkedniük kell"

Kiss Botond István 2007. július 30. 18:38, utolsó frissítés: 18:17

Tőkés feltételekkel, de indulna az RMDSZ-listán. Erről szakértői munkacsoportok egyeztetnek augusztus 24-ig.
Közös szakértői munkacsoport létrehozásáról állapodott meg Tőkés László és Markó Béla július 30-án, Kolozsváron tartott csúcstalálkozóján, mely az erdélyi magyar közképviselet további működéséről és a közös EP-lista feltételeiről egyeztetne az elkövetkezőkben.

A találkozón az RMDSZ és az EMNT egyaránt az erdélyi magyar közös célokról és a közös EP-képviselet feltételeiről szóló dokumentumtervezetet adott át egymásnak. A tárgyalásra mindkét fél egész stábbal érkezett – az RMDSZ képviseletében Markó mellett Borbély László és Lakatos András ügyvezető alelnök, Szász Attila államtanácsos, Szepessy László kabinetfőnök, valamint a Tőkést támogató szervezetek képviseletében Szilágyi Zsolt kampányfőnök, Fodor Imre SZNT-elnök, Toró T. Tibor EMNT-alelnök is megjelent.

A felek egyetértettek abban, hogy - a kicserélt tervezetekben megfogalmazottak alapján - a közös alapvető célok továbbitárgyalási alapot nyújtanak az együttműködéshez.

A további egyeztetésről és közös EP-jelöltlistáról augusztus 24-ig ezeknek a munkacsoportoknak kell dönteniük. Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta, csak azután kerülhet sor újabb találkozóra Tőkés és közte, miután a szakértői csoportok valamilyen megegyezésre jutottak.

"Gyere, Béla, fogjunk kezet!" - így Tőkés a sajtótájékoztató végén. Markó: "jó, de vegyük fe előbb a zakónkat"


Tőkés László a tárgyalás után sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hajlik arra, hogy az RMDSZ-listán induljon, tekintettel arra, hogy ez az egyedüli lehetséges jogi megoldás. Mindazonáltal csak feltételekkel köt egyezséget. Markó a választási együttműködést javasolta számukra, míg az EMNT a tavaly novemberben már meglebegtetett Erdélyi Magyar Kerekasztal (EMK) létrehozására tett újabb javaslatot - mondta Tőkés.


A püspök elmondta, bizonyos kérdésekben, mint például az EMNT által erdélyi magyar közéletben szorgalmazott rendszerváltás, nem értettek Markóval egyet, de a közös listáról való megállapodás nem egyik napról a másikra történik, “jobban meg kell ismerniük egymást a feleknek, mielőtt megkötnék a házasságot”.

A két "kívánságlista", mely a párbeszéd alapját képezi

>> RMDSZ-dokumentum a "közös nemzeti célokról"

>> EMNT-SZNT lista

Markó szerint nem előlegezhető meg a tárgyalások végkimenetele, ennek ellenére a tavaly kezdeményezett és ez évben az RMDSZ és Tőkésék közt megszakadt tárgyalásorozatnak a kolozsvári találkozóval egy új fejezete kezdődött. Ha létezik egy olyan igény, hogy az RMDSZ melletti szervezetek is ellássák az erdélyi magyar képviseletet,


arról tárgyalni kell,

nemcsak az EP-választások kapcsán, hanem azon túlmenően is. Hangsúlyozta: „nem élhetünk abban a tévhitben, hogy megegyezésre jutunk minden pontban, de az alapvető célkitűzéseket illetően mint az autonómia kérdése, az erdélyi infrastruktúra, anyanyelvű oktatás vagy kultúra kérdésében alapjában véve egyetértenek.”

A kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban tartott sajtótájékoztatón Markó szemmel láthatóan ideges és csalódott volt; ez annál is inkább feltűnt, mert Tőkés viszont nagyon nyugodtan válaszolgatott a kérdésekreA kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban tartott sajtótájékoztatón Markó szemmel láthatóan ideges és csalódott volt; ez annál is inkább feltűnt, mert Tőkés viszont nagyon nyugodtan válaszolgatott a kérdésekre


A találkozón a két tábor nem egyeztetett külön-külön az egymásnak átnyújtott napirendi pontokról – ez a munkacsoportok dolga lesz az elkövetkezőkben – Tőkés beszámolója szerint azonban félév után nagyvonalakban sikerült tárgyalni az együttműködés elvi alapjairól és az EP-választásokon való jelöltállításról. “Túltettük magunkat azon, ami elválaszt –


matematikai kényszer is közreműködik

abban, hogy tárgyalunk és a szándékok egybevágnak” – vélte az egyelőre még független EP-jelölt.

Az RMDSZ vezetője elmondta, a további egyeztetések a munkacsoportokban folynak majd.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS