2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pontok nem számítanak: olcsó állami lakás tisztségviselőknek

Kiss Botond István 2007. július 31. 18:22, utolsó frissítés: 18:17

Az ANL-program legfőbb kedvezményezettjei elősorban maguk a kormánytagok és lakásügyi hatóság tisztségviselői. A DNA nyomoz az ügyben.


Július 30-án a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) elrendelte a Lakásügyi Hatóság (ANL) vezetőinek és igazgatóinak vagyon-kivizsgálását. A DNA először az ügyben érintett ANL-tagokat azonosítja, ezt követően indítja el a felelősségrevonási eljárást– jelentette be a DNA sajtószóvivője.

A vizsgálat amiatt kezdődött, hogy a Cotidianul napilap nyilvánosságra hozta a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium néhány igazgatójának vagyonnyilatkozatát, melyből kiderült: a tisztségviselők számos ANL-ingatlant kedvezményes áron vásároltak meg a kormánytól, luxusjárműveket birtokolnak, emelletttöbb milliárd lejes bankszámlákat nyitottak

az elmúlt időszakban. Az ügyben leginkább érintett a kormány lakásügyi hatóságának (ANL) igazgatója, Gheorghe Popescu, aki a lap értesülései szerint több tízezer eurót adott kölcsön magánszemélyeknek és cégeknek.

Popescu mellett a DNA Mihai Voicut, a kormányfőtitkárság tevékenységéért felelős tárca nélküli miniszter esetében is nyomoz, akinek egy 220 négyzetméteres négyszobás ANL-villa szerepel a vagyonyilatkozatában. Ezt Voicu a bukaresti és országos ingatlanárak átlagánál jóval olcsóbban, áfával együtt 106 000 euróért vásárolta meg az államtól.

Emellett a politikus egy további tömbházlakást vásárolt 56 000 euróért Bukarest egyik legelőkelőbb negyedében, szintén az ANL-n keresztül. Mindezt annak ellenére, hogy


a miniszternek alacsony a pontszáma

az ANL-lakásokra kiírt kritériumok szerint, mely a kort, családi állapotot, korábbi ingatlantulajdonlást veszi figyelembe és ezek alapján dönt a lakásigényekről.

Lukács Vilmos, a Nemzeti Befektetési Alap (CNI) elnöke például szerződéses alapon a fővárosban jutott hozzá egy ANL lakosztályhoz, ezenkívül vagyonyilatkozatában szerepel egy ház, újabb lakosztály, egy nyaraló és több mint 45 hektárra kiterjedő terület. Továbbá 200 000 RON értékű bankszámlát nyitott – számol be a Gândul. Egyébként a CNI a kormány lakásügyi hatóságának testvérintézménye, mindkettő a Területfejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik.

Alexandra Cornelia Tudorancea, az ANL főtanácsadója nemrégiben vásárolt egy újabb apartmant Marosvásárhelyen, ugyancsak "saját hatóságán" keresztül. A Cotidianul szerint a tanácsadó immár két lakás, két nyaraló és egy garzonlakás tulajdonosa. A lakásvásárlások miatt DNA figyelmébe került további személyek Stelian Negrea pénzügyi tanácsadó, illetve Nicolae Chiriac az ANL aligazgatója.


„Jogállamban élünk,

a DNA-nak jogában áll vizsgálatot indítani, ha úgy ítéli meg” - kommentálta az ügyet Borbély László, az illetékes tárca vezetője. Arra a kérdésre, hogy miért nem nyilvános az ANL lakásokra szerződött tisztségviselők listája, elmondta: a lista nem az általa vezetett tárca hatáskörébe tartozik, mivel a listát a lakásügyi hivatal kezeli. Valószínű, hogy a ANL tulajdonosok között újságírók és politikusok is szerepelnek; a jelenlegi törvény nem tiltja a lakásvásárlást – így Borbély.

A tisztségviselők listája azért sem nyilvános, mert az állammal kötött szerződések alapján a további ingatlankölcsönök kifizetését a bankok kezelik – fejtette ki a Transindexnek a regionális fejlesztési miniszter.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS