2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Párhuzamos interjú Borbéllyal és Csegzivel

Kiss Botond István 2007. augusztus 02. 17:37, utolsó frissítés: 17:22

Csegzi a magyar-román együttélés mellett teszi le a garast, Borbély amiatt kritizál, hogy #b#Marosvásárhely nem pályázik EU-s pénzekre#/b#.


Mivel próbálja majd a vásárhelyi román szavazókat megszólítani a jelenlegi Dorin Florea polgármester ellenében?

Borbély László: – Azzal szólítom meg őket, hogy többet tudok tenni a városért, mint Florea. Véget kell vetni az etnikai szavazásnak Marosvásárhelyen, győzzön az a jelölt, aki a város érdekeit képviselni tudja. Úgy érzem, az elmúlt 18 évben olyan eredményeim vannak, melyeket a román szavazók is ismernek.


Tavaly például egy, a város román polgárai körében készített közvéleménykutatás után – mely során 1100 választót kérdeztek meg – nekem adták az “Év embere” díjat, lekörözve például Eugen Nicolăescut (egészségügyi miniszter szerk. megj.), aki ugyancsak a központi adminisztrációban dolgozik.


Csegzi Sándor: – Egyelőre csak én vagyok a jelölt a 2008-as választásokra. Más párt mindeddig még nem nevezte meg jelöltjeit, a kérdésnek így még nincs aktualitása. Nyilván a román szavazókat is meg kell tudni szólítani és szerintem nem valaki ellen, hanem valamilyen cél érdekében: a magyar-román együttélésében.

Volt idő, amikor a románok szívesen beszéltek magyarul, s a magyarok is gátlások nélkül beszéltek románul. Természetes módon kell kezelnünk ezt a kérdést, figyelve egymásra, tisztelve egymást. Látok hajlandóságot erre, s ezt a viszonyulást szeretném erősíteni az emberekben – magyarokban és románokban egyaránt.

A 2004-es választások során kiderült azonban, sok magyar szavazott “át”. Elsősorban ezeket a szavazókat kell “visszafordítanom”, ez pedig nem mutatkozik könnyű feladatnak.


Milyen körülmények között lenne hajlandó visszalépni a másik jelölt kedvéért?

B.L.: – Ez egyelőre csak egy feltevés, nem aktuális probléma tekintve, hogy nem nekem kellene visszalépnem. Azt hiszem, hogy nem jártuk körül eléggé körültekintően a problémát. Megjegyezném, hogy már tavaly ősszel az munkált bennem, hogy az RMDSZ minél hamarabb kijelölje polgármesterjelöltjét.

Akkor lépnék vissza, ha az előválasztások során bebizonyosodna, kevesebb esélyem van, mint az ellenjelöltnek. Az előválasztásokat meg kell szervezni, el kell gondolkodtatni a város szavazóit ebben az ügyben.

Úgy gondolom azonban, hogy

a jelölés szoros, 20:23-as végeredménye egyáltalán nem kellene megnyugtassa

a mostani választmányt. Ez az arányt egy jelzésként kell felfogni.

CS.S.: – Semmilyen “másik jelölt” kedvéért nem vagyok hajlandó visszalépni. Engem egy fórum, a városi szervezet választmánya jelölt ki, szabályosan. A kijelölésem egy folyamat része volt, a választmányi gyűlés ezt 2004 után nagyon komolyan vette.

A munkám ismertetése érdekében rendszeres beszámolókat tartottunk alpolgármestereknek, tanácsosoknak. Ez a fórum ismertette munkám, annak ellenére, hogy a sajtóban kevesebbet szerepeltem. Nagy hátrány, hogy nem volt elég hangsúlyos a sajtónyilvánosságom. Ennek több oka van, lényeges a továbbiakban, hogy jobban figyeljek erre. A munkám során szerzett tapasztalatok és a jelölésem utáni visszajelzések alapján is állíthatom, van támogatottságom. Nyilván


népszerűségemen még javítanom kell.

Közvéleménykutatást kellene tartani december tájékán, ennek alapján kell értékelni a helyzetet. Addig is összefogott energiával kell dolgoznunk a cél érdekében. Ezt várom az RMDSZ minden szintű képviselőjétől.


Nevezzen meg egy kulturális és gazdasági tervet, amit EU-s pénzalapokból Marosvásárhelyen meg lehetne valósítani?

B.L.: – Itt beszélni kell a valós helyzetről. Központi szintről rálátásom van a fejlesztési tervek állapotára, azonban a Régiófejlesztési Minisztériumnál pályázók ezekről nem beszélnek. A városnak lehetnek stratégiái, de konkrét tervek nincsenek kidolgozva. A Régiófejlesztési Minisztériumban 880 “projektet” tettek le az utóbbi időben, különböző fejlesztési elképzelések megvalósítására. Eközben Marosvásárhelynek két szándéknyilatkozata szerepel a minisztérium asztalán – tehát a pályázatok még szándéknyilatkozatok szintjén állnak, előtanulmány sem készült róluk. Ez a


város számára szegénységi bizonyítvány.

Marosvásárhely nagyon el van maradva fejlesztési tervek tekintetébent. A Somos-tető “felfuttatása” és a Színház Tér felújítása elsőszámú projekt. A Színház Tér esetében nem szabad kölcsönökhöz folyamodnunk – jelenleg a tér átalakítását kölcsönökből fedeznék – ezt a tervet át kell fordítani az EU-s pénzalapokból való finanszírozás irányába. Fontos például, hogy a Várban ne csak látszatbfektetéseket hajtsunk végre, hanem egy átfogó fejlesztést valósítsunk meg.

Összehangolt fejlesztéseket kell folytatni, ezekre 1, 2 milliárd euró pályázható meg. Az előtengely, a biciklisáv- és útépítés, a Liget rehabilitációja mind megoldásra váró kérdések. A városi közlekedést integrált programok révén kell megvalósítani. Az is


a jelenlegi polgármester impotenciáját jellemzi,

hogy nem sikerült semmiféle korábbi városi tulajdont visszaszerezni. Ott van a Sporttelep, amit a városnak vissza kellene vásárolni. A repülőtéri befektetéseket a város gyakorlatilag végig bojkottálta. A Metropolitan-övezet fejlesztése még gyerekcipőben jár.

CS.S.: – Egyelőre azt a két programot emelném ki, melyet sikerült a 7 központi fejlesztési régió prioritási listájára állítanunk – ezekért sokat dolgoztam. Így például a Vár és Somos-tető fejlesztési tervét. Mindkettő első látásra kulturális elképzelés, mivel azonban a minőségi turizmust szolgálják a gazdasági szempontból is fontosak.

Konkrét gazdasági fejlesztési prioritásnak a repülőtér fejlesztését tartom, olyan intézkedések támogatásával, melyek ezt célozzák meg. A város konkrét beavatkozása ebbe a fejlesztési tervbe nagyon sokat segíthet az egész régiónak.

A gazdasági fejlesztési terveim részeként szerepel még a Metropolitan-övezet, melynek megalapításáért nagyon sokat tettem, s ezt mindenki el is ismeri.


Hogyan viszonyulna a város arculatát már meghatározó, olyan jelentős rendezvényekhez, mint a Félsziget-fesztivál?

B.L.: – Úgy viszonyulnék, ahogy eddig is – teljes mellszélességgel támogattam a rendezvényt. Az elmúlt években meg kellett harcolnom engedélyekért a hadsereggel, a Weekend-telepi sportpálya ügyében például; a fesztivál területén történő energiaellátás és más szolgáltatások biztosításáért cégeket kerestem meg.

Felháborító, hogy az év legnagyobb rockfesztiválját a polgármesteri hivatal szabotálta, nemhogy támogatást nyújtott volna. Több esetben is közelharcot vívtunk emiatt a jelenlegi polgármesterrel. Sokkal több támogatást tudnék nyújtani a Félszigetnek, mint amennyit jelenleg kap.

CS.S.: – Ugyanúgy viszonyulnék hozzá, mint eddig: teljes odaadással. Alpolgármesterként a rendezvény mellé álltam, ezt igazolhatják a szervezők. Minden évben együttműködési szerződés szabályozta a fesztivál megrendezését, s ez bizony komoly küzdelmet jelentett a polgármesterrel.

A Félsziget-fesztivál fontos rendezvény a város életében, s teher is egyben, amit vállalni kell. Ilyenkor a várost nagy tömeg lepi el, olyan problémákat jelent melyeket a szervezők vagy résztvevők le sem reagálnak, de nekünk a háttérben helyt kell állni. Azt gondolom a jövőben konkrétabb partner is lehet az önkormányzat.


Melyik Marosvásárhely öt legsürgetőbb problémája?

B.L.: – A városi közlekedés összekapcsolása a különböző szolgáltatásokkal, ugyanis egy ideje azt látom, bedugult a városi közlekedés, a megoldások pedig gyerekcipőben járnak. Vezetékes vízhálózat kiterjesztése, a gázvezetékek kiszélesítését össze kell kapcsolni az utak rehabilitációjával és közlekedési koncepciókkal.

Marosvásárhelyen most épül a terelőút, ez azonban messze nem elég. Nem elég a nehézgépjárműveknek megtiltani a városban való közlekedést, terelőutat kell építeni azoknak, további probléma, hogy jelenleg ezeknek nincs ahova parkolniuk.

Összehangolt koncepcióra van szükség szándéknyilatkozatok terén. A város vagyona egy sürgető probléma. Visszaadtak több felekezeti iskolát, azonban


minősíthetetlen a polgármester viszonyulása

ezekhez. A karbantartások/felújítások elvégzése nem az RMDSZ feladata, hanem a polgármesteri hivatalé. Mozgósítani kell a kaszárnyák visszakérését – ezek jelenleg kihasználatlanul, állami tulajdonban állnak. Ezek városi tulajdonba kerülése érdekében több alkalommal beszéltem kormánytagokkal.

Két, központi támogatásból létrejövő projekt a város fedett-uszodájának rehabilitációja, melyből egy éven belül korszerű, 1000 férőhelyes olimpiai uszoda válik. Kormányzati támogatásból sikerült befedni és felújítani a marosvásárhelyi műjégpályát; a munkálatokra jövő héten írja ki a licitet a kormány, a két fejlesztés 2008 végéig, 2009 elejéig megvalósul.

CS.S.: – A társadalmi élet minden területén sok prioritás létezik. Ismerem ezeket, hisz hét éve foglalkozom városvezetéssel. Mielőtt én jelenteném ki a prioritásokat, azt hiszem egy lakossági véleményszűrőn át kell engedni ezeket a kérdéseket. Ez alapján lehet valódi prioritás-listát felállítani. A folyamat egyábként már zajlik, hamarosan nyilvánossá is válnak a prioritások.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS