2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konkrét eredmény nincs, de mindenki optimista

K. B. – S. Z. 2007. augusztus 10. 15:57, utolsó frissítés: 15:40

A vitás kérdésekről – például a közpénzek elosztásáról – csak jövő héten lesz szó. Az EMNT-SZNT és az RMDSZ egyetért abban, hogy pluralizmus szükséges. #b#Csak kérdés: hogyan?#/b#


Meglepően sok kérdésben közös előrelépés van kialakulóban, de korai lenne megállapodásról beszélni – így foglalta össze a Transindexnek a tárgyalás eredményét Szilágyi Zsolt, az EMNT-SZNT tárgyalóbizottságának vezetője.

Az egyeztetés célja a Markó Béla és Tőkés László által Kolozsváron kicserélt „kívánságlista” közelítése, egy hosszú távú együttműködés az RMDSZ és az ellenzékének tartott szervezetek közöt, illetve az, hogy Tőkés László hajlandó-e lemondani független jelöltségéről és az RMDSZ listáján indulni az őszi EP-választásokon.


“Ami számomra meglepő volt, hogy egyetértettünk abban, az erdélyi magyarság sokszínű és plurális, továbbá hogy a pluralizmust úgy kell biztosítani, hogy ne veszélyeztesse a romániai magyarság képviseletét. Ez komoly tárgyalási alapot képez az elkövetkezőkben” – fejtette ki lapunknak Szilágyi. Elmondta,


nem egyeztettek pontszerűen

a közös EP-listáról és az EMNT által javasolt Erdélyi Magyar Kerekasztal (EMK) létrehozásáról. A következő tárgyaláson – augusztus 17-én – kerül sor az álláspontok közelítésére a támogatási rendszer és közpénzek elosztásának kérdésében. Itt azonban várhatóan igen nehéz lesz közös nevezőre jutni – mondta Szilágyi.

A kampányfőnök szerint a tárgyaláson szó esett a diszkriminatív párttörvény módosításáról, de erről szintén egy hét múlva tárgyalnak majd bővebben.


A közös célok, eszközök és elvek kijelölése volt a fő téma

– nyilatkozott lapunknak Kelemen Hunor, az RMDSZ-tárgyalóbizottság vezetője, hozzátéve, a Markó Béla és Tőkés László által Kolozsváron kicserélt „kívánságlista” alapján egy közös dokumentumot próbáltak felvázolni a felek.

Korábbi anyagaink:

>> Pénzelosztáson kapnak majd hajba az RMDSZ-EMNT tárgyalásokon >>

>> Nem kötöttek házasságot: "még ismerkedniük kell">>

„A célok, érdekek tekintetében nincsenek nézeteltérések, az alapvető kérdésekben – mint például az autonómiaformák, illetve az oktatás – egyetértünk” – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Abban is sikerült megállapodni, hogy az érdekképviseletben pluralizmusra van szükség – így Kelemen. Amikor rákérdeztünk, hogy ezt a pluralizmust az RMDSZ „ernyője” alatt, vagy esetleg másképp képzelik el, az ügyvezető elnök így válaszolt: az RMDSZ van annyira rugalmas, nyitott, hogy


a pluralizmust a szervezeten belül

is meg lehet valósítani. „Az intézményes kereteket mi alakítottuk ki, és ugyanígy változtatni is tudjuk” - mondta, hozzátéve: mindez a jelenlegi tárgyalópartnerekre, az EMNT-re illetve az SZNT-re vonatkozik. Kelemen célzott rá, hogy a Szász Jenő-féle MPSZ fele nem hajlandók nyitni.

Kelemen megerősítette, az EP-választások, illetve Tőkés László esetleges helye az RMDSZ listáján nem került terítékre. „A megállapodás nem az EP-választásig tartana, célunk az, hogy a romániai magyarság hosszútávú politikai képviselete biztosítva legyen” - mondta erről.

Ami a felek közötti hosszútávú együttműködés másik lényeges kérdését, a pénzforrások megosztását illeti, az ügyvezető elnök azt mondta: az RMDSZ nyitott beszélni erről a kérdésről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS