2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatalom, pénz, civil: keresd meg a kakukktojást!

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2007. augusztus 13. 13:27, utolsó frissítés: 2007. augusztus 10. 20:28

A két nagy ifjúsági ernyőszervezet vezetője tud együttműködni, ha muszáj. Az összeborulás elmaradt, de minek is?

Homokvár emelkedik az üresen maradt első padon. Az előadók csemetéinek jóval fontosabb a szájtépésnél, hogy apa lába és a mikrofonokkal teli asztal alatt milyen érdekes dolgokat találni. Ettől valahogy derűs nyugalommal ültem be az utólag MIT-MIÉRT találkozónak nevezett beszélgetésre, s bár nem osztom teljesen azok optimizmusát, akik hévvel beszélnek “Tusványos szelleméről, a párbeszéd és tolerancia jegyében”, mégis volt valami a levegőben, amitől mosolyogtak az emberek. Legalábbis a kezdet biztató volt.

Sándor Krisztina MIT-elnökSándor Krisztina MIT-elnök


Borboly Csaba MIÉRT-elnökBorboly Csaba MIÉRT-elnök


“Engedjük felszabadulni az indulatokat és a gondolatforrásokat. Lehet, túlságosan is belekeseredtünk az utóbbi években a politikai kérdésekbe, és az ifjúsági szervezetek civil aspektusa háttérbe szorult” – fogalmazott Zilahi Imre székelyudvarhelyi újságíró, moderátor az idei Tusványoson szervezett, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) történetét feldolgozó Másfél évtized című kötet bemutatóján.


Van észrevételed?
<br />
Szólj hozzá az oldal alján!Van észrevételed?
Szólj hozzá az oldal alján!
Az ernyőszervezet “történelmének” neuralgikus pontjait

dokumentáló, 22 interjút és egy tanulmányt tartalmazó könyv bemutatója ürügyén ugyanazon sátor – hogy ne mondjam, ernyő – alatt üldögélt a júliusi forróságban Borboly Csaba MIÉRT-elnök, Sándor Krisztina MIT-elnök, valamint a MIT és tagszervezetei számos volt vezetője, köztük Nagy Pál volt MISZSZ-elnök, Kovács Lehel egykori titkár, Vass Levente volt alelnök, Mátis Jenő RMDSZ-es megyei tanácsos, aki a MIT alakulásánál bábáskodott.

balról jobbra: Mátis Jenő, Borboly Csaba, Kovács Lehel, Zilahi Imre, Vass Leventebalról jobbra: Mátis Jenő, Borboly Csaba, Kovács Lehel, Zilahi Imre, Vass Levente


A derültség pillanataiA derültség pillanatai


Míg a volt ifjúsági vezetők gyerekei ott játszadoztak az előadók asztala és a padok között, sorra elő is kerültek azok az erdélyi ifjúsági szférát máig megosztó kérdések, amelyeknek első tünete a MAKOSZ és az ÁME kizárása volt a MIT-ből 1998-ban. (Ha ismered a sztorit, gördíts lejjebb, bár itt minden mindennel összefügg, pedig Hantz Péter nevét le sem írtam.)Az azt követő években a MIT viszonya egyre inkább romlott az RMDSZ vezetőségével, míg végül a MIT kilépett az SZKT-ból és elhatárolódott az RMDSZ-től. Időközben megalakult a MIÉRT, és lényegében átvette a hivatalos ifjúsági partnerszervezet szerepét. A két ernyőszervezet között azóta sem mondható felhőtlennek a viszony, a MIT azzal vádolja a MIÉRT-et, hogy karrierista megfontolásokból, “felülről szerveződve” alakult meg éppen azért, hogy a MIT-et ellehetetlenítse, és megfelelő, “párthű” utánpótlást biztosítson az RMDSZ-nek; a MIÉRT vezetői ezt többé-kevésbé tagadják.


És itt jön a belekeseredős rész.

A kilépés óta a MIT saját bevallása szerint súlyos pénzügyi gondokkal küzd, mivel az erdélyi magyarságnak szánt, az RMDSZ által szétosztott pénzalapokból édeskeveset kap.

A tábor egy korábbi kerekasztal-beszélgetésén (Pénz és hatalom árnyéka az ifjúsági szervezetek életében) Sándor Krisztina elnök jelezte, szerintük az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és a Romániai Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) nemrégiben történt kilépésének hátterében is a pénz és a hatalom áll.

Mivel a MIT-ről köztudomású, hogy politikai kérdésekben rendszeresen állást foglal, legutóbb például Tőkés László független jelöltként való indulását támogatták az európai parlamenti választásokon, az RMDSZ ellenzékéhez közeledő MIT és tagszervezeteinek programjai többnyire nem részesültek az ifjúságnak szánt pénzekből, míg az OMDSZ és a RODOSZ mindig is jelentős RMDSZ-es háttértámogatást kaptak.

“Meggyőződésem, hogy nem önként és szabadon léptek ki a MIT-ből, hanem bizonyos politikai és anyagi természetű befolyásra.

Mivel 2002 óta, tetszik, nem tetszik, szembenállunk az RMDSZ országos vezetőségével, és mivel a MIÉRT-et ellenünk hozták létre, természetszerűleg velük sem vagyunk jó viszonyban, így a MIT és tagszervezetei szívnak – hazai pályán mindenképp” - összegezte véleményét a MIT 2003 óta hivatalban lévő elnöke.

Szerinte, bár nincs nyilvánosan szó a MIT-MIÉRT konfliktusról, mert mindegyik szervezet végzi a munkáját, a háttérben valami olyasmi zajlik, “ami


nem szép, nem sportszerű és nem egészséges”.

Nagy Pál szerint a mostani MIT a saját bőrén érzi azt az ellentétet, ami “a mi oldalunk és Borboly Csabáék oldala” között feszült: kiszorítósdi folyik – ugyanaz, mint ami felnőtt szférában. A székelyudvarhelyi színházigazgató Borbolyhoz fordulva azt javasolta, “vannak magasztosabb célok is, mint a MIT kicsinálása, ott vannak például Markóék”, hiszen fiatalításra amúgyis szükség van az RMDSZ-en belül.

Nagy Pál, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF), a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) volt elnöke, a MIT egykori megbízott elnöke Nagy Pál, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF), a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ) volt elnöke, a MIT egykori megbízott elnöke


Elismerte ugyanakkor, van haszna a MIÉRT-nek, mert még ha öncélúan tette is, profi csapatot nevelt, akik később átvehetik a politikai hatalmat. “Még mindig jobb, mintha elmennének epret szedni” - állapította meg.

Vass Levente, aki egykori alelnökként, illetve OMDSZ-elnökként ellenezte a MIT kilépését az RMDSZ-ből, leszögezte: legyen szó bármelyik ernyőszervezetről, az a feladata, hogy ifjúsági, egészségügyi, szociális, oktatási problémákra fókuszáljon.

“Mindegy, hogy milyen szervezetből jön az ember: a lényeg, hogy technokrata, szakmai csoportokat hozzon létre, az ifjúsági vezetők tegyenek szert olyan tudásra, amelyet az ifjúsági szférából kikerülve is kamatoztathatnak” - jelentette ki a marosvásárhelyi sürgősségi kórház urológus igazgatója. Leszögezte, e problémák megoldása csak közösen,


a két ernyőszervezet összefogásával lehetséges.

”Adjunk esélyt más szervezetekhez tartozó, fiatal kollégáinknak, szakembereknek, mert óriási, égető humánerőforrás-hiány van. El kell határolódnunk a múltban felmerült problémáktól, és közösen kell gondolkodnunk” - fejtette ki Vass.

Vass Levente éppen Borboly doksiját tanulmányozzaVass Levente éppen Borboly doksiját tanulmányozza


Borboly szerint a MIÉRT igenis azért jött létre, mert volt egy olyan ifjúsági réteg, akikkel senki nem foglalkozott: a székelyföldi és szórványban élő kisebb települések, falvak ifjúsága, és akik lehetőséget láttak az RMDSZ-szel való együttműködésben, akik szerettek volna helyi rendezvényeket, programokat szervezni, s ehhez szervezeti keretre találni. Még ha az elején volt is valamilyen szintű vetélkedés a MIT-tel, “úgy, ahogy öregedtünk, ezt jó páran le tudtuk küzdeni, és most már nem hiszem, hogy erről lenne szó” - állította Borboly, aki szerint egy ifjúsági szervezetet nem a pénz mozgat.

Az RMDSZ által nem ellenőrzött források ma már tízszer annyian vannak, mint az RMDSZ-közeliek, tehát aki ma azt mondja, nincs tevékenysége, mert nincs pénze, az nem nézett szét a támogatási rendszerek között – fogalmazott Borboly.

“Különbözőek vagyunk, másképp képzeljük el a közösségi célok megvalósítását. Nem gond, hogy van két vagy több ernyőstruktúra, vagy hogy a választáson más pártok is megméretkeznek, akik a magyarok érdekeit akarják képviselni. Amíg egymást riogatjuk, hogy ha nem lépünk együtt, kiesünk, azzal csak a pesszimizmust erősítjük, és ártunk a magyarságnak” - fejtette ki pluralizmuspárti véleményét az aktuálpolitikáról.

Sándor Krisztina szerint ötletek vannak, csak éppen az anyagi források hiánya akadályozza a szervezést.


“Könnyű azt mondani Borboly Csabának,

hogy pénz nélkül, jó ötletekkel is lehet dolgozni, de nagyon aránytalan a jelenlegi állapot” - jelentette ki. Egy civil szervezet fejlődése során kiépül egy intézményi struktúra, ehhez havonta működési költséget kell rendelni, hosszú távra biztosítani a fennmaradását, kiszámítható költségvetését. Ám a közelmúltban olyan források szűntek meg, illetve vannak az RMDSZ kezében, amelyekből a MIT-nek nem juttat, vagy ha ad is, csak szemkiszúrásból, hogy az a havi működés felét sem fedezi – sorolta a sérelmeket.

“Az RMDSZ-nek át kellene adnia a Communitas Alapítványt a civil szervezeteknek, és a Szülőföld Alapból sem azoknak kellene részesülniük, akik jóban vannak az RMDSZ-szel” - szögezte le. Az európai uniós forrásokkal pedig az a gond, hogy rendelkezni kell egy 6-10 ezer eurós önrésszel, amit megint nincs honnan előteremteni, mert a hazai pályázati rendszer nem tud önrészt finanszírozni. A MIT is büszkélkedhet megnyert uniós pályázattal, de egyelőre nem tudják, az önrészt honnan szerzik meg.

Borboly kijelentette, a Communitas Alapítvány ifjúsági keretéhez – amely kevesebb mint 2 milliárd lej –


nem szabad túl nagy reményt fűzni,

hiszen egy-egy pályázat 10-20 millió lejt kap, ebből nem lehet hatezer eurós önrészt fizetni. Emlékeztette Sándor Krisztinát arra, hogy a magyarországi forráskorlátozás elleni közös MIT-MIÉRT fellépést javasolta múlt év végén. A MIT-elnök szerint azonban ők csupán egy értesítő levelet kaptak arról, hogy a MIÉRT a magyarországi politikai ifjúsági szervezetekkel közösen lépéseket tett ezügyben.

A hosszúra nyúlt, oda-vissza röpködő replikáktól terhes beszélgetés összegzéseként a résztvevők “a múltat félretéve” a jövő problémáiról beszéltek. Kovács Lehel szerint az igazi pluralizmus fogja feloldani az ifjúsági szervezetek megosztottságát, akkor lehet majd a szakmai oldallal is profin foglalkozni. A konfliktusok ugyanis


magasabb politikai szintről gyűrűznek be az ifjúsági szférába.

Borboly szerint el kell jutni arra a szintre, hogy ne egymás mellett vagy ellen határozzák meg magukat a szervezetek. Számos olyan probléma van, ami miatt elmennek a fiatalok ebből az országból, megoldásra vár a diákhitel, diákmunka, a vidéki fiatalok versenyképességének növelése – problémaorientált szemlélettel ki tudjuk nőni a vitákat, és együtt tudunk működni – fejtette ki. Mindenkire szükség van a fiatalítás jegyében, hiszen akik 1990-ben elfoglalták a döntéshozói pozíciókat, lassan kiöregednek.

Sándor Krisztina a civil programok folytatását és a további tagbővítést reméli a jövőtől. Megjegyezte, volt már példa az összefogásra, hiszen nemrég történelmi precedensként közös MIT-MIÉRT állásfoglalás született, amikor Hantz Pétert és Kovács Lehelt, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetőit kirúgták a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről.

A közönség soraiból Jakab Attila, az UFF elnöke is hozzászóltA közönség soraiból Jakab Attila, az UFF elnöke is hozzászólt


Milyen volt liberálisnak lenni egy többnyire jobboldali beállítottságú MIT-ben? Ratyis Alice, a kötetben szereplő egyik interjúalany a közös projektekben való gondolkodás fontosságát hangsúlyoztaMilyen volt liberálisnak lenni egy többnyire jobboldali beállítottságú MIT-ben? Ratyis Alice, a kötetben szereplő egyik interjúalany a közös projektekben való gondolkodás fontosságát hangsúlyozta

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS