2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szásszal, Szilágyival és Toróval "sörözött" Băsescu

S. Z. 2007. augusztus 11. 15:45, utolsó frissítés: 15:38

Nem ment be a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalba, ehelyett egy sörsátorban beszélgetett a polgármesterrel, Szilágyi Zsolttal és Toró T. Tiborral az államelnök. Kijelentette: a széleskörű decentralizáció Székelyföld gondjait is megoldaná.


Mintegy két órát töltött tegnap este Székelyudvarhelyen Traian Băsescu. Az államelnök a polgármesteri hivatal elé érkezett, de nem ment be az épületbe – ehelyett a városban, illetve a Míves Emberek Sokadalmában tett sétát Szász Jenővel, a város polgármesterével együtt.

Aztán egy sörsátorban mintegy negyven percen át beszélgettek - a nem hivatalos beszélgetésen részt vettek Toró T. Tibor, illetve Szilágyi Zsolt EMNT-alelnökök is. A régió infrastrukturális elmaradottsága, illetve a román nyelv oktatása mellett politikai kérdésekről is volt szó, mint például Székelyföld autonómiájáról, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem ügyéről illetve a magyarság parlamenti képviseletéről.


Toró az MTI-nek elmondta, a magyarság parlamenti képviseletéről úgy nyilatkozott az elnök, hogy az szükséges. Băsescu azt is szeretné, ha az RMDSZ megegyezne Tőkés László református püspökkel.


Dél-tiroli autonómiáról nem nyilatkozott

Az elnök szerint a széleskörű decentralizáció Székelyföld gondjait is megoldaná. Ekkor beszélgetőpartnerei a dél-tiroli minta alapján a régió különleges státusának biztosítása mellett érveltek. Toró szerint Basescu végighallgatta ezt a gondolatot, de nem mondott véleményt róla.

Szombaton az államfő ebédre hívta meg Kovászna és Hargita megye közigazgatási vezetőit.

Az elnököt több napja várják Székelyudvarhelyre lévén, hogy kovásznai nyaralása során csillagtúrákat tesz meg Székelyföldön. Úgy tudjuk, az elnök eredetileg csak ebédre hívta meg Szász Jenőt más székelyföldi polgármesterekkel illetve közigazgatási vezetőkkel együtt. Szász azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Băsescu Udvarhelyre is ellátogasson.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS