2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföldi önkormányzati vezetőkkel ebédelt Băsescu

2007. augusztus 12. 22:32, utolsó frissítés: 22:31

Az államelnök szerint Hargita és Kovászna megyének mindenképpen egy régióhoz kellene tartoznia. Kitérően reagált, amikor felmerült az önálló székelyföldi fejlesztési régió.


Hargita és Kovászna megye több önkormányzati vezetőjét és polgármesterét látta vendégül szombaton Traian Băsescu. Az államelnök azt követően találkozott a helyi vezetőkkel, hogy a múlt hét végi rövid székelyföldi magánlátogatása után visszatért Kovásznára, hogy feleségével együtt megismerkedjen a régióval és az ott élő emberekkel. A vakáció során csillagtúrákat tett, mindenütt szóba elegyedve emberekkel.

Bunta Levente, a Hargita megyei tanács elnöke az MTI-nek elmondta, az államfő is úgy véli, hogy a két megye legaggasztóbb gondja a szegénység. "Azt is elismeri, hogy a jelenlegi romániai régiók túl nagyok, emiatt nem működnek elég hatékonyan" - mondta Bunta, aki emlékeztetett arra, hogy ők maguk is óhajtják a régiók átszervezését, de félnek attól, hogy egy esetleges átalakításkor az ő kárukra rajzolják majd meg az új határokat. Băsescu úgy vélte, hogya két megyének mindenképpen egy régióhoz kell tartoznia,

természetellenes lenne, ha különválasztanák őket - mondta Bunta. A hargitai tanácselnök szerint ennyire közvetlen és barátságos beszélgetés tudomása szerint nem volt még székelyföldi önkormányzati vezetők és román államfő között.

Fontos gesztusnak nevezte a találkozón szintén részt vevő Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, hogy az államfő kötetlen beszélgetésre hívta a két megye vezetőit. Emlékeztetett arra, hogy Băsescu meglátogatta a 2005-ben árvíz sújtotta Farkaslakát is, hogy megnézze mennyire sikerült az újjáépítés. "Ez azt mutatja, hogy a két évvel ezelőtti látogatása sem csak pillanatnyi, politikai marketinges szempontból volt fontos számára" - vélte Szász, aki szerint Băsescu nyitottságát jóhiszeműen kell fogadni. Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke a protokolláris jelentőségén túl


nem tulajdonított nagy fontosságot a találkozónak,

mert Romániában az államfő nem rendelkezik azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel egy megye fejlesztésébe hathatósan bele tudna szólni. Ugyanakkor nem árt, ha az államfő jobban odafigyel a régió helyzetére, és felismeri, hogy a két megye szegény – mondta.

Felvetették, hogy több pénzforrás bevonásáért meg kellene alakítani az RMDSZ által szorgalmazott önálló székelyföldi fejlesztési régiót, de erre Băsescu kitérően reagált.

Demeter hosszabb távú stratégiát vél felfedezni az államfő székelyföldi látogatásában, illetve az ott folytatott megbeszéléseiben. Véleménye szerinte Băsescu éket akar verni az RMDSZ és a választói közé, ugyanis Demeter szerint az államfő mindenkivel próbálja elhitetni, hogy ő akarja a decentralizációt, de ezzel szemben az RMDSZ nem támogatja az elképzelést.

Emellett az államelnök az önkormányzatok és a parlamenti politikusok közé is éket akar verni Demeter szerint, ugyanis többször kijelentette, hogy jobb lenne, ha több önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikus kerülne a parlamentbe.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS