2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A székelyeket dicséri, az RMDSZ-t támadja Băsescu

szerk. 2007. augusztus 14. 16:50, utolsó frissítés: 16:48

“Az RMDSZ feudalista magatartást tanúsít a közigazgatásban – mondta az államfő, aki szerint Székelyföld elszakadásának veszélye nem reális. #b#Markó és Demeter János reagál.#/b#

Nem állt szándékomban nyilatkozatokat kiadni a Hargita és Kovászna megyei látogatásom után, de az utóbbi időben elhangzott túlpolitizáló és demagóg kijelentések bizonyos dolgok tisztázására kényszerítenek – kezdte ma délben sajtótájékoztatóját az egyhetes székelyföldi útjáról hazatért Traian Băsescu.

Băsescu elmagyarázta: államfői minőségében, hivatalos látogatáson volt a két megyében. Az, hogy visszautasította a protokollt, nem hagyta, hogy “piros szőnyegeket terítsenek eléje”, azzal magyarázható, hogy


az ottani valóságot akarta látni – állította.

Az államfő aggodalmát fejezte ki a két megyében tapasztalható szegénység miatt, és hangsúlyozta: a Székelyföld Romániától való elszakadásának veszélye nem reális. “A románok és a magyarok nagyon jó élnek együtt. A szeparatista eszmék csak a magyar és román politikusok fejében élnek. A szegénység mindenkit egyformán érint” – magyarázta.Băsescu a sörözéssel példázta a szegénységet: “Távol állnak attól, amit mi Bukarestben megengedhetünk magunknak – például két pohár sört. Egyesek órákig ültek egy pohár mellett, de az a fontos, hogy tudtak kommunikálni egymással” – mondta. Ebben a két megyében


fantasztikus potenciál rejlik,

de nem használják ki. Itt vannak a legnagyobb turisztikai lehetőségek – vélekedett az államfő, aki a hatóságokat okolta azért, hogy nem járulnak hozzá a terület lehetőségeinek kiaknázásához.

Az államfő külön megdicsérte a két megye lakóinak munkabírását: “Kevés helyen dolgoznak úgy, mint itt. A székelyek azt kérdezik, mi a munka, és nem azt, hogy mennyi a fizetség. Nem láttam egy tenyérnyi megmunkálatlan földdarabot sem, itt reggeltől estig dolgoznak” – írta le tapasztalatait.

Az RMDSZ-t komoly vádakkal illette Băsescu: “az RMDSZ feudalista magatartást tanúsít a közigazgatásban. Ebben a két megyében semminek sincs létjogosultsága, ami nem RMDSZ-közeli. Sem politikailag, sem a közigazgatásban." Konkrétan a Szász Jenő által igazgatott Székelyudvarhely példáját említette, amelyet a kormány Băsescu szerint kevesebb pénzzel támogatott az RMDSZ kérésére.

"A legújabb divat a közhivatalokban a magyar nyelvtudás követelménye. Egyetértek azzal, hogy azoknak, akik kapcsolatban állnak a lakossággal, ismerniük kell a magyar nyelvet. Viszont azokkal szemben, akik nem érintkeznek munkájuk során a lakossággal, diszkriminációnak számít ez a követelmény – nyilatkozta az államfő.

Cáfolta, hogy szándékában állna a magyarság megosztása, illetve hogy támogatná a Szász Jenő által vezetett Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) pártként való bejegyzését.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS